Dagboka

Larry

  • Jeg er veldig fan av serieskaper og komiker Larry David. Han står blant annet bak Seinfeld og serien der han spiller seg selv – eller slik han skulle ønske han kunne være dersom han var immun mot sosiale konvensjoner – «Curb your enthusiasm». Serien tilbyr ti sesonger med herlig pute-tv, der konseptet er: Hva hvis du sa alt du tenkte og mente hele tida, til punkt og prikke? nn Larry havner i de kjipeste situasjoner fordi han nekter å spille med på de av samfunnets normer og regler som han finner tullete. Han havner i de mest absurde situasjoner, blir lagt for hat av utrolig mange mennesker og får få seire selv. Når det er sagt, tror jeg de fleste finner plottet pirrende. Det hadde vært sjukt deilig å konfrontere normer og uttalelser man selv finner absurde. nn På den andre siden, som man skriver i norskstilene, viser Larry ofte fram en ydmyk side. Han klarer faktisk å forene den diametrale motsetningen: total opposisjon til alt og alle og ydmykhet på to måter. Én: Han er jo egentlig en fin fyr som forsøker å gjøre det rette, men ikke alltid klarer det og ender i trass. To: Han er ikke redd for å si at han ikke vet eller ikke forstår, og er interessert i å lære. nn Slik jeg oppfatter serien, er det ikke total opposisjon mot normer som er målet, men total opposisjon mot selvhøytideligheten. Serien og serieskaperen tar seg selv lite høytidelig. De fronter heller et oppgjør med vår arroganse. nn Vi må for alt i verden ikke tenke at karakteren Larry David er idealet, men jeg tenker det er to ting vi kan lære av ham. Det ene er å tørre å konfrontere litt mer uten å fremmedgjøre alle rundt oss. Det andre, og det klart viktigste, tørre å innrømme at vi ikke vet, ikke skjønner og er interessert i å lære.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Dagboka

Omveien

Mange er enige i at det er det indre som teller. Men ikke når det gjelder norske fjell. Vestland må være den mest tunnel-rike regionen i landet med noen av verdens lengste veitunneler. Mottoet er «Se Norge fra innsida». Nå skjer det noe spennende. 25 år etter at den 24,5 kilometer lange Lærdalstunnelen ble åpnet, er gammelveien over Aurlandsfjellet reparert og forskjønnet. Omveien har status som nasjonal turistvei og er tilrettelagt med utsiktspunkt, toaletter, sikring og informasjon om historie, natur og kultur.

Marginar

På meiningsmålingane om dagen skiftar det mellom raudgrønt og borgarleg fleirtal. På fleire av målingane der dei borgarlege har fleirtal, er det fordi Kristeleg folkeparti har klart å kome seg over sperregrensa. Nye målingar frå Sørlandet kan tyde på at det vesle partiet Konservativt kan vere avgjerande for om KrF klarer det eller ikkje. Sjølv om det nye partiet er heilt marginalt, kan det dermed ende opp med å spele ei politisk rolle inn mot valet. Når KrF er medvitne dette, er det jo ikkje vanskeleg å tenkje seg at det får politiske konsekvensar. Dei politiske partia er nemleg gode på å tilpasse seg både skifte i politiske oppfatningar og korleis det går med andre parti. Dersom dei ikkje hadde vore det, så hadde det ikkje vore slik at nesten alle val i dei fleste demokratiske land er jamne.

Oppgjøret

Jeg lurer på om vi egentlig har tatt et skikkelig oppgjør med homohatet etter terrorangrepet 25. juni. Et sånt oppgjør som vi tok med 22. juli-terroren under tiårsmarkeringen i 2021. Noen ganger tenker jeg at de som river ned prideflagg, bare er drittunger som egentlig ikke legger så mye ideologi i det. Men så tar jeg min rutinemessige scrolling på Telegram og de høyreekstreme kanalene, og jeg blir minnet på hvilken krefter som finnes i samfunnet vårt. Ifølge en ny rapport fra 25. juni-studien, føler 70 prosent av skeive at samfunnet er mer preget av hat etter terrorangrepet for tre år siden.