Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Skalker lukene

  • LO-kongressen stemte ned forslag om å begrense krafteksporten i perioder der fyllingsgraden er faretruende lav. Det var et nederlag for de såkalte kraftopprørerne, anført av blant andre Aker-tillitsvalgt Atle Tranøy fra Stord. Større grunn til bekymring er det at regjeringen nå ser ut til å motsette seg alle endringer av dagens kraftsystem, selv om mange av premissene for det er endret. Den siste tida har Ap-leder Jonas Gahr Støre, med støtte fra LOs mann i energikommisjonen, Are Tomasgard, stadig oftere advart mot å reforhandle avtalene om utenlandskablene og innføre reguleringer som hindrer tømming av vannmagasinene. De setter sin lit til at de høye prisene er et forbigående problem – at vi raskt kommer tilbake til «normalen».
  • I Klassekampen i går rykket tidligere LO-leder Roar Flåthen og Norsk Industris Stein Lier-Hansen ut med kraftige advarsler mot bare å la det skure og gå. Energilovens «far» og tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten sier til VG at vi må få på plass «nødbrytere» for å redusere norsk krafteksport når vannmagasinene blir så lave som nå. Flåthen mener Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) må få mer ansvar for at vannmagasinene ikke tømmes: «Det er ingen reguleringsmekanismer i systemet, og politikerne toer sine hender. Det kreves handling. Vi kan ikke leve med situasjonen, selv om staten og noen fylker får himla mye penger».
  • Vi vil advare Ap, LO og energikommisjonen mot å skalke lukene av frykt for å røre kraftsystemet og utfordre Brussel og lobbyinteressene i kraftbransjen. Som Reiten påpeker, kan vi ikke utveksle kraft med Europa på samme måte som før. Det europeiske kraftsystemet bygges totalt om, fra å være basert på kull og kjernekraft, til å være prisgitt vær og vind. Alle energimarkeder er gjenstand for sterk politisk styring. Norge må også ha en nasjonal kraftstrategi og handle ut fra hva som tjener oss på lengre sikt. Andre land, som Tyskland og Storbritannia, passer på sine interesser i kraftpolitikken. Noen må også passe på våre. Hvis ikke norske politikerne gjør det, er det ingen andre som tar vare på Norge.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production