Du kan bla til neste sideBla med piltastene

29.000 arbeidere i industri, bygg og transport kan tas ut i streik kommende helg:

Klare til streik mot NHO

PARKERT: Det kan bli en ny busstreik om ikke YS og LO blir enige med NHO om ramma for lønns­oppgjøret i helga. Her fra en snuplass i Siljan i Telemark. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

PÅ’N IGJEN: Buss-sjåførene var i streik i høst. Fra søndag kan de være i gang igjen, om ikke NHO dropper planen om nedgang i reallønna.

– Vi har stått i frontlinja under hele pandemien. At vi da skal avspises med minus i lønn, mens vi har sjefer som tar ut millioner, er rett og slett frekt, sier Annstein Garnes.

Han er bussjåfør og tillitsvalgt for Fellesforbundet i Unibuss på Alnabru i Oslo. Sammen med flere tusen andre bussjåfører landet rundt kan han være i streik fra søndag av, om det ikke blir løsning i tariffoppgjøret mellom fagorganisasjonene LO og YS og arbeidsgiverne i NHO.

Det er ikke lenge siden Garnes og kollegene streiket. Bussbransjen var i streik i høst. Men han er klar igjen.

– Streikeviljen er enorm. Vi ligger på 274. plass i lønn av 300 yrker. Jeg forstår ikke at NHO har nerver til å foreslå at vi skal avspises med mindre lønn. Da blir det streik, da, sier Garnes.

Stor avstand

Både LO og YS har gått til forhandlingene med krav om at medlemmene skal opprettholde kjøpekrafta. Det vil si at de minst må ha lønnstillegg på nivå med forventet prisstigning, som er 2,8 prosent. I tillegg krever de egne tillegg for de lavest lønnede.

NHO på sin side ønsker at lønnsveksten ikke skal bli høyere enn det som forventes hos handelspartnerne, det vil si 2,2 prosent. Om de vinner fram, vil de fleste ansatte i Norge kunne få reallønnsnedgang i år.

Skjermer kriserammede

Tirsdag offentliggjorde LO og YS sine streikeuttak, som blir iverksatt om meklingen, som skal foregå fredag og lørdag, strander. LO varsler streik for 23.548 medlemmer, og YS vil ta ut 5500. LO-medlemmene som tas ut i streik, arbeider i transportbransjen, verftsindustrien, i bygg og anlegg og i deler av næringsmiddelindustrien. YS tar ut bussjåfører.

I alt kan LO ta ut 179.000 medlemmer i streik. I streikevarselet er ingen av de ansatte i hotell- og restaurantbransjen med, blant annet.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier at de har ønsket å skjerme de bransjene som er hardest rammet av koronakrisa.

Annstein Garnes

– Først og fremst viser dette streikevarselet at LO-forbundene viser solidaritet med dem som har vært mest utsatt under krisa. Streikeuttaket går først og fremst i bransjer som ikke er rammet. Det viser solidariteten i LO-familien i den krevende situasjonen vi står i, sier hun.

Selv om avstanden mellom partene er stor, sier Følsvik målet er å finne en løsning, ikke å gå til streik.

– Hva skal til for å unngå streik?

– Det er ikke veldig vanskelig. Det er å sikre kjøpekrafta til arbeidstakerne i landet.

NHO: Rammer bedriftene

Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO skriver i en e-post at de håper å unngå streik: «Vi er nå i mekling og har tillit til at vi med Riksmeklers hjelp vil klare å finne en løsning, slik at vi unngår en streik. Det forutsetter selvsagt forhandlingsvilje hos begge parter. LO har varslet et streikeuttak som vil kunne gå utover mange bedrifter som allerede er hardt rammet av krisa. En streik nå vil ikke tjene landet vårt, men sette bedrifter og jobber i fare», skriver hun til Klassekampen.

Annstein Garnes har selv ei kone i restaurantbransjen. Han sier han skjønner at mange bedrifter sliter.

– Vi prøver å skåne bransjene som sliter mest. Men vi som ikke har kunnet ha hjemmekontor, men er i førstelinja, vi må påskjønnes, og da kan vi ikke ha et negativt resultat, sier han.

PARKERT: Det kan bli en ny busstreik om ikke YS og LO blir enige med NHO om ramma for lønns­oppgjøret i helga. Her fra en snuplass i Siljan i Telemark. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
LØFT: Leder for Akademikerne Kari Sollien (til venstre), YS-leder Erik Kollerud og Unios leder Ragnhild Lied heier alle på LO i årets lønnsoppgjør. FOTO: SIV DOLMEN, JOHN TRYGVE TOLLEFSEN OG CHRISTOPHER OLSSØN
HARDE TIDER: Koronakrisa har fått store følger for økonomien. Det mener NHO-sjef Ole Erik Almlid må bety lavere lønnsvekst.
STATEN OG KAPITALEN: Steffen Høiland i Fellesforbundet meiner staten må bidra til ny AFP-ordning og vil bruka det i valkampen. Her peikar han på Sps Per Olaf Lundteigen på landsmøtet i Fellesforbundet i 2019. FOTO: VIDAR RUUD, NTB
Samling

Lønnsoppgjøret 2021

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production