Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kuratoren for kunstbiennalen i Moss går ut mot sin egen festivalledelse rett før åpningen:

Ble tvunget til å utsette

INGEN FEST: Lørdag skulle årets Momentum-biennale åpnet med brask og bram her på Galleri F15 på Jeløya utenfor Moss. Nå er kunstmønstringen utsatt på ubestemt tid. FOTO: LISE ÅSERUD, NTB

Momentum i Moss gir etter for krav fra sin egen hovedkurator om å avlyse lørdagens åpning. Théo-Mario Coppola hevder seg motarbeidet av biennaleledelsen.

«Frigjøring, robusthet, oppreisning og dannelse» er noen av temaene for årets hovedutstilling under kunstbiennalen Momentum i Moss, «House of Commons». Festivalen produseres av Galleri F15 på Jeløya, som har engasjert den internasjonalt anerkjente kuratoren og kunstkritikeren Théo-Mario Coppola som hovedkurator.

Men franskmannen befinner seg fortsatt i hjemlandet sitt og hadde ikke til hensikt å delta under avdukingen av kunstutstillingen som han selv har kuratert, verken under den planlagte pressevisningen i dag eller på selve åpningen lørdag.

I stedet har han i siste liten fått medhold i kravet sitt om at festivalen må stanses eller utsettes på ubestemt tid.

I en pressemelding som ble sendt ut i går kveld, og som Klassekampen fikk tilsendt før avisa gikk i trykken i går, hevder Coppola at han i flere måneder «er blitt utsatt for alvorlige handlinger som har hindret realiseringen av prosjektet (…)».

Har hyret advokat

«Jeg kan ikke akseptere at House of Commons, prosjektet som jeg er aleine om å ha skapt og kuratert, skal bli utsatt for manglende respekt og overtatt av institusjonen som skulle være vertskap for den», skriver Coppola videre.

Han retter også et formelt krav til ledelsen av festivalen om å avlyse lørdagens åpning på Galleri F15:

«På dette tidspunktet har jeg ikke noe annet valg enn å motsette meg at festivalen åpner.»

Klassekampen har forsøkt å få Coppola og hans advokat i Norge Tom G. Eilertsen i advokatfirmaet Bull & Co til å forklare mer om bakgrunnen for de alvorlige påstandene som nå rettes mot festivalledelsen i Moss, men uten å få svar.

Théo-Mario Coppola viser til den skriftlige uttalelsen og ønsker ikke å utdype hva konflikten består i på nåværende tidspunkt.

Som festivalens hovedkurator kan Coppola hevde at utstillingen er beskyttet av åndsverkloven, og at rettighetene hans ville blitt krenket dersom festivalen åpnet som planlagt.

Samarbeider ikke lenger

I går ettermiddag sendte festivalledelsen ut en pressemelding som bekrefter at de har gått med på kravet fra Coppola og hans advokat om en utsettelse av åpningen.

Dag Aak Sveinar, som er direktør for F15 og sjef for biennalen, ønsket i går ikke å stille til intervju. I pressemeldingen bekrefter han likevel at samarbeidet med biennalens hovedkurator er historie.

«Det er med beklagelse at Galleri F15 bekrefter at samarbeidet med Théo-Mario Coppola som kurator for Momentum 11 er avsluttet», skriver Sveinar.

Han lover videre at Théo-Mario Coppola vil bli fullstendig kreditert som kurator og utvikler av utstillingens konsept, og at integriteten til både kunstnere og konseptet vil bli respektert.

«Teamet på Galleri F15 (…) vil fortsette å gjøre alt for å sikre at biennalen blir en suksess», skriver Sveinar.

– Vil skade biennalen

At Momentum må utsette åpningen som følge av en opprivende konflikt med festivalens egen hovedkurator, vekker oppsikt.

– Uansett hvem sin feil dette er, blir det en skramme og vil skade biennalen, det kommer de ikke unna, sier Silja Leifsdotter, styreleder i Norsk kuratorforening.

Hun mener den skriftlige redegjørelsen fra Coppola vitner om at han ikke fikk lage den biennalen han ønsket.

– Hva det skyldes, kan man bare spekulere i, men mest alvorlig er det om det er innholdsmessige kunstneriske begrensninger som har skapt konflikten. Han har kanskje måttet inngå så mange kompromisser at han ikke vil at det skal stå under hans navn.

– Hva betyr dette for omdømmet til biennalen og for de involverte kunstnerne?

– For Momentum-biennalen er dette veldig, veldig dårlig. De har nok ikke hatt den sterkeste posisjonen i det norske kunstfeltet de siste årene. De har slitt med å skape den type troverdighet.

Etter hva Klassekampen erfarer, er de 27 kunstnerne som deltar i utstillingen, blitt orientert om konflikten de siste dagene fram mot åpningen.

– Dersom kunstnerne også er misfornøyde, er det i verste fall fare for at enkeltkunstnere vil trekke verkene sine fra biennalen. Men det er gjetning, sier Leifsdotter.

Rettelogg: Vi omtalte opprinnelig Théo-Mario Coppola som kunstner og kurator. Det korrekte er at han er kurator og kunstkritiker.

Vi skreiv i faktaboksene at kurator Théo-Mario Coppola hadde «avsluttet alt samarbeid» med biennalen. Det riktige er at biennalen avsluttet samarbeidet med Coppola.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production