NRK skriver at «Coop tilbakekaller to typer laksefilet».
Det gjelder de med masse lus kravlende rundt, og de med store åpne sår i seg.
Summer seg ikke
I Dagsavisen står det: «Maja Lunde: Bør ha aldersgrense».
Døde bier er ikke for alle.
Skadelig for barn
Straff
I Finansavisen står det: «Milliardærene må få slåss de også».
Men da inndrar Unge Høyre pensjonen til foreldrene deres.
Nye takter I
Marius Borg Høibys forsvarsadvokat «ba om at Høiby får fres fra pressen», skriver VG.
Skal bli.
Nye takter II
Nettavisen melder at «Høyre stikker av med velgere fra Arbeiderpartiet».
Spørs om en gisselsituasjon gjør stortingsvalget særlig lettere.
Dårlig plan
«Ble lei av prat – åpner gårdsbutikk», står det i Nationen.
Får håpe kundene ikke prater når de kommer dit.
Den annen medaljeside
NRK skriver om «Norges første kvinnelige medalje».
En litt dårligere og mer sminket variant.
Gode navn
Andreas Strømsheim-Aamodt er fagsjef i NHO Elektro.
Dagens sukk
Den som har kun ett mål med livet, har intet mål med livet
Hauk
Kriminalitet
Skylder på rusdebatten
Trygve Slagsvold Vedum mener narkotika er driveren bak ungdomskriminaliteten i Oslo. Han vil gi politiet flere maktmidler og mener staten må kunne låse barn inne.
Hard mot de harde: Trygve Slagsvold Vedum vil gi politiet flere maktmidler i møte med gjeng- og ungdomskriminalitet. Her er han i Finansdepartementet.
Flere ran- og voldshendelser utført av barn og ungdom i Oslo gjennom sommeren har satt fyr på debatten om ungdomskriminalitet.
Frp og Unge Høyre har tatt til orde for å senke den kriminelle lavalderen på 15 år og innføre fotlenke på ungdom som har fått forbud mot å oppholde seg i Oslo sentrum.
Nå peker leder i Senterpartiet og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på det han mener er hovedårsaken til økningen i kriminalitet begått av unge: salg av ulovlige rusmidler.
– Jeg mener det er narkotika, og hvor mye penger det er å tjene på det, som er hoveddriveren bak ungdomskriminaliteten, sier Vedum.
– Derfor har Senterpartiet og regjeringen vært veldig kritiske til det den forrige regjeringen, med Erna Solberg i spissen, gjorde, da de foreslo å avkriminalisere mindre brukerdoser med narkotika. Det ble dessverre opplevd som et godkjenningsstempel.
Skylder på Solberg
Solberg-regjeringens rusreform ble lagt fram av Høyre og Venstre i 2021 og stemt ned i Stortinget av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Frp. Reformen foreslo å fjerne straff for mindre doser av rusmidler til eget bruk.
I etterkant kom Riksadvokaten med et rundskriv som presiserte hvilke maktmidler politiet kan bruke, etter det ble kjent at politiets praksis for ransakinger og liknende hadde vært ulovlig.
Vedum mener det har oppstått et vakuum i etterkant, der det ikke er tydelig for politiet hvilke maktmidler de har og der ungdom tenker at rusbruk ikke er så farlig.
– Jeg mener Høyre og Venstre må se seg selv i speilet. Det de gjør på dette feltet, mener jeg er veldig uklokt, sier han.
Vedum sier at unges driv mot narkotika har blitt større.
– Når vi skal ta tak i ungdomskriminaliteten, må vi gå etter narkotikaen og pengene der. Derfor satte vi ned et utvalg som skulle se på hvordan politiet kunne få flere virkemidler. Ikke for å ta de som bruker narkotika, men for å få narkotikaen bort fra klasserommet og bort fra snapchaten.
– Du knytter ran- og voldshendelsene i sommer direkte til rusmiddelsalg?
– Det er alltid masse sammensatte årsaker. Men det er en driver, det er det ingen tvil om, for det er så mye penger i det.
– Dårligere samfunn
– Noen vil snu på det og si at det er nettopp strafferegimet som fører til et større svart marked, som igjen gir gjengene mer makt og penger?
– Ja, men da må du legalisere da. Det mener jeg ville skapt masse problemer ellers. SV vil ha lovlig hasj på polet. Hvis det skal være helt lovlig, må du skape en hel industri rundt det. Da ville vi vært unike i verden. Jeg tror at det ville ført til mer problemer, for rus i seg selv skaper problemer.
Det gjelder også alkohol, understreker Vedum.
– Innfører vi flere lovlige rusmidler, ville du fått mer avhengighetsproblemer, med personlighetsforstyrrelser og så videre. Mange ville klart det helt greit, men summen ville skapt et dårligere samfunn.
Låse barn inne
Vedum vil ha mer synlig politi i gatene og skryter av Oslo-politiets satsing på utsatte områder. Å senke den kriminelle lavalderen mener han er feil vei å gå. Samtidig mener han at det offentlige må ha flere muligheter til å holde tilbake lovbrytere under 15 år.
«Man må kunne holde tilbake en 13-åring som terroriserer samfunnet.»
— Trygve Slagsvold Vedum
I dag har ikke politiet mulighet til å holde noen under den kriminelle lavalderen i mer enn fire timer. Barnevernet har begrenset hjemmel til å låse dører.
– Det å sette en 13-åring i fengsel vil gjøre vedkommende veldig sårbar for å rekrutteres inn i videre kriminalitet. Men man må kunne holde tilbake en 13-åring som terroriserer samfunnet, også fysisk, sier Vedum.
– Hvem er «man»?
– Staten. Staten må kunne gjøre det. Men akkurat hvilken institusjon det skal være, og hvordan det lovmessige rammeverket skal være, jobber vi nå med. Fordi dette er helt nytt for oss.
Vedum ser for seg noe mellom kriminalomsorg og barnevern. Han sier dette er noe justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) nå jobber med.
Svar fra Høyre
Klassekampen har lagt fram Vedums kritikk for Høyre-leder Erna Solberg. Hun svarer på sms:
«I fjor døde 370 mennesker av overdoser i Norge. Det er delvis et resultat av mange år med en narkotikapolitikk som har spilt fallitt. Hvis det er noen som burde se seg selv i speilet, er det Vedum og andre som vil ha mer av det som ikke virker», skriver hun.
Hun retter et angrep tilbake mot Vedum:
«Mens ungdoms- og gjengkriminaliteten i storbyene våre øker og blir mer brutal, har vi med Senterpartiet i regjering fått over 600 færre politifolk til å håndtere kriminaliteten. Jeg skjønner at Vedum ønsker fokus bort fra det.»
I juli rykket både finansministeren og familieministeren ut i VG med en oppfordring: «Ha sex sammen.» Målet er at det skal fødes flere barn i Norge. Det er en felle! Du må ikke finne på å få barn – med mindre du allerede eier din egen bolig.
Ifølge LOs boligindeks har et par bestående av to barnløse faglærte arbeidsfolk, i full jobb, ok muligheter på boligmarkedet. I 2023 hadde de råd til 62 prosent av boligene som legges ut for salg nasjonalt, 25 prosent av boligene som legges ut for salg i Oslo, og 58 prosent av boligene i Bergen og Trondheim. Vi snakker ikke noe fancy smancy, men tak over hodet blir det. Hvis det samme paret får seg et par barn før de legger ut på boligjakt, ser det styggere ut. Nå har de bare råd til 13 prosent av boliger nasjonalt, bare fem prosent av boligene i Bergen og Trondheim, og knapt én prosent av boliger i Oslo. Situasjonen er den samme i andre store byer.
Utgangspunktet her er par i full jobb. En barnløs, enslig fagarbeider stiller mye svakere, og med barn er hen sjanseløs. Årsaken er at bankene kutter lånesummen med mellom 600.000 og en million per unge du har.
De som blir med på politikernes sexfest, risikerer å bli fanget i et dysfunksjonelt leiemarked sammen med ungene sine. Boforholdene er utrygge, prisene er skyhøye og man betaler i praksis boliglånet for hushaien. Ikke ha sex.