Fra Bjørneboe til «Farmen kjendis»
2023 var året da Dagbladet kvittet seg med en fast kulturredaktør. For mange betød det et endelig adjø til avisa som kulturorgan.

I Myten om Dagbladet har Dagbladet alltid vore betre før», skriver Andreas Hompland i jubileumsboka «Utskjelt og utsolgt: Dagbladet gjennom 125 år» (1993). Dagbladet-veteranen har forfattet kapittelet om avisas overgang fra stort format til tabloid i 1983. Avisa hadde ikke tatt markedstrusselen fra konkurrenten VG på alvor. Opplaget falt. Noe måtte gjøres.
Overgangen skulle vekke store følelser. Både innad i redaksjonen og blant avisas lesere og skribenter. Hvordan ville det nye formatet påvirke hvilket stoff som skulle prioriteres? Motstanderne fryktet mer kjendisstoff og nyhetsdominans. Forsvarerne av det nye formatet ville ha færre av de tunge og tværende sakene. Som Hompland skriver, ble det dags for en ny runde om avisas sjel: «tung/lett, lang/kort, dvelende/kjapp, avdelinger/desk».
Debatten har klare paralleller til årets diskusjon om Dagbladets identitet og framtid som kulturavis. I mai sprakk nyheten om at kulturredaktør Sigrid Hvidsten ikke ville fortsette i stillingen. Avisas ledelse kunne ikke bekrefte om stillingen ville lyses ut på nytt. «Mediebildet er i endring, og vi prøver å tilpasse oss situasjonen som er nå», sa daværende sjefredaktør Alexandra Beverfjord til Klassekampen. Men hun lovte leserne at avisa ville fortsette å levere kulturjournalistikk til et bredt publikum. «Det henger sammen med vår historie som kulturavis», sa hun.
Kjernespørsmålet, som de fleste andre aviser har knotet med de siste årene, er hvordan man lykkes med å tilpasse den klassiske kulturjournalistikken til nett. I Klassekampens artikkelserie «Kultur i klikk-knipe» fra 2017 kom det blant annet fram at dårlige digitale lesertall har ført til nedbemanning i flere norske kulturredaksjoner. I 2016 flyttet Adresseavisen ansvaret for kulturstoff til andre mellomledere i redaksjonen. I 2021 gjorde Stavanger Aftenbladet det samme. Videre la Dagens Næringsliv ned sin kultur- og medier-seksjon etterbørs i 2020, mens Nationen og Nordlys ikke har ansatt nye kulturredaktører etter at deres forrige sluttet i henholdsvis 2009 og 2017.
Også Bergens Tidende og Aftenposten har i nyere tid vurdert å fjerne sine kulturredaktørstillinger. Begge avisene snudde imidlertid etter kritikk og ansatte nye redaktører likevel. I Dagbladet har digitaliseringen vært en villet utvikling – som dertil har gagnet kulturjournalistikken, ifølge Beverfjord. Hun argumenterte for at avgangen ikke medførte noen endring i strategi. At avisa står uten kulturredaktør, ville ikke bety noen svekkelse for kulturjournalistikken.
Reaksjonene lot ikke vente på seg. Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, advarte mot signaleffekten ved å fjerne stillingen. «Ved å ha en kulturredaktør tar man også eierskap til kulturstoffet sitt», sa han til Klassekampen. Han fikk støtte fra Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord og tidligere kulturredaktør i Aftenposten. Åmås fryktet for fagkompetansen i redaksjonene når kulturledelsen forsvinner. Samtidig presiserte både Olsen og Åmås at kulturjournalistikken er i endring og må finne sin form i takt med samfunnet den henvender seg til.
Hva så med de gamle Dagbladet-redaktørene og -kulturskribentene? Hege Duckert, som var kulturredaktør i avisa fra 2002 til 2009, påpekte overfor Klassekampen at kulturbegrepet i seg selv er blitt splittet. Dette skaper utfordringer for en publikasjon som Dagbladet. Ifølge Duckert er avisa på sitt beste når den får til en kombinasjon mellom det popkulturelle og det intellektuelle.
Tom Stalsberg som jobbet i avisa i over 30 år, og på mange måter var innbegrepet av denne spagaten, setter på sin side utviklingen i sammenheng med de generelle endringene i mye av nettjournalistikken.
«Dagbladet pleide å være en motstrøms og kulturradikal avis tuftet på sterke kulturpersonligheter. At avisa har gått fra å være Jens Bjørneboes foretrukne organ til å bli en ‘Farmen’-innholdsmaskin, sier mer om klikkjaget i mediene generelt, enn om Dagbladet», sa han til Klassekampen i mai.
«I dag er Dagbladet blitt den norske avisa som skviser mest ut av tabloidformatet på nett»
Samtidig kommer en ikke forbi det at kulturstoffet i digitaliseringens tid har tapt mye av sin status. Da kommer ofte de klassiske, idébaserte kultursakene til kort, og kulturredaksjonene legger seg på en mer nyhetsdrevet linje. Leif Ove Larsen, medieforsker ved Universitetet i Bergen, oppsummerte i et intervju med Klassekampen: «Det er kommersielle vurderinger som ligger til grunn for endringer som dette. Større oppmerksomhet om lesertall, lesertid og det å skape abonnementsutløsende artikler gjør at kulturjournalistikken er blitt mer lik nyhetsjournalistikken.»
Mange vil nok hevde at kulturnyheter var en viktig del av Dagbladets nyhetspakke lenge før digitaliseringen satte premissene for journalistikken. Selv om det er mange år siden kultursidene lå langt framme i avisa, har kombinasjonen av underholdning, kulturdebatt og anmelderi – ofte presentert av journalister med det lille ekstra i pennen – vært en drivende årsak til at avisa i så mange år lyktes med å treffe så bredt. Kulturdekningen ligger i avisas DNA.
Derfor kom det som et stort sjokk for mange da redaktør Frode Hansen i oktober sa til Journalisten at kultur aldri har vært «den viktigste driveren for avisa». Bakteppet var at tre av avisas filmanmeldere anklaget Dagbladet for å «gi opp kulturen». De viste til at avisa ikke hadde publisert en eneste ny filmanmeldelse siden midten av juni. Omtrent samtidig kom bekreftelsen: Dagbladet ville fortsette permanent uten kulturredaktør. Og med dét var det klart for runde to i debatten om avisas identitet som kulturavis.
Tidligere nyhetsredaktør Halvor Elvik med 35 års fartstid i avisa kalte uttalelsen «historieløs». Samtidig mente han det var feil å legge ansvaret for avisas manglende kultursatsing på den nåværende redaksjonelle ledelsen. Utviklingen måtte snarere forstås i lys av eierskiftet i 2013. Da solgte den daværende eieren, Berner Gruppen, nettutgaven og papiravisa til Aller Media. På det tidspunktet var avisa i en vanskelig økonomisk situasjon. Det eneste som sto igjen av verdi, var nettsida og merkevaren. Men Aller-konsernet hadde aldri hatt noe forhold til Dagbladets historie og posisjon, ifølge Elvik.
«Frode Hansen er en ærlig mann. Han er den første sjefredaktøren som sier det som det er: De har fått et oppdrag fra eierne som innebærer at de har en kulturdekning som ikke forsvarer en kulturredaktør», sa veteranen til Klassekampen.
Frode Hansen bommet stygt ved å forsøke å tilpasse Dagbladet-historien til oppdraget fra Aller. Elvik minnet om at avisa nådde sitt høyeste opplag under Bjørn Simensens redaktørperiode i første halvdel av 1990-tallet. Han kom til avisa fra Operaen og satset tungt på kulturstoff. Simensen selv mener at avisa i sin nåværende form er ugjenkjennelig. «Jeg skjønner godt at Dagbladet ikke trenger kulturredaktør – det er lite kultur å redigere», skrev han i en tekstmelding til Klassekampen.
Konstituert nyhetsredaktør Jan Thomas Holmlund avviste på sin side at dagens kulturdekning er påvirket av eierkonsernet. Han pekte på at Dagbladet – som resten av bransjen – må være ærlige om at det er krevende å ta kulturjournalistikken inn i en digital verden. Kritikerne glemmer ifølge Homlund at avisa i dag dekker kultur digitalt på nyhetsplass, i «Dagbladet bok» og i form av underholdningsnyheter.
Det skjuler imidlertid ikke at Dagbladet ved utgangen av 2023 ikke har egne journalister som jobber med kulturstoff. Kulturavdelingen er lagt inn under nyhetsavdelingen, mens én journalist jobber med å dekke bokfeltet.
Ved tiårsjubileet for overgangen til tabloidformatet sa Arve Solstad, redaktøren som hadde stått i spissen for formatendringen: «Det ble en suksess, dessverre 30 år for seint.»
I dag er Dagbladet med sine sjokkoverskrifter og dramatiske fonter blitt den norske avisa som skviser mest ut av tabloidformatet på nett. Strategien har igjen gjort avisa konkurransedyktig overfor konkurrentene. Men ved å ofre kulturredaktøren er det nok mange som mener at Dagbladet har mistet en viktig del av sin sjel. I myten om Dagbladet var ting tross alt mye bedre før.
Mai 2023
- Joar Nangos utstilling «Girjegumpi» ble vist under arkitekturbiennalen i Venezia.
- Svak kronekurs gjorde det dyrere for bokhandlene å importere bøker på språk som engelsk, svensk og dansk.
- Det delvis Karl Ove Knausgård-eide forlaget Pelikanen solgte 70 prosent av aksjene sine til livsstilsforlaget Frisk. De nye eierne kalte oppkjøpet en «redningsaksjon».
- Ingrid Røynesdal gikk fra Oslo-Filharmonien til direktørstillingen ved Nasjonalmuseet og ble med det museets første direktør uten kunstfaglig bakgrunn. «En leder uten slik erfaring og uten nettverk ‘i bransjen’ kan lett bli et instrument for tilfeldige innspill og maktkamper innad i institusjonen», advarte Ina Blom, professor i kunsthistorie.
Viktige verk
- «Jeg var veldig, veldig nervøs uka før jeg kom hit», sa kunstner Camille Norment rett før hennes Festspillutstilling ved Bergen Kunsthall skulle åpne. «Jeg holdt nesten på å rakne i sømmene.» Men det var ingen grunn til bekymring. Utstillingen fikk gode kritikker.
- Med kunstig intelligens-boka «Maskiner som tenker» overbeviste Inga Strümke om at vi må lære oss hva diffusjonsmodeller er, skrev Klassekampens anmelder.

- Åtte år etter Bård Breiviks bortgang ble Klosterenga skulpturpark i Oslo ferdigstilt.
- «Det er en tragedie. Ikke boka til Henrik Thune – som er glimrende – men historien den forteller.» Slik åpnet Klassekampens anmeldelse av «Strengt fortrolig. Norges hemmelige forsøk på å stanse krigen i Libya».
«Dette er jo ikke noe dikt. Det er prosaiske snusfornuftige setninger satt etter hverandre. Her finnes det ingen poetiske kvaliteter i det hele tatt.»
— Litteraturprofessor Jon Haarberg var lite imponert over Utdanningsdirektoratet egenkomponerte dikt «The Other».