Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Landrov

  • Da Russlands president Vladimir Putin i går innlemmet deler av Ukraina i Russland, brukte han en ikke ubetydelig del av talen sin til å snakke om Vestens ugjerninger. Han viste til kolonitida og til atombombene mot japanske byer under annen verdenskrig. Putin hevdet at Vesten ikke bryr seg om andre enn seg selv og vil gjøre resten av verden til sine tjenere. Vesten bryter alle avtaler og tror de kan slippe unna med det, fortsatte han, før han offisielt innlemmet områdene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja i Russland. Putin forsøkte åpenbart å gi seg selv handlingsrom ved å vise til andres feil, men det lyder hult når han selv tråkker på det som er av internasjonal rett, ved å angripe og stjele en annen nasjons territorium.
  • De fire ukrainske regionene Putin nå har sikret seg, har i ekspressfart gjennomført avstemninger om å bli russiske den siste uka. Det overrasket ingen at et flertall stemte for å bli en del av Russland; det var det utfallet arrangører og bevæpnede vakter i stemmelokalet ville ha – og fikk. Like før Putins tale sa en av hans pressetalsmenn til Sky News at et angrep rettet mot disse regionene vil bli ansett som et angrep mot Russland. Den påtvungne innlemmelsen av deler av Ukraina i Russland er derfor ikke bare landrov, men også et trekk som øker spenningen og faren for større militære konfrontasjoner, i verste fall også faren for bruk av atomvåpen. Putin hevdet også at det var «anglosaksere» som ødela gassledningene i Østersjøen.
  • Annekteringen utgjør en farlig eskalering av krigen. Den gjør det også vanskeligere å få øye på fredsløsninger. Russland ønsker åpenbart mer enn å hindre Ukraina fra å bli med i Nato. Nå snakker presidenten i stedet om russisk identitet og nasjonalfølelse for russiskspråklige utenfor landets grenser, og de fins i flere land enn Ukraina. Det hjelper Vladimir Putin lite å vise til andre lands overgrep og løgner når han samtidig, med våpen i hånd, stjeler områder og folk. «Våre verdier er menneskelighet og barmhjertighet», messet presidenten. Den store løgneren i går var altså ingen ringere enn ham selv.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production