Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Leder i Skeiv Verden advarer mot å knytte masseskytingen i Oslo til muslimer og islam:

Maner til felles front mot hat

MARKERING: Masseskytingen i Oslo natt til lørdag gjorde at årets planlagte Pride-parade ble avlyst. Men tusenvis av mennesker tok til gatene likevel, i en spontan solidaritetsmarkering. Her fra Grønland i Oslo. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB

ANSVAR: Mediene har bidratt til å svartmale skeive, mener Bassel Hatoum, leder for Skeiv Verden. Etter skyteangrepet i Oslo natt til lørdag ber han alle hegne om minoriteter i samfunnet.

– Det er allerede mye islamofobi og rasisme som florerer i samfunnet vårt. Jeg tror ikke det vil bli mindre av det nå, sier Bassel Hatoum.

Han er leder for Skeiv Verden, en organisasjon for LHBTIQ-personer med minoritetsbakgrunn. I helga syklet han forbi London pub bare ti minutter før masseskytingen i Oslo sentrum.

Hatoum advarer nå sterkt mot å rette pekefingre mot minoritetsgrupper i samfunnet.

To er drept og 21 skadd etter at Zaniar Matapour, en 42 år gammel mann, skjøt på mennesker utenfor utestedene Per på Hjørnet og London pub. Sistnevnte er et populært sted blant skeive.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Oslo-politiet mener det er for tidlig å konkludere med om skytingen var hatkriminalitet eller ikke, men etterforsker den som terror.

Matapour er nå siktet for drap, drapsforsøk og terror. PST vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. De har hatt kjennskap til mannen siden 2015.

«Helt ekstremt vanskelig»

– Å knytte dette opp mot islam som religion blir veldig uriktig og uredelig overfor muslimer som gruppe. Dette er en enkeltperson, en ekstremist, som har blitt radikalisert, trolig gjennom internett og medier, sier Hatoum.

I helga fortalte han NRK at han brukte hele natt til lørdag og lørdag morgen på å ringe rundt til venner og bekjente for å finne ut om noen var skadet eller drept.

– Det kommer til å ta lang tid før vi kan føle oss trygge igjen, sier Hatoum og legger til:

– Og jeg kan fortelle deg at som en person som er både skeiv og minoritet, er denne tida helt ekstremt vanskelig.

Ber mediene gå i seg selv

I kjølvannet av angrepet mener Hatoum at flere nå må ta en titt i speilet – spesielt mediene og hvilke stemmer de har latt slippe til.

– Vi må se på dette som en mulighet til å ansvarliggjøre mediene, som har vært med å skape et feilaktig og svartmalt bilde av skeive som en «ideologi». Nå ser vi at det kan ha fatale konsekvenser, sier han.

– Er det rettferdig å skulle kople det direkte til en enkeltpersons ekstreme handlinger?

– Jeg tenker at om det ikke er direkte knyttet til denne enkeltpersonhandlingen, så er det veldig relevant, sier Hatoum og fortsetter:

– For det er et bevis på hva hat kan føre til. Det at denne personen gjorde det han gjorde, er knyttet til hat og sinne, og det kommer jo fra et sted. Om det ikke er fra akkurat det samme stedet, så tenker jeg at det like godt kunne vært det, for det er hat uansett.

– Sikter du til noe spesifikt?

– Jeg sikter til at det å være skeiv blir omtalt som en ideologi, ikke mennesker som har ulike liv og måter å leve livene sine på. Skeivhet handler om at man er et mangfold i samfunnet og ikke er like hverandre. Å referere til oss som en ideologi er med å redusere oss til en sak, der vi alle er like. Her mener jeg mediene, som har sluppet til disse stemmene, har et ansvar.

Deltok i spontan markering

Det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge, og årets Pride var spådd å bli tidenes største. Etter angrepet natt til lørdag ble derimot alle arrangementer tilknyttet Oslo Pride avlyst etter anbefaling fra politiet.

Til tross for dette ble det lørdag holdt en spontan markering ved Grønland i Oslo, som ble til et tog det etter sluttet seg flere tusen mennesker til. Toget bevegde seg til London pub, der det ble lagt ned blomster. «Kampen fortsetter», ble det ropt.

Helt foran gikk Hatoum sammen med flere andre fra Skeiv Verden, samt folk fra Salam, en organisasjon for skeive muslimer.

«Det kommer til å ta lang tid før vi kan føle oss trygge igjen»

BASSEL HATOUM, LEDER I SKEIV VERDEN

Hatoum understreker at Skeiv Verden som organisasjon oppfordret folk til å ikke delta i den offisielle Pride-paraden, i tråd med politiets anbefalinger. Men som enkeltperson følte han på et behov for å få ut sorgen.

– Følelsen av å være utsatt ble så utrolig forsterket av det som skjedde. Dette er en sak som ligger veldig nær oss, som blir utsatt for både homofobi og rasisme. Vi kjente på sorg og sinne, på at noe ble tatt fra oss. Det ble veldig tydelig i går at dette er vår kamp, sier han.

Politiet har flere hypoteser

Per på Hjørnet åpnet dørene igjen i går. Det var her de to drepte, to menn i 50- og 60-årene, befant seg da de ble skutt.

Den siktede for skyteangrepet er norsk statsborger med iransk bakgrunn. Han har foreløpig ikke latt seg avhøre.

Ifølge mannens forsvarer John Christian Elden frykter siktede at politiet vil prøve å manipulere hans forklaring.

Politiadvokat Børge Enoksen har uttalt at politiet jobber med flere hypoteser, der hatkriminalitet er en av dem. Det er også psykiatri.

«Det kan også være en kombinasjon av hypotesene som er tilfelle i vår sak, men det er for tidlig for oss å ha klarhet i nå», sa Enoksen på en pressekonferanse i går.

Støre snakket til muslimer

I går ble det arrangert sørgegudstjeneste i Oslo domkirke. Der deltok blant annet kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Denne kampen er ikke over, den er ikke ufarlig, men vi skal vinne den sammen, sa Støre i talen sin.

Han henvendte seg også direkte til norske muslimer.

– Jeg vet at mange av dere kjente det synke i seg da det viste seg at gjerningsmannen tilhører et islamistisk miljø. At mange opplever frykt og uro. Vit dette: Vi står sammen, vi er ett fellesskap, og vi har ansvaret for fellesskapet sammen, sa Støre.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production