Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Støre står i EU-spagat

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre står nå i en ubehagelig spagat. Venstre, Høyre og MDG fullroser og heier ham videre i arbeidet med å lose deler av EUs fjerde energimarkedspakke gjennom regjeringen, koste hva det koste vil. På den andre sida står regjeringspartner Senterpartiet, budsjettpartner SV, Fellesforbundet og deler av Aps egen stortingsgruppe og ber ham bremse. Og på sidelinja står Fremskrittspartiet klar til å la regjeringen få gjennomgå uansett hva den faller ned på. Støre har åpenbart håpet at en oppdeling av EU-pakka vil gjøre det mulig å få implementert i hvert fall deler av den. Det ser ut som han har forregnet seg. Senterpartiet ser energimarkedspakka som en enhet og vil ikke godta noen oppdeling. Partiet mener EU-pakka vil føre til tettere norsk integrering i det europeiske kraftmarkedet, når vi trenger det motsatte.

«På sidelinja står Fremskritts­partiet.»

Senterpartiet er heller ikke enig i at de tre direktivene Ap nå åpner for, er ukontroversielle. Blant annet vil de pålegge Norge et hurtigløp for vindkraftsøknader og ta fra norske kommuner vetorett i vindkraftsaker. Fellesforbundet-leder Jørn Eggum forklarer i VG at han er motstander av EU-pakka fordi den tar fra Norge muligheten til å bestemme hvor mye kraft vi kan selge gjennom utenlandskablene. Han går også ut mot partikollegaer, inkludert partileder Støre, for å ønske at strøm og kraft skal være «som alle andre produkter i et marked». Eggum ønsker i stedet å utfordre EU og EØS-avtalen på kraft, slik regjeringen nå har gjort med hell i arbeidslivssaker, for eksempel i forbudet mot innleie. Stortingsrepresentant for Ap Mani Hussaini er blant strømopprørerne i partiet. Onsdag advarte han mot å innføre EUs fjerde energimarkedspakke, og han vil i tillegg utvide strømstøtteordningen og stanse planer om nye utenlandskabler.

Strømopprøret som har sydet og kokt rundt om i Norge de siste årene, har fått fotfeste dypt inn i Arbeiderpartiet. Likevel er det som om partilederen lukker ørene for bruset. Velger Støre å gjøre felles sak med Venstre og Høyre om EUs energimarkedspakke, slår han ikke bare inn en kile i regjeringen. Saken vil skape uro langt inn i hans eget parti.