Neste år vil Norge bare ta imot 200 overføringsflyktninger gjennom FNs kvotesystem. Det ble klart da regjeringen i går la fram sitt statsbudsjett. Forklaringen regjeringen gir, er at Norge har tatt imot svært mange flyktninger fra Ukraina, og at mottakssystemet ikke skal overbelastes med å ta imot FN-flyktninger i tillegg. Regjeringen har redusert antall overføringsflyktninger hvert år siden Russland invaderte nabolandet Ukraina. Støre-regjeringen tok imot 3000 kvoteflyktninger gjennom FN i 2022, men bare 1000 i 2024. Neste år er tallet altså 200, og det til tross for at regjeringsplattformen slår fast at «FNs kvoteflyktningsystem er den tryggeste og mest rettferdige ordningen for å sikre mottak av mennesker med behov for beskyttelse».
«Å undergrave FN-systemet er dypt problematisk.»
FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ble opprettet i 1950 for å hjelpe flyktninger fra andre verdenskrig. I dag foregår en stor del av organisasjonens arbeid i andre verdensdeler enn Europa, samtidig som europeiske land strammer inn på hvor mange overføringsflyktninger de tar imot. Det er ikke fordi UNHCR har færre flyktninger å fordele. Antallet flyktninger i verden øker i alle kategorier. I 2023 var 31,6 millioner mennesker FN-flyktninger. Det tallet er mer enn doblet de siste ti årene.
Når vestlige land nesten slutter å ta imot FN-flyktninger, er spørsmålet hva som kommer i stedet. Enhver som møter opp i Norge og søker asyl, skal få sin søknad behandlet. Menneskehandlere tjener derfor grovt på at folk forsøker å komme seg til et vestlig land på de måtene det er mulig, gjennom farefulle havkrysninger, gjemt i last eller til fots over store strekninger. FNs kvoteflyktningsystem er bygget opp for å sikre tryggere og mer rettferdig hjelp til flyktninger. Å undergrave dette systemet er dypt problematisk. Og når rike land som Norge nesten helt kutter inntaket av kvoteflyktninger, er vi med å uthule systemet. Det kler en regjering som holder fram FN som en viktig institusjon i så mange andre sammenhenger dårlig. FN-systemet er basert på at alle land bidrar. Norges såkalte bidrag er nå så lite at det likner en vits.