Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kinas covid-dilemma

I helga tok tusener av kinesere til gatene i protest mot landets korona-stengninger. Demonstrasjonene begynte etter en brann i en boligblokk i Urumqi i Xinjiang i det nordvestlige Kina, der ti mennesker døde. Demonstrantene mener de strenge covid-restriksjonene bidro til dødsfallene og krever umiddelbare lettelser. Myndighetene benekter det, men har allerede blitt presset til å lempe på noen av de strengeste tiltakene. Likevel består det grunnleggende problemet: Kinas null-covid-politikk.

«De aller eldste er dårlig vaksinerte.»

Kina var det første landet i verden som iverksatte full stengning i møte med koronaviruset. Mange land fulgte den kinesiske strategien. Men der de fleste nasjoner nå har åpnet samfunnet igjen, fortsetter Kina nulltoleransepolitikken. Det rammer økonomien hardt. Den viktigste årsaken til at andre land har kunnet åpne opp igjen, selv om viruset fremdeles finnes i samfunnet, er at mange innbyggere enten har vært smittet eller er vaksinert, slik at det er tilstrekkelig immunitet. Under Fotball-VM i Qatar har kineserne misunnelig kunnet se hvordan dette fungerer i resten av verden.

Kinas null-covid-politikk har ført til at svært få er smittet, og få har dødd. I et land med 1,4 milliarder innbyggere har bare 1,5 millioner vært smittet og 5233 dødd, ifølge tall fra Our World in Data. Det er ekstremt lite sammenliknet med for eksempel Storbritannia, der 24 millioner har vært smittet, og 177.977 har mistet livet. Aberet er at det er svært liten immunitet i den kinesiske befolkningen – noe som framtvinger nye stengninger. Kinas aller eldste er ikke tilstrekkelig vaksinert, og det spekuleres i om den kinesiske vaksinen er noe mindre effektiv enn den vestlige. En studie i tidsskriftet Nature Medicine har anslått at en slutt på nulltoleransepolitikken kan føre til at 15 ganger flere enn i dag vil trenge sykehusplass, og at 1,5 millioner kan dø. Da ville grusomhetene som flere land møtte i starten av pandemien, kunne gjenoppstå. Men kinesiske myndigheter må finne en exitstrategi. Hyppige stengninger og nulltoleranse er ikke bærekraftig på lengre sikt.

Git: main, Build env: production, running in production mode, Sanity: production