Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Luke 20Julekalender

Sikkerhetsnettet

NRK-podkasten «Pianisten» var rørende, opprørende og oppløftende.

Coveret til Maria Kannegaard Trios plate «Sand i en vik» (2020)

Det var luksus å være jazznerd i Trondheim på 1990-tallet. Byen er velsignet med jazzlinja ved musikkonservatoriet på NTNU, som i flere tiår har spydd ut musikere i verdenseliten. Som musikklinje-elev fra Heimdal videregående kunne jeg på en cafekonsert eller på den ukentlige jazzklubben få med meg musikk av folk som Ståle Storløkken, Stian Carstensen, Øyvind Brække og Nymo-brødrene, for å nevne noen. Og Maria Kannegaard.

Maria Kannegaard, som også fikk rosende omtale i julekalenderens uke 18, var smått legendarisk allerede da hun gikk på jazzlinja fra 1992 til 1996. Hun var en av de første virkelig briljante kvinnelige jazzinstrumentalistene derfra. Jeg husker ikke nøyaktig hvor jeg så henne opptre først, men jeg husker at musikken var spennende, eksperimentell og hadde en melankolsk melodisk understrøm jeg hadde sans for. Jeg regnet med at vi kom til å høre mye om henne seinere. Og så ble hun på et vis bare borte i lange perioder. I desember fant jeg ut hva som hadde skjedd, gjennom Joachim Førsunds rørende og fine NRK-podkast «Pianisten».

«Jeg regnet med at vi kom til å høre mye om henne seinere»

De av oss som har opplevd å ha alvorlig psykisk sykdom i nær omgangskrets eller familie, vet at sikkerhetsnettet i den norske velferdsstaten på ingen måter er perfekt. Selv om mange får god hjelp, er realiteten at mye avhenger av familie eller venner kan stille opp. Tilfeldigheter, feildiagnostisering eller uflaks kan gjøre at enkelte går til grunne. Andre kan oppleve å bli løftet ut av de mørkeste avgrunner. Kannegaards historie viser begge deler.

Om du ikke har rukket å høre podkasten, avslører jeg ingenting når jeg sier at den i stor grad handler om å leve med alvorlige psykiske problemer. Som man får vite i første episode, har Kannegaard siden tidlig ungdom slitt med kraftige hallusinasjoner, som har medført lange perioder med innleggelser. Og det er når det er som mørkest, at hennes virkelige sikkerhetsnett kommer til syne. En liten arme av lojale og omsorgsfulle venner og kolleger tar en urimelig stor omsorgsbyrde. Historien er både rørende, opprørende og oppløftende. For det går jo på et vis bra. I 2020 mottok Kannegaard en svært velfortjent spellemannspris sammen sin trio for albumet «Sand i en vik».

Tittelsporet på plata er et ordspill over navnet til en av hennes behandlere. Jeg utfordrer enhver til å høre podkasten og så høre det usigelig vakre temaet på «Sand i en vik (til Pål)» uten gåsehud eller klump i halsen. Du kan få tro på menneskeheten av mindre.