Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kongsberg Jazzfestival ville si opp sponsoravtale med våpenprodusent, men snudde etter lokalt opprør:

Varsler ny våpenboikott

VINGLER OM VÅPENSPONS: Kongsberg Jazzfestival avsluttet sponsoravtale med våpenprodusent, men har nå snudd på flisa. Her fra en konsert med a-ha i 2018. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB

Flere artister er svært kritiske til at Kongsberg Jazzfestival gjenopptar samarbeid med våpenprodusent. – Jeg skal i alle fall ikke spille der nå, sier musiker Heida Mobeck.

Sømmer det seg for en jazzfestival å ta imot sponsorpenger fra en lokal hjørnesteinsbedrift som eksporterer høyteknologiske våpensystemer til blant annet Midtøsten?

I mange år har debatten rast om Kongsberg Gruppens rolle som hovedsponsor for Kongsberg Jazzfestival. I forrige uke kunne Laagendalsposten avsløre at festivalstyret i oktober i fjor vedtok å avslutte sponsoravtalen.

Nyheten vakte stor oppstandelse i lokalmiljøet, og fikk sågar byens ordfører til å kreve at styret måtte gi en uforbeholden unnskyldning overfor Kongsberg Gruppens ansatte. Før helga ga styret etter for presset og meddelte i en pressemelding at avtalen trolig vil bli forlenget likevel.

Flere profilerte jazzartister oppfordrer nå festivalen til å holde fast på sitt opprinnelige vedtak. Etter at styret snudde, har jazzmusiker Heida Mobeck bestemt seg:

– Jeg skal i alle fall ikke spille der nå. Jeg ble veldig glad da jeg hørte at de hadde gått vekk fra det, sier Mobeck.

– Må kunne stå fritt

For to år siden ble hun invitert til Kongsberg Jazzfestival for å spille åpningskonsert sammen med blant andre Sondre Lerche og Frida Ånnevik.

Mobeck sier hun forstår godt at Kongsberg Gruppen er viktig for lokalmiljøet, men at hun som musiker og kunstner ønsker å bruke posisjonen sin til å bryte etablerte strukturer.

– Jeg blir mer inspirert til å bruke den bitte lille makta jeg har, til å prøve å endre på strukturer. Ikke aggressivt, men konstruktivt, sier hun.

Også komponist og pianist Anja Lauvdal sto på scenen under åpningen av festivalen i 2019. Hun reagerer på at festivalledelsen er blitt presset til å slå retrett.

– Den opprinnelige avgjørelsen om å frasi seg sponsormidler føltes som en lettelse – en riktig avgjørelse med tanke på strømninger i miljøet. Men det viktige her er at Kongsberg Jazzfestival må kunne stå fritt til å trekke seg fra en sponsoravtale uten så sterk kritikk fra ordfører og fra Laagendalsposten.

– Hva slags signaler sender styrets helomvending?

– Et av argumentene fra varaordføreren var at man ikke skal blande kultur og politikk. Da tenker jeg det viktigste er at man lar festivalen gjøre nettopp det: være en kulturfestival. Når de snur etter press for politikere og næringsinteresser, får det en bismak.

Jazzmusiker og komponist Kjetil Møster skriver i Facebook-gruppa «Bransja prat» at han vil gi tre prosent av honoraret han fikk for å spille på festivalen i forfjor, til Norsk Folkehjelp. Det tilsvarer Kongsberg Gruppens andel av festivalens inntekter.

«Jeg håper i fortsettelsen at kulturaktører kan få fatte sine avgjørelser i fred, uten å bli offer for press fra lokalpolitikere som opererer fra lommen til tvilsom industri», skriver han.

– Ekstremt klønete

Fredag rykket lederne for et tjuetall jazzfestivaler og jazzsentre ut i et felles opprop til støtte for Kongsberg Jazzfestival. «Sjølvråderetten til den enkelte kulturaktør må aldri vika», heter det blant annet i oppropet, som kom i stand etter initiativ fra Vossa Jazz.

Andreas Røysum er festivalsjef for Motvind, en alternativ jazzfestival som ble startet i protest mot Kongsberg Jazzfestivals sponsorsamarbeid med Kongsberg Gruppen. Han anklager festivalstyret for vingling.

– De har håndtert situasjonen ekstremt klønete, men jeg vil uttrykke min fulle støtte til festivalen, for dette viser at kunstnerisk frihet nok en gang blir strupt av politikere og næringslivsinteresser, sier Røysum.

– Det er skremmende å se at lokalpolitikere og lokalmedier er i næringslivets lomme og kan diktere hvor en kulturaktør skal motta sponsormidler fra.

Tror flere vil boikotte

Musikkskribent Audun Vinger har opptrådt som DJ på klubbkvelder under Kongsberg Jazzfestival i flere år. Han mener det burde være mulig for festivalen å fase ut sponsorsamarbeidet med Kongsberg Gruppen.

– Dette er en kulturfestival for musikere – ikke for festivalens sponsorer, sier Vinger.

Han mener motstanden mot uønskede aktører som sponsorer av kulturlivet har økt i omfang i de seinere år.

– Det er en kraftig ideologisk vending, både i jazzmiljøet og innen annen musikk, som har kommet med en ny generasjon musikere.

Hvis festivalen tar opp igjen samarbeidet med Kongsberg Gruppen, tror han det vil bli dårlig stemning i musikermiljøene.

– Flere enn den til nå ganske smale gruppa med uttalte motstandere av sponsoratet vil få kvaler med å opptre. Uansett hvordan man vrir og vender på det, er det knefall for sponsorer og kommersielle krefter. Det klinger veldig umusikalsk.

Møttes i helga

Klassekampen har forsøkt å få kontakt med styreleder Juel Helge Rye i Kongsberg Jazzfestival uten hell.

Torsdag sendte festivalen ut en pressemelding der Rye siteres på følgende:

«Det har aldri vært hensikten å ta avstand fra Kongsberg Gruppen og deres ansatte. [...] Nå ønsker vi å ta et steg tilbake, og gjenoppta forhandlingene med Kongsberg Gruppen og gi alle funksjonærer muligheten til å gi sine innspill i et ekstraordinært funksjonærmøte».

Fredag ettermiddag møttes Kongsberg Gruppen og festivalstyret. Kommunikasjonsrådgiver Ronny Lie i Kongsberg Gruppen skriver i en e-post til Klassekampen at møtet var «godt og konstruktivt».

«Partene har en felles ønske og intensjon om å inngå en ny hovedsponsoravtale i løpet av kort tid. Det tas forbehold om at partene blir enige om den endelige utformingen av avtalen, og at den forankres i Kongsberg Jazzfestivals funksjonærforsamling», skriver han.

Lie fortsetter:

«Vi opplever at alle reaksjonene viser et ekte og hjertevarmt engasjement i tråd med felles interesser og i god Kongsberg-ånd».

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production