Onsdag reiser Fremskrittspartiet-leder Sylvi Listhaug til København. I tillegg til delegasjonen av Frp-kolleger reiser Listhaug nedover med norske journalister og en klar politisk agenda. Selv om Frp har kalt besøket en «studietur», levner kjøreruta liten tvil om formålet. Akkurat som da Listhaug i 2017 spaserte gjennom innvandrerbydelen Rinkeby i Stockholm med Medie-Norge og -Sverige på slep, reiser hun ut for å hilse hjem.
«Sylvi Listhaug reiser ut for å hilse hjem.»
Første stopp på Listhaugs tur er Sølager, en institusjon der barn ned i tolvårsalderen holdes på lukket avdeling. Scenen er som skapt for å presentere Frps forslag om å senke den kriminelle lavalderen til 14 år. Videre skal Frp-delegasjonen møte folketingsrepresentant Bjørn Brandenborg, som har stått sentralt i arbeidet mot danske gjenger. Frp har alltid kviet seg for sammenlikninger med høyrepopulistiske partier i utlandet, enten de heter Sverigedemokraterna eller Dansk Folkeparti. Da passer det godt at Brandenborg tilhører Socialdemokratiet, som i seinere år har strammet inn integreringspolitikken radikalt. Listhaug skal òg besøke Danmark Statistikk, som publiserer krimstatistikk etter innvandrerbakgrunn. Et viktig poeng i Listhaugs fortelling om ungdomskriminalitet, er nettopp at politiet og Statistisk Sentralbyrå her hjemme tilbakeholder kunnskap om sammenhengen mellom kriminalitet og etnisitet.
Siden sommeren har ungdomskriminalitet dominert den politiske dagsorden i Norge. Resultatet kan avleses på meningsmålingene, der Frp nå nærmer seg sitt historiske toppnivå fra femten år tilbake. Sylvi Listhaug puster Solberg og Støre i nakken, og på Nettavisens septembermåling ble Frp sågar største parti i landet. Som Klassekampen skrev i forrige uke, vil programkomiteen i Høyre stramme til innvandringspolitikken. Høyre snuser blant annet på ideen om å etablere asylsentre i utlandet. Det nytter lite at Venstre og KrF ønsker en mer liberal innvandringspolitikk når begge partier er ørsmå sammenliknet med sine blåblå allierte. Om borgerlig side vinner valget neste år, kan vi forvente at skruen strammes kraftig i innvandrings- og integreringspolitikken.