Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Redaktør for festivalavis sparkes etter negativ anmeldelse«En helhetssverduering», sier ledelsen nå

Skrev kritisk, fikk fyken

RETT VENSTRE: Arild Rønsen har fått sparken i Moldejazz-magasinet. Her denger han løs på boksesekken han nettopp har kjøpt for å holde seg i form.

Arild Rønsen er sparka fra Moldejazz-magasinet. Ledelsen sier det skyldes en negativ konsertanmeldelse han skrev i fjor.

– Jeg har vært redaktør for Fireflate nesten sammenhengende i 30 år. Jeg har aldri opplevd redaksjonell innblanding fra festivalledelsen tidligere, sier Arild Rønsen.

Tidlig på 1990-tallet startet Rønsen arbeidet med å lage en festivalavis for Moldejazz. Den skulle seinere bli kalt Fireflate. Avisa eies av festivalen, og alle skribentene jobber gratis. På nettsida står det at den redigeres etter Redaktørplakaten.

Rønsen, som også er spaltist i Klassekampen, har siden 1990-tallet med noen unntak vært redaktør for Fireflate. Fram til nå. I en intern e-post Klassekampen har fått tilgang til, skriver Cecilie Nogva, produsent i Moldejazz, at Fireflate skal fortsette uten Rønsen.

«Grunnen til dette er alle tilbakemeldingene vi fikk etter anmeldelsen av Moskus i 2021. Vi kan verken akseptere eller stå for slikt», skriver Nogva i e-posten.

Teksten det er snakk om, er en kritisk omtale av jazzgruppa Moskus’ opptreden på festivalen i fjor. Den åpner slik: «Hva er vitsen med å holde en konsert, når du tilsynelatende er fullstendig likegyldig til om publikummet ditt er interessert i hva du holder på med?»

– Jeg har flere ganger diskutert anmeldelsene våre med festivalledelsen. Jeg har skrevet anmeldelser de ikke har likt, men de har aldri prøvd å legge noen føringer på hva vi skal skrive, sier Rønsen.

Skjønner ikke avgjørelsen

Tirsdag ble Rønsen oppringt av Nogva. Han forteller at han ikke fikk noen annen begrunnelse for hvorfor han ikke får fortsette som redaktør, ut over anmeldelsen.

– Har du hatt noen andre konflikter med ledelsen tidligere?

– Nei. Det er en grunn til at jeg har hatt denne jobben i nesten 30 år, sier Rønsen.

Han synes det er en mystisk avgjørelse.

– Jeg har skrevet over 500 artikler for Fireflate. Og så er det én anmeldelse som gjør at jeg får sparken. Det er rart at de ikke først tok en telefon til meg for å diskutere anmeldelsen.

Noen dager etter fjorårets festival fikk Rønsen en e-post fra festivalsjef Mariann Bjørnelv.

Der skal hun ha skrevet at det trolig ville komme reaksjoner på anmeldelsen.

Bjørnelv skal også ha varslet at det var et musikeropprør på vei på grunn av anmeldelsen.

– Jeg har i hvert fall ikke fått med meg noe opprør ennå, sier Rønsen.

– Var en helhetsvurdering

Produsent Cecilie Nogva, som er vikar for Mariann Bjørnelv for tida, har ikke besvart Klassekampens henvendelser. Men Bjørnelv selv forteller at det er flere aspekter ved hvorfor de kom fram til avgjørelsen.

– Det ble avgjort etter en helhetsvurdering. Noe mer ønsker jeg ikke gå ut med. Dette er en internsak.

Hun påpeker at redaktørjobben ikke er betalt, og at Fireflate er eid av Moldejazz.

– Men dere skriver til Fireflate-redaksjonen at årsaken er anmeldelsen til Rønsen. Det er vel ikke første gangen avisa skriver en kritisk anmeldelse?

– Nei, og det er heller ikke poenget. Jeg ønsker ikke si så mye mer av hensyn til enkeltpersoner, sier Bjørnelv.

Da Klassekampen gjenforteller det Bjørnelv har sagt, sier Arild Rønsen at han ikke skjønner hva hun sikter til.

– Nei, jeg har ingen anelse om hva hun prater om, sier han.

Takket nei til jobben

Christen Hvam har i over ti år vært en sentral del av redaksjonen i festivalavisa Fireflate. Han har liten sans for beslutningen om å si opp Arild Rønsen som redaktør.

– Gjennom de årene jeg har vært en del av redaksjonen, har vi hatt som underliggende premiss at Fireflate redigeres etter Redaktørplakaten. Dette er et brudd på prinsippet om redaksjonell frihet og redaktørens uavhengighet.

Hvam forteller videre at han er blitt tilbudt å overta redaktørjobben etter Rønsen.

– Det er et tilbud jeg kommer til å takke nei til, og det gjør jeg på prinsipielt grunnlag. Når en redaktør får fyken på grunn av en dårlig anmeldelse, så vil jo det skape frykt for at det samme kan skje igjen. Da vil man selvsagt tenke seg nøye om før man eventuelt trykker en negativ omtale i framtida, sier han.

– Hva tenker du om veien videre for Fireflate nå?

– Det må bli opp til ledelsen i Moldejazz, og hva resten av staben i Fireflate gjør, må bli opp til hver enkelt.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production