Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Russiske rør

  • Denne uka starter det russiske rørleggingsfartøyet Fortuna arbeidet med å ferdigstille de siste 100 kilometerne av gassrørledningen Nord Stream 2, som går fra Ust-Luga i Finskebukta til Lubmin ved Greifswald i Tyskland. Rørleggingen ble avbrutt i 2019 da sveitsiske Allseas trakk seg fra prosjektet for ikke å bli rammet av amerikanske sanksjoner. I begynnelsen av januar i år måtte også norske DNV GL frasi seg oppdraget med å inspisere og sertifisere rørledningen, etter at den amerikanske kongressen første nyttårsdag hadde skjerpet sanksjonene til også å omfatte denne typen tjenester.
  • Nord Stream 2 er heleid av russiske Gazprom, men delfinansieres av europeiske selskaper som britisk-nederlandske Royal Dutch Shell, tyske Uniper og Wintershall, franske Engie og østerrikske OMV. Prosjektet støttes av regjeringen i Berlin og er en viktig og integrert del av det tyske energiforsyningssystemet. Fra ankomstterminalen ved Greifswald føres gassen videre i rørledninger vestover til Bremen og sørover mot Tsjekkia. For Angela Merkel er USAs sanksjonspolitikk en uhørt innblanding i tyske anliggender og et angrep på landets rett til å bestemme over egen energiforsyning. Berlin har derfor i kraftige ordelag fordømt sanksjonspolitikken. Tyskland er heller ikke på linje med USA i synet på Kina. Merkel har vært en pådriver for den nylig inngåtte handels- og investeringsavtalen mellom Kina og EU. Kina er Tysklands største handelspartner, og Volkswagen aleine har 25 fabrikker i Kina og selger 40 prosent av sine biler der. Nå trekker det opp til geopolitisk mannjevning mellom Berlin og Washington om forholdet både til Russland og Kina.
  • I det Fortuna begynner rørleggingen i danske farvann sørøst for Bornholm, er Biden-administrasjonen på vei inn i Det hvite hus. I forholdet til Russland er Demokratene om mulig enda større hauker enn Republikanerne, etter at de i fire år har anklaget Trump for å være i lomma på Putin. Men Joe Biden har også sagt at han vil forbedre forholdet til EU. Spørsmålet er om det kan bane veien for et kompromiss om Nord Stream 2.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production