Du kan bla til neste sideBla med piltastene

De tre siste årene har Norge mistet ti uavhengige bokhandlerNå er det nesten ingen i storbyene

Bokkjedene sluker de små

OVERGANG: Kunde Marte Næss er glad det forblir bokhandel i lokalene til Per Magnussen på St. Hanshaugen i Oslo, men synes det er nok kjedebutikker. Hun ekspederes av butikksjef Agnethe Katarina Landre (til venstre).

De store kjedene tar over stadig flere av de uavhengige bokhandlene. Nå er tradisjonsrike Per Magnussen i Oslo kjøpt opp av Norli.

– Vi har jo en entusiastisk kundemasse, men nå som jeg blir 75 år, er det på tide å trappe ned, sier bokhandler Ivar Tøsti.

Siden 1986 har Tøsti drevet den tradisjonsrike og uavhengige bokhandelen Per Magnussen på St. Hanshaugen i Oslo – en bokhandel som for øvrig har eksistert siden 1916.

Nå er det imidlertid slutt på uavhengigheten. 1. mai i år overtok bokhandlerkjeden Norli, med direktør John Thomasgaard i spissen, drifta av bokhandelen.

Dermed kan Norli legge til et nytt utsalgssted i sin allerede velfylte portefølje på over 200 butikker.

For de uavhengige bokhandlene derimot peker pilene nedover.

– Stakk i hjertet

I 2004 hadde foreningen Fri Bokhandel, som organiserer de uavhengige bokhandlene i Norge, 146 medlemmer. I 2022 har dette tallet falt til 52.

Bare siden 2019 har foreningen mistet ti medlemmer.

– Det er et tøft marked å starte bokhandel i, og selv om vi nylig fikk et nytt medlem i Stavern, er det flere som går ut enn som kommer inn, sier Helén Foss, daglig leder i Fri Bokhandel.

At Ivar Tøsti og Per Magnussen-butikken nå forsvinner ut av medlemsmassen, synes Foss er ekstra trist.

– Det stakk litt ekstra i hjertet. De har vært med oss veldig lenge, og vi har ikke så mange medlemmer i Oslo-området, sier hun.

– Blir de uavhengige bokhandlerne presset ut av markedet av de store bokhandlerkjedene?

– Jeg vil nok snarere si at vi utfyller hverandre på mange områder. Selv om vi ikke kan konkurrere med kjedene på økonomi og nettløsninger, er vi gode på å betjene kunder ute i distriktene, blant annet ved å tilby et bredt sortiment av lokal litteratur, sier Foss og legger til:

– Norli og Ark bidrar til å løfte fram betydningen av boka, og det gagner også oss.

Borte i storbyene

Det er ingen tvil om at de uavhengige bokhandlene først og fremst er et distriktsfenomen.

Fri Bokhandel har for eksempel ingen medlemmer i sentrum av store norske byer som Bergen, Trondheim og Tromsø.

– Våre butikker er uslåelige lokalt, og de uavhengige bokhandlene, som for eksempel på Tynset og i Rosendal, er kjempeviktige for disse lokalsamfunnene, sier Helén Foss.

Ivar Tøsti forteller at omsetningen i Per Magnussen Bokhandel har gått opp og ned gjennom årene, men at de hele tida har vært opptatt av å skaffe til veie bøker kundene har etterspurt.

– Personlig service er kjempeviktig, og vi har strukket oss langt for å skaffe underlige bøker fra utlandet. En gang kom det inn en kunde som ville ha tak i et stensilhefte om korallrev i Australia. Det tok trekvart år, men vi fikk tak i det til slutt.

«En gang kom det inn en kunde som ville ha tak i et stensilhefte om korallrev i Australia. Det tok trekvart år, men vi fikk tak i det til slutt»

IVAR TØSTI, TIDLIGERE BOKHANDLER

Tøsti forklarer at han selv tok kontakt med Norli for å høre om de kunne være interessert i å overta butikken – og det til tross for at han er skeptisk til at to av Norges største forlag er tungt inne på eiersida i Ark og Norli.

– Slik jeg har forstått det, har de ulike butikkene i Norli-kjeden en viss frihet, noe jeg har veldig sympati for.

Tøsti eier selv lokalene hvor Per Magnussen-bokhandel har hatt tilhold, og forteller at han på den måten har en viss innflytelse rundt det som skjer videre.

– Jeg har vært veldig opptatt av at det fortsatt skal være bokhandel i lokalene, selv om jeg sikkert hadde tjent mer penger på å leie ut til annen virksomhet, sier han.

Mener at Norli redder bokhandler

Administrerende direktør i Norli John Thomasgaard er ikke bekymret for at det blir færre frie bokhandler i Norge. Han sier at kjeden tvert imot har sørget for at flere i bransjen har kunnet overleve.

Norli åpnet blant annet en butikk i Vadsø etter at Øst-Finnmarks eneste bokhandel ble lagt ned i fjor.

– Vi har Norli-butikker i hele landet, som driver med sin lokale identitet. Martin på Bokhuset i Tromsø har Norli-skilt på veggen og driver kanskje landets beste bokhandel. Om en butikk er Norli, Ark eller fri, har ikke noen entydig negativ betydning i den ene eller andre retningen. Noen ganger kan den bli vesentlig bedre når vi tar over, sier Thomasgaard.

Ifølge direktøren har de frittstående butikkene som Norli har tatt over opp gjennom åra, hatt veldig få bøker.

– Når vi kjører inn vårt standardutvalg, dobles gjerne utvalget, sier han.

John Thomasgaard

– 355 av 480 medlemmer i Bokhandlerforeningen tilhører Ark og Norli. Er dere i ferd med å ta over hele markedet?

– Nei, vi er stort sett der det er mulig å være. Vi er ikke på noe aggressivt oppkjøpstokt.

Thomasgaard fastslår at Per Magnussen og de andre lokale bokhandlerne i Norli får bestemme over egen butikk.

– De får ta inn akkurat hva de vil. Det er en stående ordre at butikkene har rett og plikt til å ta inn det som det går an å selge, og det kundene er interessert i, men i små volumer, så risikoen ikke blir for stor.

Magnussen skal beholde skiltene sine, men vil få «en diskré Norli-profilering», opplyser Thomasgaard.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production