Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Teater

Full strid om teater på Tullinløkka

Finansministeren vil skrote forslaget om ny scene på Tullinløkka i Oslo. – Et historisk nederlag, sier tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Irriteres av Vedum: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil gå for den billigste løsningen når Nationaltheatret skal rehabiliteres. Tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) mener det ville vært en skandale. Foto: Heiko Junge, NTB

– Jeg ble irritert da jeg leste dette til morgenkaffen, sier Anette Trettebergstuen (Ap).

Den tidligere kulturministeren reagerer på finansminister Trygve Slagsvold Vedums (Sp) uttalelser i Dagens Næringsliv i går. Der «slakter» han sin egen regjerings forslag om å bygge en moderne hovedscene til Nationaltheatret under bakken på Tullinløkka.

– Jeg tenker først og fremst på alle som jobber på teateret og har vært i denne runddansen i mange, mange år – den usikkerheten de føler på når det kommer slike utspill før det er konkludert, sier Trettebergstuen og legger til:

– Hvis Norge ikke tar seg råd til et nasjonalt teater som holder dagens standarder, vil det være en kulturpolitisk skandale.

– Ingen Rolls-Royce

Det var Trettebergstuen som i 2022 lanserte forslaget om å bygge en underjordisk teaterscene på Tullinløkka. Slik skulle Nationaltheatret få en ny, moderne hovedscene, og deretter skulle det gamle bygget få sin lenge tiltrengte rehabilitering. Siden har kulturdepartementet jobbet med utredninger av forslaget.

Prisanslaget er 9,75 milliarder kroner. I går kom altså finansministerens dom: «Vi kan ikke velge Rolls-Royce når en Volvo kan duge.»

– Det er trist, sier Trettebergstuen.

– Det er ikke snakk om noen Rolls-Royce-løsning. Utgangspunktet er et teater som er i ferd med å falle sammen. Det må rett og slett rassikres, sier hun og legger til:

- Jeg vet ikke om Vedum går ut som partileder eller som finansminister, men regjeringen har ikke tatt noen beslutning.

– Historisk nederlag

Det er ingen hemmelighet de siste ukenes skolenedleggelser har skapt splid mellom flere i regjeringspartiene.

– Øker Vedums uttalelser konfliktnivået?

– Nei. Men siden Trygve støttet Emilie Enger Mehl (justisminister fra Sp, red.anm.) da hun kalte noen av mine partifeller for prostituerte, kan vel jeg ytre min mening, sier Trettebergstuen.

– Hva slags konsekvenser får det at Vedum «blander seg»?

– Når alt kommer til alt, er det regjeringen som fatter denne beslutningen, og den består av Sp og Ap. Så hva finansministeren og Sp-lederen mener, har jo mye å si.

– Er dette et signal om hva som vil bli utfallet?

– Han sier selv at dette er i prosess, men det har litt å si når finansministeren går ut på denne måten, sier hun.

– Det kan ikke stå igjen etter denne regjeringen at man satte foten ned for en oppgradering av Nationaltheatret. Det ville vært et historisk nederlag.

Uttaler seg som Sp-leder

Selv det billigste alternativet er en stor satsing, kontrer Vedum.

– Dette prosjektet har etter hvert blitt så kostbart og omfangsrikt at ting har stoppet litt opp, sier han.

Finansministeren ønsker seg rask framdrift og vil sette i gang med rehabilitering av Nationaltheatret og modernisering av hovedscenen. Mens arbeidet pågår, kan teateret for eksempel leie seg inn på noen av byens andre scener, mener han.

Tullinløkka-løsningen er beregnet å ta 18 år, som han sier er «voldsomt lenge».

– Alternativet til ti milliarder vil suge mange av investeringene i Kultur-Norge til ett prosjekt. Jeg er redd for den negative effekten av det.

Vil spre kulturmidler

Vedum understreker at han ikke bare uttaler seg som finansminister.

– Jeg uttaler meg også som partileder her. Jeg mener vi bør klare å få en spredning av kulturmidlene. Vi i Sp er opptatt av at hovedstaden skal ha store, samlende kulturbygg, men det må være en balanse.

– Skolestriden har ført til dårlig stemning. Dette gjør det vel ikke bedre?

– Det var dårlig stemning i skolestriden, der Høyre og Ap gikk sammen, men det er folk i både mitt parti og i Ap som mener at det er riktig å bruke ti milliarder på dette. Jeg har ansvar for helheten, og jeg er opptatt av å ha en litt mer mulig kostnadsramme.

– Har du som finansminister siste ord i denne saken?

«Det er ikke snakk om noen Rolls-Royce-løsning.»

Anette Trettebergstuen (Ap)

– I første omgang får vi et fullverdig grunnlag for å vurdere en litt mer forsiktig løsning. Det er ikke tatt stilling i regjeringen til hva som blir den endelige løsningen.

Forsvarer pengebruk

Men hvis Vedum får det som han vil, står vi igjen med et teater uten noen moderne scene, og uten teknikken moderne teater krever, mener Trettebergstuen.

– Da har du brukt tre milliarder på et teater som kan spille «Reisen til julestjernen», men ikke alle typer skuespill.

– Etter at du gikk av som statsråd, har det blitt klart hva dette vil koste. Er det realistisk å bruke ti milliarder?

– Ti milliarder er mye, men vi bruker penger i den størrelsesordenen på veldig mye annet uten at det vekker reaksjoner. Så fort det gjelder oppgraderinger i kulturen, settes det opp mot alt mulig annet, sier Trettebergstuen.

Oslo Ap er overrasket

Frode Jacobsen, leder for Oslo Arbeiderparti og stortingsrepresentant, reagerer på finansministerens utspill om teateret.

– Jeg er meget overrasket over at Vedum sier dette nå. Saken er i prosess og regjeringen har ikke konkludert.

Oslo Ap har ikke landet på hva som er den beste løsningen for teateret, men Jacobsen kaller Tullinløkka-alternativet for spennende.

– Jeg forventer at en finansminister som er opptatt av hele Norge, evner å se hva et nasjonalteater betyr for hele landet og for Norge som kulturnasjon. Uavhengig av om du bor i Årnes eller Årvoll i Oslo, så er det viktig for deg hva som skjer med Nationaltheatret.

Han vil ikke si svare på om hvorvidt saken påvirker samarbeidet med Senterpartiet, men gjentar at han synes «utspillet var meget overraskende».

Vil ha teater på Tullinløkka

Heller ikke alle Vedums partifeller er enig. Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) sitter i kulturkomiteen på Stortinget og mener Tullinløkka-løsningen er den beste.

– Jeg har stor forståelse for hvorfor Trygve sier det, fordi så ekstremt mye av statens kulturkroner har gått til bygg i Oslo de siste årene. Men vi snakker om nasjonalteateret vårt, sier hun.

– Er det riktig av Vedum å gå ut med dette nå?

– Enten det er riktig eller ikke, forteller han at det er krevende for vår regjering å bruke ti milliarder på et sånt bygg i en tid hvor vi må spare. Derfor må vi diskutere det. Men min innstilling, som kulturpolitisk talsperson, har hele tida vært at Tullinløkka-løsningen er den beste.

Kulturminister Lubna Jaffery (Ap) skriver i en e-post til Klassekampen at det pågår en ekstern kvalitetssikring av Statsbyggs utredning. Når det er gjennomført, skal hele regjeringen drøfte saken sammen.