Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) hadde innkalt til pressefrokost i går, og budskapet var klart: Fastprisavtaler for strøm for bedriftene var plan A, B og C. Han avviste kravet fra Stein Lier-Hansen i Norsk Industri om et garantert tak på strømprisen til næringslivet på 75 øre for 70 prosent av forbruket, som tilsvarer ordningen Tyskland har innført. Det er anslått til å koste 40 milliarder kroner.
– Det vil være en massiv pengeinnsprøyting, som ville føre til økt press i norsk økonomi og dermed økt rente.
På spørsmål om regjeringen i stedet ville gjøre noe med prisfastsettelsen på strøm – som ikke vil ha noen innvirkning på den offentlige pengebruken – var Vestre like avvisende.
– På kort sikt er det ikke noe å gjøre med selve kraftsystemet. Vi skal tilbake til en lavere pris, men alle ekspertene sier at vi må ha mye mer strøm – større kraftoverskudd. Det er vi i full gang med. Har vi ikke et stort kraftoverskudd, står vi i fare for å ha samme priser som i Europa, endog høyere priser enn andre, slo han fast.
Vestre er helt tydelig på at markedssystemet for kraft og prisfastsettelsen ikke skal endres, til tross for at regjeringen skal nedsette et utvalg for å se på mulighetene. Næringsministeren følger her rådene han får fra kraftbransjen til punkt og prikke. Derfor mente han også at strømselskapene og kraftprodusentene hadde en egeninteresse av å tilby gunstige fastprisavtaler. Hvis ikke, ville presset innad i regjeringen, både på Sp og Ap, øke. Næringsministeren var likevel helt glassklar på at Ap ikke har noen planer om å endre systemet.
– Ingen fagfolk anbefaler det, sa han, uten å nevne at disse fagfolkene selv har sentrale posisjoner i kraftsystemet og tjener godt på dagens regime.
«Folk gir beng i WTO»
Næringsministeren bekreftet også at Ap har gjennomført en endring av den politiske kommunikasjonen, der slagordet «Nå er det vanlige folks tur» tones ned til fordel for «Skape og dele». Han fortalte at det var tidligere kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdals kronikk i Dagens Næringsliv før jul, der han hevdet at regjeringens språkbruk demoniserte folk som tjente over 750.000 kroner og gjorde ham til «en caffe latte-drikkende profittjeger fra Oslo-overklassen», som var den utløsende årsaken til snuoperasjonen.
– Da så jeg at vi var på gal vei, sa han.
For øvrig var Vestre opptatt av at verden nå er inne en helt ny handelspolitisk situasjon. Landene beskytter eget næringsliv, og WTO-reglene respekteres ikke lenger. Norges svar på dette var å inngå bilaterale avtaler med andre land, slik det nylig ble gjort med Tyskland.
– Folk gir beng i WTO. Derfor må vi samarbeide med andre land på en ny måte, sa Vestre.
Det har også oppstått en strid mellom EU og USA om «Inflation Reduction Act», som er en massiv støttepakke til amerikansk næringsliv i tråd med Joe Bidens «Build Back Better»-plan. EU mener dette er en utilbørlig støtte til amerikanske bedrifter i strid med WTO-reglene.
– Ja, det er proteksjonisme. Biden følger opp det samme som Trump og bryr seg ikke om WTO. Det er Kina de er ute etter, men det rammer også oss, sa Vestre.