Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Nettverket

  • Flere av Norges rikeste personer har de siste årene diskutert samfunnsspørsmål i den lukkede Whatsapp-gruppa «Politikk», sammen med et knippe journalister, redaktører, skipsredere og advokater. En artikkel i Dagens Næringsliv torsdag viser hvordan flere av de 128 deltakerne ordlegger seg om klima, innvandring, Donald Trump og ikke minst Arbeiderpartiet og venstresida i norsk politikk. Kort oppsummert er klimaengasjement hysteri, innvandring en uting, Trump et forbilde og Arbeiderpartiet selve fienden. Det er kanskje ikke så overraskende at flere av deltakerne var sentrale bidragsytere da nettavisa Resett ble etablert, som Jan Haudemann-Andersen, Mikkel Dobloug og gruppas moderator Øystein Stray Spetalen. Det politiske engasjementet begrenser seg likevel ikke til ytre høyre fløy. Flere av deltakerne er også å regne blant Høyres rike onkler, og til sammen har de gitt 4,335 millioner kroner til de borgerlige partiene siden 2017, ifølge DN.
  • Deltakerne finansierer ikke bare høyresidas valgkamp. De deltar også aktivt i den selv – ikke ved å stå på stand eller argumentere, men ved å fasilitere såkalte drittpakker mot navngitte politikere. En tidligere Finansavisen-journalist fisker for eksempel etter mulige økonomiske uoverensstemmelser hos Aps Espen Barth Eide, ettersom «Støre er nok herdet» etter liknende saker før valget i 2017, skrevet av samme journalist. Det er åpenbart at Arbeiderpartiet skal tas. Omtalen av partiet minner dessverre ikke så reint lite om den svenske økonomiske elitens nedrakking av Olof Palme og sosialdemokratene på 1970- og 80-tallet.
  • Menneskene bak gruppa vet å omsette sin rikdom til makt og innflytelse. DNs artikkel viser at de også har nettverk som gir dem gjennomslag i en breiere offentlighet, gjennom Resett, Finansavisen og Nettavisen. Gruppas politiske syn sammenfaller i stor grad med egne økonomiske interesser, ettersom en økning av formuesskatten vil koste dem dyrt. Det er bra at nettverket av rikfolk og pressefolk, og ikke minst metodene de bruker, nå er lagt ut til offentlig skue.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production