Du kan bla til neste sideBla med piltastene

MDG-veteran Jan Bojer Vindheim går hardt ut mot partiets valgkampstrategi:

Tar oppvask etter nedturen

SPENT: Valgkvelden startet med jubel for MDG på Sentralen i Oslo. Men partiet endte opp rett under sperregrensa. FOTO: HANNE MARIE LENTH SOLBØ

MISFORNØYD: – Vi må diskutere hvordan vi framstår for velgerne, sier tidligere MDG-topp Jan Bojer Vindheim etter valgnederlaget.

Det så lenge ut til at årets stortingsvalg skulle bli det store gjennombruddet til Miljøpartiet De Grønne (MDG) i norsk politikk. Da den første prognosen tikket inn klokka ni på valgnatta mandag og målte partiet til 4,2 prosent, fylte grønne jubelrop Sentralen i Oslo. Men i timene som fulgte, gikk det stort sett sakte, men sikkert nedover, og salen ble gradvis preget av mer stillhet og mindre folk.

Valgresultatet på 3,8 prosent er partiets beste noensinne i et stortingsvalg. Det gjør at partileder Une Bastholm får selskap på Stortinget av både Oslo-topp Lan Marie Nguyen Berg og partiveteran Rasmus Hansson. Men det store gjennombruddet uteble.

Nå krever partiveteran Jan Bojer Vindheim en strategisk oppvask.

– Vi må få en diskusjon om hvordan vi framstår for velgerne, hvem vi velger til å representere oss, og hvordan de oppfattes. Både Lan og Une er dyktige. Men de framstår som for like og gir inntrykk av at MDG er et parti for en liten urban gruppe, sier Vindheim.

Feil framtoning

Det er få som kan skryte på seg lenger fartstid i MDG enn Vindheim. Han har vært medlem siden 1988 og partiets nasjonale talsperson i flere perioder. I dag sitter han på fylkestinget for MDG i Trøndelag.

Overfor Klassekampen trekker han fram flere ting han mener partiet gjorde feil i årets valgkamp. Spesielt synes han partiledelsen har framstått som tidvis polariserende.

– Litt mer respekt og toleranse til dem som står oss nærmest, tror jeg hadde vært lurt, sier Vindheim.

Han viser til flere angrep MDG har hatt mot SV og Rødt i valgkampen. For eksempel sa Une Bastholm til VG i september at Rødt «svikter verdens fattige» når de ikke stiller ultimatum på oljeleting, slik MDG gjør.

– Å kalle de som ikke stiller samme ultimatum som oss for svikere, det blir helt feil, sier Vindheim.

Han sier han lenge har hatt en «dårlig følelse» med hvordan partiet har opptrådt i det offentlige ordskiftet.

– Lan og Une er veldig dyktige på mange måter, men de har en framtoning som vekker motforestillinger hos mange. De trekker mange til seg, men støter også mange fra seg. Jeg tror vi kunne tjent på å anlegge en mykere tone.

Likevel tror han ikke det kommer noen lederdebatt.

– I noen partier ville jo et sånt resultat ha ført til en runde om partiledelsen. Jeg tror ikke vi får det, jeg tror både Une og Arild (Hermstad, journ.anm.) sitter trygt en stund til. Men på sikt må vi få en strategi og diskusjon om hvordan vi framstår for velgerne, sier Vindheim.

Feil med ultimatum

Etter at FNs klimapanel i august la fram sin rapport om de globale klimaendringene, stilte MDG et ultimatum. De ville ikke støtte en regjering som fortsatte leting etter olje og gass i Norge. At FNs generalsekretær ba alle land stanse med fossile brennstoff, ble et slagord for MDG i valgkampen.

Men Vindheim mener ultimatumet var feil strategi.

– Jeg har hele tida ment at de grønne ikke er modne for å sitte i regjering, så det er bra at det ikke er aktuelt for oss. Men å gå inn i regjeringsforhandlinger med den type ultimatum er kontraproduktivt. At vi skal si at all oljeleting må stoppe, som FN også sier, er selvfølgelig riktig, men dette ultimatum-opplegget fungerte ikke som det var tenkt.

Vindheim er også kritisk til Klassekampens oppslag 8. september, om at MDG vil prioritere klima foran en tannhelsereform.

– Dere i Klassekampen har også et ansvar for måten dere slo opp den tannhelsesaken på. Dere kunne vinklet den litt annerledes. Men ansvaret ligger på Une, som ga et uklart svar. Alle partier må prioritere, så det å si at klima er vår viktigste sak burde ikke være kontroversielt.

– Du tror den saken kan ha vært utslagsgivende?

– Ja, jeg tror det. De siste ukene før valget ga MDG uttrykk for å være i motgang og gå nedover på målingene. Da tror jeg det oppslaget i Klassekampen om at de grønne ikke ville ha tannhelse bidro.

Starter evaluering nå

Klassekampen har lagt Vindheims kritikk fram for rådgiveren til Une Bastholm. Partisekretær Torkil Vederhus svarer for partiet:

– Vi skal jo nå selvfølgelig evaluere valgkampen vår. Vi gikk fram, men ikke nok fram. Det er klart at når man er 5000 stemmer fra sperregrensa, så er det veldig mange måter å se for seg at 5000 flere kunne stemt, sier Vederhus.

– De momentene Jan Bojer tar opp, kommer til å være en del av dette. Vi skal nå ha en prosess der lokallag og fylkeslag kan bidra med sine syn, før vi legger planer for stortingsvalget som kommer, legger han til.

– Vet ikke hva som skjedde

Rasmus Hansson, som ble valgt inn på Stortinget som MDGs andrekandidat på mandag, sier han ikke ønsker en offentlig evaluering av valgkampen nå.

– Det tar vi internt. Men når en sånn evaluering er på trappene, så er alle synspunkter legitime, sier Hansson.

Han legger ikke skjul på at han hadde håpet på et bedre valgresultat.

– Jeg hadde absolutt satset på at vi skulle komme over sperregrensa. Det skulle bare mangle med de målingene vi hadde. Men noen detaljert evaluering har jeg ikke tenkt å gi i Klassekampen, sier han.

– Nå skal jeg på Stortinget for å sørge for at alle de som fikk bråhast med å love masse grønn politikk i valgkampen holder hva de lovet, legger han til.

– Dere lå lenge an til å gjøre et godt valg. Hva skjedde?

Jeg vet ikke. Men det er noen opplagte muligheter. Den ene er at det var ting vi ikke gjorde bra nok. Så får vi grave en stund for å finne ut hva det eventuelt var. Det andre er at store partier med store apparater fikk bråhast med å tilpasse seg vår analyse og retorikk. Jeg ser ikke bort fra at det funket, og at de klarte å demme opp for velgerflyten til oss. I tillegg var flere store partier, kanskje alle, spesielt opptatt av å blokkere MDG.

– Hvordan da?

– Ved å definere oss ut av samarbeid, definere oss som et unødvendig parti. Og diabolisere oss på alle tilgjengelige måter. Det er en del av gamet, og det har kanskje en viss effekt.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production