Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kutt renta!

Torsdag offentliggjør Norges Bank sin rentebeslutning under Arendalsuka. De fleste regner med at renta forblir uendret, på 4,5 prosent. Tida er imidlertid inne for å kutte den – enten denne uka eller på neste rentemøte i september. Inflasjonen synker betydelig raskere enn Norges Bank har lagt til grunn, og flere sentralbanker i andre land har senket renta eller signalisert at de vil gjøre det. Norges Bank har ifølge Finansavisen vært en av de mest «haukete» sentralbankene i Vesten. I juni sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache at renta trolig blir liggende på dagens nivå ut året og varslet at et rentekutt først er sikkert i andre kvartal 2025, altså om nesten ett år.

«Det er ingen grunn til å vente lenger.»

En begrunnelse som nå ofte brukes for å la renta forbli uendret, er den lave kronekursen. Resonnementet baserer seg på en uholdbar sirkelargumentasjon. Det er vel kjent at en svak krone gjør at importvarene kan bli dyrere (mens eksportbedriftene tjener stort!), men når denne prisimpulsen ikke slår inn tyngre enn at det norske prisnivået faller til dagens 2,8 prosent, holder ikke argumentet vann. Forklaringene på hvorfor kronekursen svekker seg, spriker i alle retninger og synes å være avhengig av hva «analytikerne» ellers har av politiske oppfatninger. Lite tyder på at et rentekutt vil svekke krona ytterligere. LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad advarer sterkt mot å drive valutakursstyring med renta. Det vil være svært skadelig for norsk økonomi, norske bedrifter og norske husholdninger. Han mener den svake kronekursen skyldes internasjonale forhold som den norske rentesettingen har liten innvirkning på. LO-økonomen underbygger det med å vise til Sverige, som etter rentenedsettelsen i vår har en noe sterkere kronekurs enn Norge.

Bank of England satte ned den britiske styringsrenta 1. august i år, og den sveitsiske sentralbanken har allerede kuttet renta to ganger. Da Sverige senket renta i mai, var begrunnelsen den lave prisstigningen, som da var på 2,9 prosent – over dagens prisvekst i Norge. Arbeidsledigheten er riktignok høyere i Sverige, men stiger også i Norge. Den svenske styringsrenta er i dag på 3,75 prosent, betydelig under den norske. Det er nå ingen grunn til å vente lenger for sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank. Tida er inne for rentekutt.