Foran nødutgangen til Al-Noor-moskeen i Bærum ligger det fortsatt knust glass. Glassdøra som Philip Manshaus skjøt seg gjennom 10. august i fjor, er ennå ikke byttet. Kulehullene er fortsatt tydelige på innsida. Bare den ødelagte talerstolen og de blodige teppene er byttet ut.
Moskeens talsperson Waheed Ahmed forteller til Klassekampen at de ønsker å lage en utstilling for at samfunnet skal lære av terrorhandlingen.
– Etter 22. juli ble det sagt at terroren rammet hele samfunnet. Jeg vil si at det samme gjelder for 10. august, sier Ahmed.
– Ville gjøre noe
I dag starter rettssaken mot Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett, som skal gå fram til 26. mai.
Han er tiltalt for en terrorhandling og for å ha drept stesøsteren sin, 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, før han dro til Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum hvor formålet var å drepe så mange som mulig.

Manshaus har erkjent handlingene, men erkjenner ikke straffskyld.
Han har påberopt seg nødrett, som han ifølge forsvarer Unni Fries har begrunnet i forklaringer om at han følte han måtte gjøre noe, og at han hadde et ansvar for å gjennomføre handlingene. Manshaus har forklart at han egentlig ønsket å angripe moskeen under eid-feiringen 9. august, men at han valgte å utsette angrepet til dagen etter siden foreldrene hans var hjemme.
– Det er en skremmende tanke at han kunne angrepet under eid. Da ville mange liv gått tapt, sier Ahmed.
Han forteller at menigheten fortsatt er preget av hendelsen. Ikke minst barna.
– Dattera min spør: «Pappa, når kommer han tilbake?»
«Hvis en bil kjører forbi, skvetter jeg»
— IRFAN MUSHTAQ, OVERLEVENDE
Ahmed sier at det ikke kommer til å skje, og han stoler på at rettsvesenet dømmer ham til den straffen han fortjener.
Irfan Mushtaq var med på å overmanne terroristen da han angrep. Også han er preget.
– Når jeg har vært her for å be, kan jeg begynne å tenke på det. Hvis en bil kjører forbi, skvetter jeg.
Mushtaq er blant de rundt 30 som skal vitne i saken. I tillegg til de involverte fra moskeen skal tiltaltes far, stemor, tante, brødre og venner vitne.
– Rettssaken er en stor belastning, sier Elisabeth Hagen, bistandsadvokat til mora til drepte Johanne, som skal vitne i neste uke.
– Men hun vet at hun må gjennom dette. Hun har mange spørsmål. Om Philip er i stand til å svare på disse, er en helt annen ting, sier Hagen.
Ifølge Hagen hadde mora ønsket å være til stede i rettssalen, men på grunn av smittefaren vil hun i stedet måtte følge saken via et annet rom i tinghuset.
Hagen er kritisk til at evalueringsrapporten om PSTs og politiets håndtering av saken ikke er ferdig til rettssaken, slik det opprinnelig var tenkt.
– Det er én gjerningsmann som har utøvd dette, og det er Philip. Når det er sagt, så kunne rapporten bidratt til å belyse saken mest mulig, sier Hagen.
Irfan Mushtaq er kritisk til at politiet brukte 15 minutter på å komme seg fra Sandvika til moskeen som ligger 6 kilometer unna, og han mener de var nølende og ubesluttsomme da de ankom stedet.

– Jeg synes politiet opptrådte uproft, sier Mushtaq.
Dette vil han utdype i sin vitneforklaring mandag.
Ville skremme
Høyreekstremisme blir et viktig tema under rettssaken. Manshaus har i fengslingsmøter forklart at han har sluttet seg til et høyreekstremt tankegods, og at hans motiv var å skremme muslimer i Norge.
Før angrepet skal han ha publisert et innlegg på et nettforum hvor han tar til orde for rasekrig.
Blant vitnene i rettssaken er et tidligere medlem av den nynazistiske og høyreekstreme organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.