I høst økte regjeringen overføringene til norske kommuner med 4,3 milliarder kroner. Likevel rapporterer kommunene at de står foran omstillinger og kutt i stor skala framover. Nesten 70 prosent av Norges kommunedirektører sier i en undersøkelse fra KS at arbeidet er mer krevende i år enn i fjor. For å unngå kutt vil norske kommuner trenge ni milliarder ekstra, mener KS. Grunnen er at flere trenger lovpålagte oppgaver som sosialhjelp og hjelp av barnevernet. Da bindes budsjettene opp. Som vi viste i en større sak for én uke siden, er det et sted det likevel satses: på lederne. I Robek-kommunen Moss kuttes det for eksempel i barnevern, sykehjemsplasser og ungdomsklubber. Samtidig har kommunen de siste tre årene brukt minst 2,8 millioner kroner på lederutvikling. Og Moss kommune er langt fra et særtilfelle.
«Moss kommune er langt fra et særtilfelle.»
Konsulentbyråer er eksperter på å snuse seg fram til områder hvor offentlig sektor mangler selvtillit. De er også gode på å dyrke ideen om ledelse som nærmest en metafysisk størrelse. Ledelse blir noe diffust, noe som handler om personlige egenskaper, snarere enn praktisk organisering av arbeidsfellesskap. Lederkursene Klassekampen var med på, handlet ikke om å sette opp turnuser, ta raskt tak i konflikter og skape en trivelig arbeidsplass. Lederkursene var pakkeløsninger hvor deltakerne tegnet portretter av hverandre og fikk prøve VR-briller. Vi unner gjerne kommunale ledere hotellopphold og givende samtaler. Men norske kommuner bør ha nøkterne forventninger til konsulentbyråenes pakkeløsninger for bedre ledelse, og ikke minst til hvilken besparelse de nykursede lederne vil bidra til.
De som har mest å tjene på å gjøre ledelse minst mulig håndgripelig, er – ved siden av lederutviklerne – lederne selv. Når ledelse blir sett på som personlig egnethet, kan ledersjiktet kreve høyere lønninger og lederutvikling på spahotell. Alternativt kan vi se på ledelse som praktisk ledelse av arbeidsfellesskapet, ut fra gitte økonomiske forutsetninger. Problemet med dét synet er at det gir færre kroner til kommersielle lederutviklere. Satt opp mot kutt i sykehjemsplasser og barnevern, kan det likevel være en riktig prioritering.