Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Fisk

Vil kreve fangsten levert på norsk jord

Senterpartiets programkomité vil gjeninnføre leveringsplikta for de store trålerne.

Kortreist: En sjarkfisker leverer fisk til mottaket i Øksnes i 2020. De store trålerne tar gjerne med seg fangsten ut av landet, men det vil Sp ha slutt på. Foto: Anniken C. Mohr

I dag sendes ofte fisk fra norskekysten ut av landet for å bearbeides. Det vil utviklingsminister og nestleder i Senterpartiet, Anne Beathe Tvinnereim, og Geir Iversen, stortingsrepresentant fra Finnmark, få slutt på.

– Vi trenger fisk for bosetting og sysselsetting i Nord-Norge, særlig i Finnmark, sier Tvinnereim når Klassekampen møter henne og Iversen på Stortinget.

De to skal foreslå for Sps programkomité at leveringsplikta for fisketrålere skal gjennomføres i partiprogrammet, for å få bukt med befolkningsnedgangen Finnmark, Nordland og Troms de siste årene.

– Det er utrolig frustrerende å se den renspikkete høyrepolitikken som utføres nå. Det har vært en ulykke for Nord-Norge, sier Tvinnereim.

Anne Beathe Tvinnereim

Fisken havner i utlandet

I 2003 endra nemlig Bondevik-regjeringen på pliktsystemet i norsk fiskeripolitikk. Fram til da hadde trålere plikt om å levere fisken til sjømatbedrifter på land i Norge. Høyres fiskeriminister Svein Ludvigsen endret leveringsplikta til en tilbudsplikt. Fra da av har fisketrålerne kun hatt en plikt om å tilby fisken til bedriftene på land.

Tilbudsplikta er likevel lett å omgå. I dag selger trålerne store deler av fisken til foredling i andre land enn Norge, hvor kostnadene er mindre, som Kina.

– Og det kan jo være lukrativt for den enkelte foretakseieren. Men det er ikke samfunnsøkonomisk gunstig. For vi ønsker verdiskapning på land, sier Iversen.

Han mener det er kritisk for særlig Finnmark å få flere arbeidsplasser knyttet til fiskerinæringen.

– Folk er frustrerte. Folk har ikke arbeid. Folk har ikke håp, sier han.

Geir Iversen

Kritiserer kvotemelding

Da Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk sammen i regjering i 2021, varslet de i Hurdalsplattformen at de ville «utarbeide en ny kvotemelding som gir forutsigbarhet for fiskerinæringen». I januar i år kom kvotemeldingen.

Her slo regjeringen fast at pliktsystemet «bidrar i liten grad til å oppfylle ønsket om lønnsom, helårig drift av sjømatindustri basert på trålråstoff». Likevel foreslo den ingen endringer, og den mottok sterk kritikk fra flere hold, blant annet Iversen.

«Folk har ikke arbeid. Folk har ikke håp.»

Geir Iversen, leder for Sps programkomité.

– Den var ikke god nok, sier han.

Iversen har kritisert kvotemeldingen flere ganger i Klassekampen. Tidligere i juni sa han at Sp «tapte kampen mot Ap, og de valgte å samarbeide med høyresida for å få vedtatt sin kvotemelding.».

Lovord til nord

Nå håper han og Tvinnereim at de vil få eget parti og Ap med på laget, dersom dagens regjering får en ny periode.

– Hva tenker dere om folk som er frustrerte over at Senterpartiet ikke har gjort noe med pliktsystemet mens dere har sittet i regjering?

– Jeg skjønner godt den frustrasjonen. Og for å si det sånn er vel Geir den mest frustrerte av alle. Men det er politikkens vesen: Det handler om politisk flertall, sier Tvinnereim.

At hun og Iversen skal jobbe for å få leveringsplikt inn i partiprogrammet nå, er «en viljeserklæring», fortsetter statsråden.

– Det er for å garantere at vi fortsatt jobber for ­leveringsplikt. Og det skal folk i Nord være helt trygge på.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Geir Iversen er leder for programkomiteen i Senterpartiet. Det er feil. Iversen er stortingsrepresentant fra Finnmark.

Kystopprører er «sinnssykt skuffa»

– Det er faen meg på høy tid. Det skulle bare mangle. Dette handler om at folk skal kunne ha jobb hele året i Finnmark, sier Vegard Bangsund, grunnlegger av Kystopprøret og Sp-medlem om Geir Iversen og Anne Beathe Tvinnereims planer.

Bangsund er «sinnssykt skuffa» over at kvotemeldingen regjeringen la fram i januar ikke behandler leveringsplikta.

– Regjeringen har vært mer opptatt av å lytte til trålerne, og til redere som sitter på hyttene sine nedi Oslofjorden og klør seg i ræva på hver sine kunstige svaberg, sier Bangsund.

Hvem skal eie fisken?

Hvem skal eie fisken?

Dragkampen om fiskekvotene er i full gang.

50 artikler