Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Abortlov

Ser nyansene

Framhever at nemndene kan gi støtte til noen kvinner:

KVINNEHELSE: En egen arbeidsgruppe skal avklare Norsk gynekologisk forening sin holdning til abort. Illustrasjonsbilde fra Oslo i 2018. FOTO: LISE ÅSERUD, NTB

Svangerskapsavbrudd diskuteres igjen hett, etter at flere av de rødgrønne partiene har bestemt seg for å skyve på grensa for selvbestemt abort. Sist ut var vedtaket på SVs landsmøte om å åpne for selvbestemt abort fram til uke 22.

I gårsdagens Klassekampen advarte Jordmorforbundet kraftig mot å endre dagens abortlov.

Det er gynekologene som utfører aborter, det vil si som snakker med kvinnene, setter aborten i gang og utfører eventuelle inngrep, samt har ansvar for hele prosessen. I abortnemnd sitter alltid en gynekolog og en annen lege. I Norsk gynekologisk forening er det enighet om at kvinnene trenger rådgivning:

– Kvinnen trenger en god rådgivning i den situasjonen hun er i, enten hun ønsker abort før eller etter uke 12, og enten det er noe galt med fosteret eller det er sosiale forhold som gjør at hun ønsker en abort. Dette er aldri en lett avgjørelse, sier foreningens leder Kirsten Hald.

Hun understreker at foreningen ennå ikke har vedtatt en felles politisk linje i abortspørsmålet. Hald kan imidlertid fortelle fra egne og medlemmenes erfaringer.

«Nedverdigende»

I dag har kvinner rett til selvbestemt abort til uke 12. Etter det må man søke en nemnd. Etter uke 18 er det bare lov med abort når det finnes tungtveiende grunner.

Før uke 12 kan man utføre aborten kirurgisk, etter uke 12 må den settes i gang medikamentelt, som en fødsel.

Hald har selv sittet i nemnd, og sier hun har «forståelse for at kvinner synes det er en stor belastning å komme til nemnda»:

– Kvinner i denne situasjonen er i krise og har tenkt veldig nøye gjennom det de vil. Da føles det nedverdigende å sitte foran andre mennesker, som skal overprøve dem og bestemme over deres liv, sier Hald, som tror det er spesielt ille for dem som har påvist misdannelser, og som allerede har diskutert saken med ulike leger og spesialister.

Gynekolog-lederen har imidlertid erfart at mange blir beroliget når de først kommer til nemndmøtet og får snakke med de to legene der:

– For noen kan det være godt at de ikke har vært aleine om aborten. At de får støtte for sitt valg av fagpersoner. Hele kjernen ligger i hvem som skal ha det avgjørende ordet. Personlig er jeg ikke udelt positiv til nemnd, men den har en funksjon som er viktig, sier Hald.

Vern mot abortpress

Blant annet peker hun på vernet av kvinner som opplever å bli presset eller tvunget til å ta abort av dem rundt seg, men som egentlig ønsker barnet.

– De har en beskyttelse i en nemnd. Kanskje kan de ikke si det høyt før de kommer i dette lukkede rommet hvor alle har taushetsplikt og ingen vet hvem som sa hva, sier Hald, som tror dette gjelder svært få norske kvinner:

– Kanskje det gjelder én eller to kvinner i året, anslagsvis. De fleste som sitter i nemnder har opplevd det og jeg har også opplevd det selv. Nemndene beskytter dem som blir presset. Hvis nemndene blir borte, må disse kvinnene tilbys beskyttelse på annen måte, sier Hald.

Arbeidsgruppe på saken

Norsk gynekologisk forening jobber med å avklare sin holdning til abort og har nedsatt en egen arbeidsgruppe for å se på tematikken. Marit Halonen Christiansen, avdelingssjef ved Kvinneklinikken ved Stavanger Universitetssykehus, leder arbeidet. Hun vil ikke forskuttere en eventuell konklusjon, men tror folk generelt mangler kunnskap om abort:

– Det er for lite kunnskap om kvinnehelse generelt og abort spesielt, som er et ømtålig tema, sier Christiansen, som er usikker på hvordan det kroppslige skal komme inn i debatten. Hun nevner den fysiske smerten ved en abort, at abort etter uke 12 er som en fødsel, at kvinner kan oppleve melkeproduksjon i etterkant, at de må gjennom en såkalt «renselse», og at kroppen må ha tid til å tilpasse seg det å ikke være gravid.

«Nemndene beskytter dem som blir presset. Hvis nemndene blir borte, må disse kvinnene tilbys beskyttelse på annen måte»

KIRSTEN HALD, LEDER AV NORSK GYNEKOLOGISK FORENING

– Når debatten tas med utestemme, blir disse nyansene ofte borte, sier hun.

Hun peker også på psykiske ettervirkninger:

– Selv om det var rett valg for deg å ta abort betyr det ikke at du ikke kan føle sorg etterpå.

Hun understreker at det i realiteten er 1 prosent av kvinner som søker om abort etter uke 12 som får avslag i ankenemnd.

– Tallet er ikke stort. Det er kvinnen som kan sitt eget liv og sin egen situasjon, sier Christiansen.

Heller ikke hun tar stilling til om nemndene skal beholdes eller ikke. Hun sitter ikke selv i nemnd, men sier følgende om praksisen:

– Jeg har ikke truffet en eneste person som sitter i nemnd som tror de vet bedre enn den kvinnen som kommer til dem. Vi er i 2021, tross alt.