Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Fire kinoeiere, tre konsertarrangører, to festivaler og én teaterprodusent har fått en halv milliard i statsstøtte:

Hit går kulturpengene

Ti kulturarrangører har fått 500 millioner kroner, viser Klassekampens oversikt. Det er en firedel av all krisestøtta som er delt ut til kulturlivet.

Kulturlivet blør under koronaen, og så langt er det delt ut to milliarder kroner i krisestøtte til 2100 arrangører.

Nå har Klassekampen for første gang kartlagt fordelingen av krisepengene til kultursektoren.

Oversikten viser at de ti største mottakerne har fått en halv milliard kroner – 25 prosent av den totale støtta.

Dette finner vi ved å slå sammen tildelingene fra de to store støtteordningene for kulturlivet: kompensasjonsordningen og stimuleringsordningen.

Pengene fra førstnevnte skal kompensere avlyste arrangementer. Sistnevnte ordning gir støtte til å avholde arrangementer innenfor pålagte smittevernrestriksjoner.

Klassekampens oversikt viser fram tildelingene på konsernnivå, altså med oversikt over eierne som står bak selskapene som har fått krisestøtte.

Egmont Holding AS stikker av med klart mest. Totalt går 134 millioner kroner til datterselskapene Nordisk Film Kino og Nordisk Film Distribusjon.

På andreplass kommer Scenekvelder AS med 67,5 millioner kroner. Selskapet drifter Folketeateret i Oslo.

Halvparten av de ti største støttemottakerne har utenlandske eiere. Sju av dem får også tilskudd fra kompensasjonsordningen for næringslivet. Den totale statsstøtta deres under koronakrisa er derfor høyere, og det er kinoeierne som kommer best ut.

Egmont Holding har fått 21 millioner kroner fra næringslivets ordning, mens Odeon Kino og Trondheim kommune har fått henholdsvis 7,6 og 7 millioner kroner.

DRAMA: Barneteatret Egal i Oslo venter på svar om stimuleringsordningen. Daglig leder Vivian Hein, skuespiller Nami Kitagawa Aam og kunstnerisk leder Porfirio Gutierrez prøvespiller her forestillingen «Den hvite klovnen».
FULL FEST: Selskapet Eventyrlie fikk gjennomføre «Allsang på grensen» på Fredriksten festning i fjor, men mottok 1,7 millioner kroner i kompensasjon for avlyste og nedskalerte arrangementer. FOTO: THOMAS ANDERSEN, TV 2
SUS OG DUS: Eierne av Palmesus tok ut et utbytte på 2,4 millioner kroner i fjor etter at festivalen ble avlyst. Her fra en DJ Tiësto-konsert i 2019. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB
NEST BILLIGST: Fitjar Mekaniske Verksted i Sunnhordland leverte et tilbud om å bygge skip for Havforskningsinstituttet som var 22 millioner dyrere enn det nederlandske verftet som vant anbudsrunden.FOTO: GUNNAR WIEDERSTRØM
Samling

Krisemilliardene

Staten har delt ut 8 milliarder kroner til koronarammede bedrifter. Klassekampen følger pengene. I hvilke lommer havner de?

Liste over støttemottakere

1. EGMONT HOLDING AS: 134 millioner

Eier: Stiftelsen Egmont Fonden

Det danske mediekonsernet Egmont eier kinokjeden Nordisk Film Kino og filmdistributøren Nordisk Film Distribusjon. Selskapene har fått henholdsvis 98 og 37 millioner kroner i krisestøtte. Drøyt halvparten av pengene er gitt i kompensasjon for avlyste kinovisninger. Resten er gitt som stimuleringsstøtte, deriblant for å vise «Gledelig jul», «Dragevokterens jul» og «Den største forbrytelsen» på alle åpne kinoer i Norge. Egmont Holding AS har i tillegg fått 21 millioner kroner fra kompensasjonsordningen for næringslivet.

2. SCENEKVELDER AS: 67,5 millioner

Eiere: Ekteparet Karianne Jæger og Atle Halstensen

Scenekvelder produserer musikaler og drifter Folketeateret i Oslo. Selskapet har så langt fått 20 millioner kroner i kompensasjon for avlyste forestillinger, i tillegg til 47 millioner kroner i stimuleringsmidler for å spille «Chess» og «Reisen til julestjernen» i fjor. Onsdag skrev Klassekampen at 28 millioner kroner av potten skulle gå til å spille 37 forestillinger før nyttår. Bare to av dem ble gjennomført som følge av nedstengingen i Oslo. Scenekvelder har ytterligere en søknad til behandling hos Kulturrådet, og har også mottatt 1,3 millioner kroner fra kompensasjonsordningen for næringslivet.

3. ODEON KINO AS: 65 millioner

Eier: AMC Entertainment Holdings

Odeon Kino er en del av det europeiske kinokonsernet Odeon Cinemas Group, som er eid av amerikanske AMC – verdens største kinokjede. Odeon Kino AS viser film i ni norske byer, deriblant Oslo. Selskapet omsatte for 335 millioner kroner i 2019, med et overskudd på 14,6 millioner kroner. Så langt har Odeon fått 54 millioner kroner i kompensasjon for avlyste forestillinger og 11 millioner kroner i stimuleringsmidler. I tillegg har kinokjeden fått 7,6 millioner kroner fra kompensasjonsordningen for næringslivet.

4. ALL THINGS LIVE NORWAY AS: 46 millioner

Eier: Oppkjøpsfondet Waterland

All Things Live Norway er en del av den nordiske underholdningsgiganten All Things Live. Selskapet ble opprettet i 2018, da det nederlandske oppkjøpsfondet Waterland kjøpte norske Atomic Soul samt fire svenske og danske underholdningsselskaper. All Things Live har mottatt 41 millioner kroner i kompensasjonsstøtte for avlyste arrangementer, som festivalen Oslo Sommertid, hvor Taylor Swift og Kendrick Lamar skulle spille. Resten er gitt i stimuleringsmidler, blant annet til juleturneene til Ingebjørg Bratland og Bigbang.

5. TONS OF ROCK FESTIVAL AS: 36 millioner

Eiere: Live Nation Norway AS og fire enkeltpersoner

Ingen enkeltarrangementer har fått mer i støtte enn tredagersfestivalen Tons of Rock. Krisepengene skal dekke avlysningen av fjorårets festival, som blant annet hadde Iron Maiden og Deep Purple på plakaten. Torsdag skrev Klassekampen at krisestøtta sikrer Tons of Rock et rekordresultat på 33,8 millioner kroner – slik den hadde budsjettert med. Året før hadde festivalen et resultat på bare 3,3 millioner kroner. Live Nation Norway, som også har fått mye i krisestøtte, eier 51 prosent av selskapet. Finansdirektør Morten Valestrand i Live Nation ville torsdag ikke svare Klassekampen på hva det rekordstore overskuddet skal brukes til.

6. LIVE NATION NORWAY AS: 32 millioner

Eier: Live Nation Entertainment

Konsertarrangøren Live Nation Norway er eid av det amerikanske konsernet Live Nation Entertainment, som også eier verdens største billettselskap Ticketmaster. Det aller meste av støtta går til avlyste arrangementer, deriblant festivalene Elvebris og Findings og konserter med blant andre Kiss, Harry Styles og Alicia Keys. Live Nation omsatte for 380 millioner kroner i 2019 og endte med et resultat på 3 millioner. I de to foregående årene tok selskapet ut til sammen 44 millioner kroner i utbytte. Live Nation får også 790.000 kroner fra kompensasjonsordningen for næringslivet.

7. STAGEWAY TALENT AS: 31 millioner

Eiere: Arne Svare, Sigve Prestnes og to mindre aksjonærer

Stageway er et artistmanagement, i tillegg til å produsere konserter og turneer. Manager, produsent og styreleder Arne Svare eier 60 prosent av Stageway Talent, mens manager, promotør og daglig leder Sigve Prestnes eier 34 prosent. Selskapet har gått med solide overskudd de siste årene. I 2019 var resultatet på 8 millioner kroner, hvorav halvparten ble tatt ut i utbytte. Stageway Talent har fått 22 millioner kroner i stimuleringsmidler til konserter og turneer med blant andre Odd Nordstoga, Sivert Høyem og Eva Weel Skram. Resten er gitt som kompensasjon for avlyste arrangementer.

8. TRONDHEIM KOMMUNE: 31 millioner

Trondheim kommune eier kinoselskapet Trondheim Kino, kulturhuset Olavshallen og filmdistributøren Storytelling Media. Disse selskapene har fått henholdsvis 28 millioner, 2 millioner og 600.000 kroner i støtte. Mesteparten er gitt i kompensasjon for avlyste arrangementer, men kinoen har også fått stimuleringsmidler til å vise film under pålagte publikumsbegrensninger. Kommunen har dessuten fått 7 millioner kroner fra kompensasjonsordningen for næringslivet, hvorav halvparten gikk til Trondheim Kino.

9. BERGEN KINO AS: 28 millioner

Eiere: Bergen kommune og Odeon Kino AS

Bergen Kino AS har fått 27,5 millioner kroner til sine to kinohus i Bergen, samt 907.000 kroner til Bergen internasjonale filmfestival. Mesteparten av støtta har gått til å kompensere avlyste visninger, men kinoen fikk også stimuleringsmidler som følge av publikumsbegrensninger i fjor høst. I tillegg har kinoen fått 3,6 millioner kroner fra kompensasjonsordningen for næringslivet. Bergen Kino gikk med 17 millioner kroner i overskudd i 2019.

10. NAKATOMI ENTERPRISES AS: 28 millioner

Eiere: Leif Fosselie og Lund Gruppen

Nakatomi eier musikkfestivalen Palmesus i Kristiansand. Den ble startet av festivalsjef Leif Fosselie i 2009 sammen med Heine Strømme. Fosselie eier i dag halvparten av selskapet, mens det familieeide konsernet Lund Gruppen Arrangement AS eier resten. Palmesus har satt stadig nye omsetningsrekorder de siste årene, og har siden 2017 tatt ut 20 millioner kroner i utbytte. Festivalen søkte opprinnelig om 35 millioner kroner i kompensasjonsstøtte for 2020, noe som ifølge søknaden ville gitt et resultat på 21 millioner kroner. Tilskuddet ble avkortet med åtte millioner kroner. Palmesus fikk også 1,2 millioner kroner i stimuleringsmidler til arrangementet Palmesus Classics i oktober.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production