Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kafé- og gatekjøkkenarbeidere er yrkesgruppa med størst andel koronasmitte:

Smittetopp og lønnsbunn

UROLIG: Restaurantsjef Scott Cody på kafeen Sellanraa i Trondheim er mer bekymret for de økonomiske konsekvensene av å bli permittert og arbeidsledig enn å bli syk selv.

UTSATT: De mest smitteutsatte yrkene er alle i lavlønnssjiktet. På toppen troner de som selger deg kaffe og mat.

På kafeen Sellanraa i Trondheim står en kø av lunsjgjester foran disken, med munnbind og litt over en meters distanse. Restaurantsjef Scott Cody viser folk til bordene, tar bestillinger og lener seg over disken for å høre bedre.

Han tilhører yrkesgruppa med størst risiko for å bli smittet av korona.

– Frykten for å bli arbeidsledig og ikke kunne forsørge familien er egentlig sterkere enn å bli smittet selv, sier Cody.

Lavtlønte på topp

Tre ganger siden pandemien kom til landet, har Folkehelseinstituttet (FHI) utarbeidet statistikk over sammenhengen mellom yrker og koronasmitte. Den siste utgaven kom 19. mars og viser at yrkesgruppene som har størst andel smittede, alle er lavtlønte serviceyrker: Kafé- og gatekjøkkenarbeidere er på topp, fulgt av taxisjåfører, servitører og buss- og trikkesjåfører.

Andre yrker med høy andel smitte er barnehageassistenter, reinholdere, sykepleiere og frisører.

Clas Delp er forbundssekretær i Fellesforbundet, som organiserer ansatte i hotell- og restaurantbransjen. Han er ikke overrasket.

– Dette er yrker som lever av kontakt med folk. Det er vanskelig å drive gatekjøkken uten at noen er innom og handler, sier han.

I den offentlige debatten er det gjerne sykepleiere og lærere som blir omtalt som «frontlinja» i koronakrisa. De har også relativt høy andel smittede, men betydelig lavere enn de som lager og serverer mat.

– Forskjellen er at om man jobber som lærer eller i pleie og omsorg, er det kanskje litt mer oversiktlig mengde mennesker. I servering er det forskjellige folk fra dag til dag og man vet mindre om hvordan de forholder seg til smitte, sier Delp.

Utrygg situasjon

På Sellanraa hadde kundene og inntektene sakte, men sikkert begynt å komme tilbake etter tidligere nedstengninger. Nå er potensielt halvparten av omsetningen borte, fordi kundene ikke kan bestille alkoholholdig drikke til maten. Dessuten får færre gjester slippe inn dørene på grunn av kravene til avstand.

– Dagpenger og Nav gir trygghet. Men for meg, som har tre barn, ville det blitt økonomisk vanskelig om jeg ble permittert, sier Cody.

– Er du redd for å bli smittet?

– Ja. Vi prøver å minne folk på å bruke maske og holde avstand. Hvis én av de ansatte blir syk, så går alt ned her. Konsekvensene av å bli syk er skremmende, sier Cody.

Sellanraa har ikke hatt smitte, men alle kjenner noen som har vært smittet.

Strid om lønn

Torsdag brøt LO lønnsforhandlingene med NHO, som nå går til mekling. Blant stridspunktene er LOs krav om tillegg for dem som har lav lønn. NHO mener koronarammede bransjer vil ha vanskelig for å ha råd til det.

Serveringsbransjen er blant bransjene som vil bli omfattet dersom LO vinner fram med sitt krav. Den allmenngjorte minstelønna i bransjen er på rundt 330.000 kroner i året. Clas Delp mener det er riktig av LO å kreve lavlønnstillegg.

«Nå gjør vi samme jobb som før, men med større risiko»

SCOTT CODY, RESTAURANTSJEF PÅ SELLANRAA

– Vi kan ikke bruke koronasituasjonen for å varig gjøre at de som lenge har ligget etter, skal sakke ytterligere akterut. Når bransjen skal bygge seg opp igjen, må det skje så folk kan leve av jobben, sier han.

Restaurantsjef Cody skulle gjerne betalt de ansatte bedre.

– Jeg ville likt både å betale mer til de ansatte og få mer betalt selv. Nå gjør vi samme jobb som før, men med større risiko. Men om den lønna skal komme fra offentlig støtte, eller fra bedriften, det vet jeg ikke, sier Cody, som ble overrasket over de nye tiltakene tirsdag.

– Det er nesten så jeg vurderer å kaste inn håndkleet. Akkurat når vi begynte å gjøre det bra, så blir vi truffet igjen.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production