– Jeg har systematisk testet ut mine argumenter for internasjonale forskere, sier forfatter og religionshistoriker Torkel Brekke.
Han er aktuell med boka «Ingen er uskyldig – Antisemittisme på venstresida».
Her forsøker Brekke blant annet å vise hvordan enkelte miljøer på norsk venstreside har dyrket konspirasjonsteorier om jøder og anvender det han kaller «en retorikk med antisemittisk preg».
En av personene som trekkes fram i boka, er filosofen Lars Gule.
Han blir vist til som et eksempel på hvordan synet på Israel og sionismen på ytre venstre «kan flyte over i antisemittisme».
Propagandistisk?
Det reagerer Gule kraftig på. I går tok han til motmæle i Klassekampens spalter.
Gule mener «hovedtesene i boka uholdbare faglig sett» og han vil ha seg frabedt omtale som antisemitt. Konklusjonen til Gule er at Brekke «maler med brei propagandistisk pensel».
Brekke fastholder på sin side at boka er solid forankret i oppdatert kunnskap på fagfeltet.
– Jeg beveger meg mellom ulike fagfelt som forskning på antisemittisme, midtøstenstudier og arbeiderbevegelsens historie.
Det er ikke utenkelig at eksperter på noen av disse områdene vil være uenige i noen av mine tolkninger, forteller Brekke.
– Men jeg har hele veien vært nøye med å diskutere og legge fram mine funn og perspektiver for fageksperter i blant annet USA, Tyskland, Italia og Israel.
– Ideologisk representant
Samtidig forstår han at Lars Gule reagerer på omtalen av seg selv i boka.
– Årsaken til at jeg bruker litt plass på Gule, er at han representerer noe større enn seg selv.
– Hva da?
– Tanken om at staten Israel er grunnleggende rasistisk. Denne antisionismen var en ideologi som i stor grad ble skapt og spredt av sovjetisk propaganda fordi de anså Israel for å være en spydspiss for amerikansk imperialisme.
Dette er veldokumentert gjennom historisk forskning, påpeker Brekke.
– Denne ideologien fikk Gule og en del andre skandinaviske ungdommer til å slutte seg til marxistiske palestinske terrorgrupper på 70-tallet.
«Jeg har hele veien vært nøye med å legge fram mine funn for fageksperter.»
— Torkel Brekke, religionshistoriker
Dette er også en ideologisk posisjon Lars Gule har holdt fast ved helt siden 1970-tallet, mener Brekke.
– Og han mener akkurat det samme nå. For meg har det vært viktig å påpeke at disse tankene ble lansert som en del av en global og antisemittisk talemåte.
– Gule mener på sin side det er en stor svakhet ved din argumentasjon at du ikke benytter en tydelig definisjon av antisemittisme?
– Det er jeg også åpen om i boka. Å diskutere styrker og svakheter ved de ulike definisjonene av antisemittisme er helt nødvendig.
Krangel om fakta
Lars Gule påpeker videre at det er et historisk faktum – og ikke en konspirasjon – at sionister samarbeidet med Nazi-Tyskland under andre verdenskrig.
«Å benekte dette blir for dumt, og det vitner om at Brekke er uvitende om en rekke forhold», sa Gule til Klassekampen i går.
– Hvis Gule hadde lest det jeg faktisk skriver, så vil han se at jeg er fullstendig klar over dette. Enkelte sionistledere samarbeidet med nazistene for å redde jøder fra den sikre død.
På den politiske venstresida er dette blitt snudd på hodet, hevder Brekke.
– Det har inngått i et ideologisk resonnement i et forsøk på å fortelle at jødene selv var delaktige i folkemordet på seg selv, og det er rett og slett en dypt antisemittisk anklage.