Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Sykelønna er i spill

LO brøt i går samarbeidet med de norske arbeidsgiverorganisasjonene. Ifølge LO er det en reaksjon på arbeidsgivernes oppførsel under IA-forhandlingene, som brøt sammen forrige uke. LO-leder Peggy Hessen Følsvik viser til lekkasjer fra forhandlingsrommet og hevder også at LO ble satt på gangen i slutten av forhandlingene, mens de andre organisasjonene for arbeidstakere ble tatt med videre. Ifølge LO var dråpen da NHO-sjef Ole Erik Almlid gikk ut i pressen og avlyste partssamarbeidet, uten forutgående prosess. «Det et brudd på alle samarbeidstradisjoner. Det opplever vi som ekstremt uredelig, det er et grovt tillitsbrudd», uttalte Følsvik i går. Bruddet vil ikke påvirke vårens lønnsoppgjør eller trepartssamarbeidet, men er likevel av historisk betydning. Det er ikke hver dag LO bryter med arbeidsgiverne. Så er det heller ikke hver dag den norske sykelønnsordningen er under angrep.

«Det er ikke hver dag LO bryter med NHO.»

Dagens sykelønnsordning trådte i kraft sommeren 1978. Den ga alle arbeidstakere i Norge rett til full lønn under sykdom fra dag én. Siden 2001 har avtalen om inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, fredet sykelønna. Den har nemlig slått fast at sykelønnsordningen ikke skal endres i avtaleperioden med mindre partene er enige om det. I årets forhandlinger har imidlertid NHO bestemt seg for å endre dette punktet. NHO har derfor nektet å gå med på noe mer enn en freding i 18 måneder, vel vitende om at et nytt Storting fra neste høst kan ha en annen farge enn dagens. NHO ser derfor sitt snitt til å få endret sykelønnsordningen, men LO har nektet å godta en kortere fredningstid. De andre arbeidstakerorganisasjonene støtter LOs krav om å beholde sykelønna, men mener en noe kortere fredningstid enn fire år var å foretrekke framfor å stå uten noen IA-avtale.

For nordmenn flest er den viktigste lærdommen å ta med seg fra konflikten dette: Den norske sykelønnsordningen er i spill. En selvsikker og overivrig arbeidsgiverside legger nå all sin tyngde inn i å kutte i lønnskompensasjonen til syke mennesker. Dersom partene ikke finner sammen til IA-enighet over jul, bør framtidas sykelønn bli den store saken i valgkampen til høsten.