Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Mange permitteres for tredje gangYS ber staten gi dem full lønn til de er tilbake

De samme rammes igjen

STENGT: Bildet er fra Bohus Skøyen i slutten av mars i fjor, da butikken gikk med halv omsetning. Nå er den stengt, og omsetningen er igjen halvert, ifølge Bjørnar Tørhus, regionsjef for ni Bohus-butikker i Oslo-regionen. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

ØKER: Nå permitteres mange av de samme som ble permittert i mars i fjor, men kompensasjonsordninger for både bedrifter og ansatte er blitt dårligere.

Mandag ble en rekke ansatte i varehandelen arbeidsledige for tredje gang siden pandemiens begynnelse. I mars i fjor stilte staten raskt opp for de permitterte, med 18 dagers full lønnskompensasjon i tillegg til arbeidsgivers to dager.

Nå er vi på vei inn i tredje smittebølge. Hele Oslo og Viken, samt en rekke kommuner over hele landet, er nedstengt, men ordningene fra i fjor er borte. Det vil arbeidstakerorganisasjonen YS gjøre noe med.

– Regjeringen reagerer raskt med smitteverntiltak, men ikke like raskt med å sette i gang tiltak for å kompensere for konsekvensene av dem. Det som skjer nå, er så dramatisk at de permitterte bør å kompensert lønna fullt ut hele perioden staten har stengt ned arbeidsplassene deres, sier Hans-Erik Skjæggerud, nestleder i YS.

Mandagens nedstenging av butikker i Viken blir ikke synlig på Navs statistikker før neste uke, men det finnes andre anslag. Virke, som organiserer bedrifter i handels- og tjenestenæringen, viser at mellom 34.000 og 39.000 nye arbeidstakere i medlemsbedriftene er forhindret fra å dra på jobb.

Hadde lav lønn fra før

Snittlønna for en butikkmedarbeider i 2020 var 405.000 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå. Som korona-permittert får de rundt 75 prosent av dette, 25.458 kroner i måneden før skatt. Flere permitterte Klassekampen har intervjuet gjennom pandemien, har måttet ta opp kredittkortgjeld for å betale regninger. Det er dette Skjæggerud vil unngå.

– Det er ikke sånn at hele arbeidslivet har blitt rammet hardt hele veien. Det er noen spesielle bransjer som blir rammet igjen og igjen, sier han.

YS-nestlederen forteller at mange sleit med å få endene til å møtes i et normalår.

– Det å få den reduksjonen i inntekten, rammer ikke bare enkeltpersoner, men familie og barn. Det vil uunngåelig føre til forskjeller, sier han.

På spørsmål om den utvide lønnskompensasjonen bør gjelde alle permitterte, svarer Skjæggerud at YS i utgangspunktet vil rette ordningen mot arbeidsplasser som er tvangsstengt, men at det i praksis blir vanskelig å holde andre permitterte utafor ordningen.

YS er opptatt av at støtteordninger ikke skal føre til at bedrifter som ikke rammes av nedstenging permitterer ansatte uten grunn. Men Skjæggerud har forståelse for at bedrifter som må stenge, ønsker redusert lønnspliktsperiode.

Taper på å åpne og stenge

Her får han støtte av leder for ni Bohus-butikker i Oslo-området, Bjørnar Tørmoen. Åtte av butikkene er tvangsstengt.

– De ti dagene med lønnsplikt påvirker virkelig økonomien. De synes vi er tunge. At vi har to dager varslingsplikt overfor de ansatte, skulle bare mangle, men de ti dagene er litt flere enn vi skulle ønske.

– Gjør det at det blir mer risikabelt å ta ansatte tilbake?

– Du har mulighet til å kalle folk tilbake midlertidig når de er permittert, så lenge man gjør det helt riktig og følger et halvkomplisert regelverk, sier Tørmoen.

70 prosent av Tørmoens ansatte er permittert. Noen jobber fordi lageret er åpent for netthandel og innringere.

– Vi klarer i beste fall å ha 25 prosent av tidligere omsetning. Samtidig får vi ikke noen lettelser i husleia.

Plutselig stengt ned

Bohus er ikke aleine om å slite nå, ifølge Virke-leder Ivar Horneland Kristensen. Én av fire oppsigelser under pandemien har kommet etter nyttår, ifølge Virke.

– På søndag fikk vi en pressekonferanse klokka ni og beskjed om at fra klokka 12 stenger butikker i hele Viken til 11. april. Som bedrift har du ingen mulighet til å tilpasse deg. Du må permittere folk, sier han.

«Det er noen spesielle bransjer som blir rammet igjen og igjen»

HANS-ERIK SKJÆGGERUD, NESTLEDER I YS

Virke-sjefen mener bedriftene burde sluppet å betale lønn til permitterte.

– Vi mener at dette er noe Nav kunne administrert, at virksomhetene la ut, også betalte Nav dem betalte tilbake for de ti første dagene.

Kristensen sier at mange bedrifter går på halv kapasitet og har gjort det lenge.

– Noen har nå sin tredje runde med permittering, og nå får de jo ti dagers permitteringsperiode. Det gjør at usikkerheten med å starte opp igjen blir større. Hadde de fått refusjon, ville veien med å ta ansatte tilbake blitt kortere, sier han

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production