Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Lanserer brei allianse for å fase ut olja:

Samles om oljestans

OPP OG FRAM: Danmarks klimaminister Dan Jørgensen og Costa Ricas klima- og miljøminister Andrea Meza på vei inn til pressekonferansen hvor de lanserte Boga-initiativet på klimatoppmøtet i Glasgow i går. I Boga forplikter land seg til å fase ut egen olje- og gassproduksjon. Anniken C. Mohr

GÅR FORAN: Tolv stater går sammen i en ny allianse for utfasing av olje og gass. Norge er ikke med.

I et tettpakket presserom på klimatoppmøtet i Glasgow i går lanserte Danmark og Costa Rica en allianse for «planlagt og rettferdig» omstilling bort fra olje.

I tillegg til Danmark og Costa Rica består Beyond Oil & Gas Alliance (Boga) av Frankrike, Grønland, Irland, Quebec, Sverige og Wales som fullverdige medlemmer, mens staten California, New Zealand og Portugal er med som «assosierte medlemmer».

I tillegg er Italia, EUs nest største oljeprodusent, med som en mindre forpliktende «venn» av alliansen ved å love at de skal tilpasse framtidig oljeproduksjon til 1,5-gradersmålet i Parisavtalen.

Danmarks klimaminister Dan Jørgensen sa i går at dette skal betraktes som et «første steg», og at hensikten er at flere land skal bli med.

– Vi håper i dag vil markere starten på slutten av olje og gass, sa Jørgensen.

Setter sluttdato

For å være fullverdig medlem i Boga må land stanse utdelingen av nye lisenser for oljeproduksjon og -leting umiddelbart. I tillegg må de sette en sluttdato for all produksjon av olje og gass «i tråd med 1,5-gradersmålet i Parisavtalen».

«Assosierte medlemmer» må ta konkrete steg for å redusere olje- og gassproduksjon, for eksempel ved å endre subsidier i hjemlandet eller å stoppe finansiering av olje- og gassprosjekter i utlandet.

– Det er ikke rom for olje og gass i en 1,5-graders verden, slo Jørgensen fast på pressekonferansen.

– Vi må fortsette med tiltak på etterspørselssida, absolutt. Men vi må også begynne å få konkrete tiltak på tilbudssida, sa Andrea Meza, Costa Ricas energi- og miljøminister.

Men flere medier poengterte at ingen virkelig store produsentland er med i alliansen, der også Norge glimret med sitt fravær. Jørgensen ville ikke kommentere enkeltland, men fortalte at de er i dialog med flere land som ikke var til stede.

– Vi er i dialog med mange land som ikke er her i dag. Jeg har lovet å ikke nevne noen av dem. Men vi håper alliansen skal vokse, sa Jørgensen.

Ønsker flere velkommen

Etter pressekonferansen spurte Klassekampen Sveriges miljøminister Per Bolund om det er en forventning at større produsentland som Norge også skal bli med i alliansen.

– Vi vil selvsagt jobbe med alle land for en fornybar framtid, uten fossilt. Så må hvert land gjøre sine vurderinger av hvilke samarbeid de vil gå inn i. Der vil jeg ikke gi noen anbefalinger til Norge. Men selvsagt ønsker vi velkommen alle land som vil vise både verden og sin egen befolkning at den fossile alderen er på vei til å ta slutt, sa Bolund.

Lee Waters, viseminister for klimaendringer i Wales sin regjering, sa til Klassekampen at hvis man er ærlige om å ville nå klimamålene på COP26, må man være villige til forandring.

– Ingen benekter at dette er vanskelig. Men vi håper at alle produsenter av olje og gass blir med etter hvert. Vi kan ikke fortsette å produsere olje, kull og gass som vi gjør i dag. Vi må gjøre en endring på et tidspunkt, og jeg tenker at det tidspunktet er nå, sa Waters til Klassekampen.

Fossil nevnes i utkast

Alliansen, som har blitt varslet tidligere i år, kommer på et klimatoppmøte der fossile brensler står mer sentralt enn på tidligere klimatoppmøter.

Et utkast til hovedbeslutningen som alle land skal bli enige om i Glasgow, ble publisert natt til torsdag. Her var ordet «fossil» nevnt for første gang i et slikt dokument noensinne. I utkastet, som kan bli endret i forhandlinger de neste dagene, står det at verden skal fase ut kullkraft og subsidier til fossil energi. Men olje og gass er ikke nevnt.

Ifølge Production Gap Report 2021, som ble utgitt av blant annet FNs miljøprogram og Stockholm Environment Institute (SEI) før klimatoppmøtet, skal det produseres over dobbelt så mye fossile brensler i 2030, som det som er kompatibelt med å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader.

SKUFFA: De norske ungdomsorganisasjonene holdt demonstrasjoner utenfor pressekonferansen i Glasgow. Anniken C. Mohr

I tillegg slo Det internasjonale energibyrået (IEA) fast i sitt «veikart» at det ikke er rom for å åpne nye olje- og gassfelt eller kullgruver dersom verden skal nå 1,5-gradersmålet.

– I COP etter COP har vi sett at fossile brensler ikke nevnes, selv om rundt 80 prosent av utslipp kommer fra tre produkter: kull, olje og gass, sa den kanadiske miljøaktivisten og forfatteren Tzeporah Berman, i en pressekonferanse Klassekampen deltok i på onsdag.

– Derfor er Boga et ekstremt viktig initiativ.

Fornøyd miljøbevegelse

Torsdagen startet med at de norske ungdomsorganisasjonene representert på COP arrangerte en aksjon mot olje og gass inne på konferansesenteret. Simon Balsnes fra Natur og Ungdom, som også var med å lede aksjonen, sier han er fornøyd med lanseringen av Boga, men lurer på hvor Norge er.

– Jeg synes det er flaut at Norge ikke er med. Norge er det landet i verden som har mest kapasitet og er best i stand til å omstille seg bort fra olje. Hvordan kan vi be andre land omstille seg når vi nekter å gjøre det selv? sier Balsnes til Klassekampen.

Også Silje Lundberg, leder i Oil Change International Norway, er fornøyd.

– Dette setter en ny standard for internasjonalt lederskap på klimafeltet. Og det viser at spørsmålet om olje og gass ikke lenger er noe norske myndigheter kan komme seg unna. Når regjeringer i andre land går sammen om denne type tiltak, er det klart at det legger en helt ny type press på Norge, sier Lundberg.

Andrew Kroglund, generalsekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon sier Boga er noe av det mest spennende som har skjedd på COP26.

– Dette sto øverst på min agenda. Foreløpig har ikke verken vår nye eller gamle regjering anerkjent at også Norge må gjøre noe med vår egen produksjon av olje, men nå må de. Alle slike initiativ er en ny spiker i kista mot at vi skal «utvikle og ikke avvikle», sier Kroglund.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide satt i forhandlingsmøter under lanseringen av Boga og rakk derfor ikke å besvare Klassekampens spørsmål om hvorfor Norge ikke har blitt med i alliansen, før avisa gikk i trykken.

Klima på kartet

Klima på kartet

16artikler

Klassekampen har vært i Glasgow, Peru og Bolivia for å følge klimatoppmøtet – og noen av de som har mest å vinne på at verden lykkes i å avverge klimakatastrofe.