Samtidig som nestkommanderende Tonje Brenna (Ap) satt i budsjettforhandlinger med Senterpartiet og SV i Oslo, var statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på vei nordover. Søndagen tilbrakte han i Berlevåg i Finnmark, der han skulle besøke et fiskemottak, en hydrogenfabrikk og delta på julegrantenning på torget. Statsministerens besøk i nord har imidlertid et dystert bakteppe. I takt med at arbeidsplasser forsvinner i Finnmark, forsvinner også folkene, og med dem: skattekronene. Av fylkets 16 kommuner er det bare Alta som kan se fram mot en beskjeden, men like fullt, vekst i befolkningen.
«Statsministerens besøk i nord har et dystert bakteppe.»
I Berlevåg er framtidsutsiktene mørke: «Siden 1980-tallet har befolkningsutviklingen i Berlevåg stort sett gått i bratt nedoverbakke. Vi har mistet over halvparten av innbyggerne våre, og vi står nå ved et punkt der kommunen sliter med å opprettholde normale tjenester.» Det skrev kommunen i en søknad til fylkeskommunen om såkalt omstillingsstatus. Berlevåg er en av fem kommuner i Øst-Finnmark som har søkt om ordningen som sikrer økonomisk støtte fra staten i opp til seks år. Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H) har etterlyst tiltak fra Stortinget og regjeringen. «Enten får de ta det på alvor og gjøre noe med det, eller så får de bare si at det ikke skal bo folk i Finnmark», sa han til Klassekampen i november.
Bakgrunnen for spådommene om befolkningsnedgang i fylket er en rapport fra Menon Economics. Reduksjonen i fiskekvoter, mindre arbeidskraft fra Øst-Europa og konsekvenser for lokalt næringsliv som følge av sanksjonene mot Russland, pekes på som årsakene for den prekære situasjonen. Da regjeringspartiene la fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025 i oktober foreslo de å sette av 17 millioner kroner til kommunale næringsfond i Finnmarkskommuner som rammes av konsekvensene av kvotekrisa. Flere tiltak må virke samtidig for å sikre at folk kan bo i hele landet, også i Øst-Finnmark, men et slikt fond er et godt sted å starte.