Du kan bla til neste sideBla med piltastene

En skandale

  • Ikke alle utlendinger på gjennomreise i Storbritannia som blir begjært utlevert av en annen stat, blir sendt ut. Bare Wikileaks-grunnlegger Julian Assange blir det. Journalistnestor Erling Borgen formidlet i går til sine Facebook-venner hvordan en annen utleveringsbegjæring endte med omvendt resultat. Da Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet kom til London for en ryggoperasjon i 1998, ba en spansk domstol om å få ham utlevert så han kunne bli stilt for retten for sine ugjerninger. Mange av hans ofre var bosatt i Spania. «Pinochet ble ikke, som Assange, puttet i et høyrisikofengsel. Han fikk bo i en villa i Surrey, med en golfbane som nærmeste nabo. Diktatoren ble heller aldri utlevert, men sendt tilbake til Chile etter 503 dager. Storbritannias utenriksminister, Jack Straw, tok avgjørelsen ‘på grunn av Pinochets dårlige helse’», skriver Borgen.
  • Sammenlikningen viser at det er egne regler for USAs fiender. Plutselig er prinsipper vestlige land sier de holder høyt, tøyelige. Det ser vi ikke minst på Norges reaksjon på Storbritannias ja til å utlevere Assange. Utenriksminister Anniken Huitfeldt kaller saken «krevende». Hun tenker da åpenbart ikke på Assange, men på at det er krevende for den norske regjering å unnlate å si det som åpenbart er riktig, på grunn av sitt tette forhold til USA: at en utlevering er en skandale for pressefriheten. «Vi må respektere den pågående prosessen», sier Huitfeldt til Dagbladet og legger til: «Vi forutsetter at Storbritannia og USA overholder sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser i denne saken.»
  • Det er det dessverre ingen grunn til. Julian Assange sitter allerede i fengsel uten lov og dom. FNs menneskerettserklæring slår dessuten fast at alle har rett til å søke, ta imot og gjøre kjent opplysninger gjennom alle informasjonskanaler som fins. Den retten gjelder åpenbart ikke Assange. Ved å straffeforfølge Assange vil amerikanske myndigheter skremme andre fra å avsløre landets skitne hemmeligheter. At det skjer med norske myndigheters stilltiende aksept, er en skandale.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production