Næringsliv

Vil foredle fisken sjøl

Rekordeksport av norsk sjømat

Mesteparten foredles i utlandet

MYE MER DER DET KOMMER FRA: Store mengder laks blir hver dag slaktet ved Grieg Seafoods slakteri i Hammerfest. Likefullt viser tall, ifølge Norges sjømatråd, at hele fire av fem laks sendes ut av landet for videre foredling. FOTO: OLE MAGNUS RAPP Ole Magnus RappMYE MER DER DET KOMMER FRA: Store mengder laks blir hver dag slaktet ved Grieg Seafoods slakteri i Hammerfest. Likefullt viser tall, ifølge Norges sjømatråd, at hele fire av fem laks sendes ut av landet for videre foredling. FOTO: OLE MAGNUS RAPP Ole Magnus Rapp

Hver dag går enormt mange trailerlass med fisk, mest laks, ut av landet. Fisken er bare sløyd, og den foredles i blant annet Polen, Frankrike og Danmark, der norsk fisk har gitt mer enn 20.000 arbeidsplasser. Dette er nærmere dobbelt så mange som i dagens norske fiskeindustri.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Innenriks

1. mai

Stats­mi­nister Jonas Gahr Støres 1. mai-tale ble tidvis overdøvet av Gaza-de­mon­stranter. Støre svarte med å hylle ytrings­fri­heten foran det rekord­store folkehavet.

Arbeidsliv

Smutthull i loven åpner for arbeids­dager på opptil 13 timer og utnytting av ansatte, mener fagbe­ve­gelsen.

Bolig

Jon-Olav Sigvartsen kunne begynt å bygge i august, men tom Husbank gir ni måneder forsin­kelse.