Sensuelt: Å lese den unge Cecilie Løveid var som å bli forelsket.
Tora Sanden Døskeland
SPRENGTE RAMMER: Cecilie Løveid fotografert i Bergen Kunstforening i 1981. FOTO: BJØRN THUNÆS/NTB Bjørn Thunæs
Cecilie Løveid står på en bar i Bergen og leser dikt, det regner som vanlig. Hun er snart seksti, eller voksen, og det seksuelle og sårbare i stemmen hennes når hun leser, får alle de pripne unge jentene til å rødme.
Det er antagelig den knusende FN-rapporten om klima som gjør at jeg har tenkt på Lars von Triers film «Melancholia» – siden den behandler tungsinn i møte med en katastrofe som truer verden. Det er et fabelaktig epos om depresjon. Men et annet minne fra filmen har blitt værende. I en scene finnes en mann som stikker seg ut. Han er, for å si det forsiktig, ikke helt på nivå med Kirsten Dunst – bokstavelig talt i en annen klasse. Bipersonen forsvant raskt til fordel for den estetisk overlegne middelklassen. Og jeg kjente det i mellomgulvet: Hvorfor må depresjonen portretteres av en kvinne iført perfekt gråmelerte gensere og estetiske, høyskaftede støvler? Hvorfor finnes det et så liten vilje i vår kultur for å leve seg inn i mer kantete skikkelser?
SÆREGEN: I sin nye artikkelsamling demonstrerer Dag Solstad hvorfor han er Norges viktigste forfatter. Her er han ved landstedet på Veierland i forrige måned. FOTO: Christian Breidlid Christian Breidlid
Dag Solstad
Artikler om litteratur 2015–2021
Sakprosa
Forlaget Oktober 2021, 526 sider
Seks av de 19 nye artiklene til Dag Solstad viser med all ønskelig tydelighet hvorfor han er Norges viktigste og mest interessante forfatter. Men om man skal være nøyaktig, inneholder Dag Solstads «Artikler om litteratur 2015–2021» ikke bare artikler av forfatteren om litteratur, slik tittelen sier. Utgivelsen omfatter ‘Tekst til en utstilling av Sverre Bjertnæs’, en katalogtekst om bildekunst. Den inneholder også et tidligere trykt intervju med Solstad om fotball, ‘Heime hjå Dag’. Som om ikke det var nok, inneholder boka ytterligere fire intervjuer, hentet fra Vinduet, britiske The White Review, danske Weekendavisen og tyske der Freitag. Til sammen fyller intervjuene mer enn en femdel av boka.