Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Alt er lagt til rette for at Norge snart kan gjenåpnes. Det bekymrer publikum, ifølge en fersk undersøkelse:

Publikum vil ha meteren

DRØM: I en fersk undersøkelse sier tre av fire at de bare vil delta på kulturarrangementer hvis det fortsatt er avstandskrav. Kristian Seltun ved Nationaltheatret drømmer likevel om fulle hus.

Bare 9 prosent ønsker å dra på kulturarrangementer uten avstandskrav, viser en ny undersøkelse. Likevel vil teatre og konsertsteder droppe «meteren» så fort de får lov.

I august sa helseminister Bent Høie (H) at vi snart kunne «danse tett og gå på ‘one night stands’ igjen». Nå ser det ut som at han endelig kan innfri løftet. Tidligere denne uka ba Høie alle kommuner være forberedt på gjenåpning fra og med i dag.

Selv om gjenåpningen er rett rundt hjørnet, er publikum fortsatt skeptisk til en normal hverdag.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norsk publikumsutvikling (NPU) er bare 9 prosent klare for å delta på kulturarrangementer uten avstandskrav. Dette til tross for at 92 prosent av de 4216 respondentene er fullvaksinerte. Tallene bekymrer ikke teatersjef ved Nationaltheatret Kristian Seltun.

– All vår erfaring tilsier at det blir stor pågang. Da vi gjenåpnet i august, var forhåndssalget et av de beste vi har hatt på veldig mange år, nesten alt har vært utsolgt. Vi merket i alle fall ikke noe til skepsis blant publikum, sier han.

Advarer mot full åpning

Undersøkelsen ble gjennomført i starten av september. Ingrid E. Handeland, direktør i NPU, forteller at funnene fra undersøkelsen viser at publikum fortsatt vil ønske avstand etter gjenåpning.

– Respondentene sier at de vil ha avstand og masker. De vil ikke ha full gjenåpning, selv om de er fullvaksinerte, sier hun.

Det er ingen særlig forskjell mellom eldre og unge i undersøkelsen. Handeland presiserer at det sikkert er andre publikumsgrupper som er villig til å ta større risiko og stå tettere på hverandre, men at denne undersøkelsen viser at det fortsatt er mange som er skeptiske til å vende tilbake til normalen.

– Det er en utfordring for institusjonene som er avhengig av å åpne med full kapasitet. Arrangørene bør kjenne sitt publikum og tilrettelegge for dem, sier Handeland.

– Hvis behovet for inntekter ikke tvinger dem til det, er det ingen grunn til å åpne med full kapasitet for tidlig.

Streiken gir forsinkelser

Dersom helseministeren gir klarsignal for full gjenåpning og det igjen blir tillatt med fulle saler, står Nationaltheatret klar til å legge ut 20.000 ledige plasser for salg til «Mor Courage», «Blikktrommen», «En julenattsdrøm» og andre forestillinger fram til årsskiftet.

– Vi regner med at det blir stor pågang fra publikum dersom koronarestriksjonene oppheves helt, sier Kristian Seltun.

Ingrid E. Handeland

Full kapasitet blir det likevel ikke før streiken blir avblåst. Ved Nationaltheatret er blant annet «Full spredning» på hovedsalen blitt avlyst som følge av streiken.

Det Norske Teatret er også omfattet av streiken. Direktør Hans Antonsen håper at en gjenåpning kan få i gang samtalene mellom LO Stat og Spekter, slik at de kan ønske publikum velkommen igjen.

Selv om undersøkelsen viser at hele 73 prosent bare vil delta på arrangementer med avstandskrav, tror ikke Antonsen dette vil bli et problem for dem.

– Vår opplevelse er at publikum er klar for å komme tilbake, og at de opplever det som fint og trygt å være her, sier Antonsen.

– Blitt vant til avstand

Tone Østerdal, leder i Norske Konsertarrangører, mener en mulig gjenåpning «ikke kommer et sekund for tidlig», men hun er spent på hvordan publikum vil reagere.

Tone Østerdal

– Man ser at det er noen grupper som strømmer til arrangementer, og noen som er litt avventende. Flere er blitt vant til avstand og er mer komfortable med det, sier hun.

Men Østerdal tror arrangørene vil takle det fint. De er allerede godt kjent med å ivareta publikums sikkerhet.

– Det er forståelig at noen er mer avventende, men avstandskrav er ikke gjennomførbart med tanke på økonomien.

Per-Ole Moen, administrerende direktør i Oslo Spektrum, bekrefter at de skal fortsette å ta vare på publikum.

– Vi har store lokaler, så det vil ofte være mulig å holde avstand, selv om det er mange på arrangementet.

Moen håper publikum vil komme løpende tilbake, men han tror kanskje det vil ta litt tid.

«De vil ikke ha full gjenåpning, selv om de er fullvaksinerte»

INGRID E. HANDELAND, DIREKTØR I NORSK PUBLIKUMSUTVIKLING

– Vi tar det ikke for gitt, men vi håper publikum vender tilbake nå som smittetallene går ned og mange er vaksinert, sier han.

Randi Stene, operasjef i Den Norske Opera & Ballett, skriver i en e-post til Klassekampen at de vil fjerne avstandskravet så fort de får muligheten.

«Vi vet at NPUs undersøkelse ble gjennomført da smitten var økende og rekordhøy etter sommeren, og at nåsituasjonen er noe annerledes. Vi vil gradvis ha en overgang til fulle saler dersom full gjenåpning skjer i nær framtid», skriver hun.

Stene understreker at Operaen vil opprettholde økt reinhold, tilgjengelig håndsprit for publikum og andre interne smittevernrutiner. Publikum vil også få billetten refundert hvis de ikke kan komme på grunn av sykdom.

Er spent på publikum

Rasmus Adrian, direktør ved konserthuset Stormen i Bodø, sier at de også gleder seg til å kunne sette dørene på vidt gap igjen. Han er samtidig spent på om det blir fullt hus med det første.

– Selv om myndighetene nå går inn for full gjenåpning, tror jeg ikke vi vil få en normal situasjon med en gang.

Adrian mener det er vanskelig å si noe generelt om hvordan publikum vil forholde seg til en gjenåpning.

– Jeg tror bestemt at en stor del av vårt publikum gleder seg til å komme tilbake. Det er mange som nå gleder seg til igjen å kunne ta del i det fysiske fellesskapet rundt kulturopplevelsene.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production