Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Tut og kjør

  • I Stortingets spørretime onsdag var det kø på talerstolen for å avkreve statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) svar på om regjeringen ville gi grønt lys for såkalte hybridkabler. Erna Solberg (H), Nikolai Astrup (H) og Rasmus Hansson (MDG) gikk i tropp og følge inn for nye strømkabler som kopler Norge til kontinentet eller Storbritannia. I perioder der det ikke produseres strøm fra vindmøllene til havs, vil nettet fungere som eksportkabler for energi fra det norske fastlandet.
  • Høyre har åpenbart ikke tenkt til å trekke noen lærdommer av vinterens energikrise, som nettopp er forårsaket og forsterket av de nye utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia. Kraftprodusentene og Statnett tjener på eksporten og de høye prisene, mens vanlige strømkunder og den kraftforedlende industrien taper. Tidligere konsernsjef i Elkem Ole Enger skriver i Dagens Næringsliv at politikere og energimyndigheter ikke har forstått konsekvensen av kombinasjonen av økt kabelkapasitet og handelsmessige bindinger om fri flyt av kraft. Bjørn O. Øiulfstad og Svein Roar Brunborg, som begge sto sentralt da energiloven kom i 1990, skriver i samme avis at Norge har kommet i en kritisk situasjon når vi ikke kan begrense eksporten, selv når vannmagasinene tappes til kritiske nivåer. De mener vi må ha konsesjonsvilkår som gir en beredskap og en kraftforsyning som også fungerer i år med en unormal markedssituasjon.
  • Dagens Næringslivs Bård Bjerkholt viser til en rapport fra NVE, basert på værdata fra fire tiår, der spesielt én værtype, «Euro-Atlantisk blokkering», er kritisk. Da er det tørt og kaldt i Norden, samtidig som det ikke blåser på grunn av kulda, heller ikke på kontinentet. Da må kraftbehovet dekkes av vannet i magasinene, og hybridkablene vil forsterke presset. Historien viser at magasinene kan tørke inn til 106 TWh, mens forbruket er oppe i 140 TWh. «Matematikken skulle være overkommelig», skriver han. Høyre velger å se bort fra slike tørre og kalde fakta og turer i stedet fram med en politikk som vil forsterke og fordype kraftkrisa vi står midt oppe i. Det er forstemmende.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production