Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Nye tillitsvalgte vil ha debatt om Jonas Gahr Støre er rett mann til å lede Arbeiderpartiet:

Flere peker på Raymond

TAKK, MEN NEI TAKK: Oslos byrådsleder Raymond Johansen setter pris på å bli trukket fram som lederkandidat i Ap, men sier det ikke er en «aktuell problemstilling». FOTO: TOM HENNING BRATLIE

NY LEDER? Raymond Johansen (Ap) sier det er «hyggelig å bli trukket fram», men avviser at et lederkandidatur er aktuelt for ham nå.

Etter katastrofetall på 17,5 prosent i januarmålingen til Klassekampen og Nationen har stadig flere tillitsvalgte i Arbeiderpartiet og i fagbevegelsen åpent diskutert om Jonas Gahr Støre er rett person for jobben som partileder.

En flere peker på til å ta over lederklubba, er Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

I en e-post til Klassekampen gir Johansen uttrykk for at det ikke er plagsomt å bli trukket fram som partilederkandidat. Samtidig understreker han at det ikke foregår en lederdebatt i partiet.

«Det er alltid hyggelig å bli trukket fram, men det er ingen aktuell problemstilling. Jonas Gahr Støre er Arbeiderpartiets leder, og vår statsministerkandidat foran valget til høsten. Det støtter jeg», skriver Johansen.

– Vil du kategorisk avvise at du er aktuell som lederkandidat på landsmøtet i april?

«Ja, det er ingen lederdebatt i Arbeiderpartiet. Jonas Gahr Støre stiller til gjenvalg, og det støtter jeg», skriver Johansen.

Økende press på Støre

Selv om Johansen avviser at det er en lederdebatt, er det et økende press i partiet og i fagbevegelsen om at Ap må ta en diskusjon om ledelsen mens det fortsatt er tid før stortingsvalget i september.

Klassekampen har de siste dagene snakket med en rekke kilder i Ap og i fagbevegelsen. Det hersker en rådvill og fortvilet stemning over uføret partiet er i, men svært få ønsker å uttale seg åpent om situasjonen.

Ap-veteran og tidligere Oslo-byråd Steinar Saghaug føyer seg nå inn i rekka av dem som ønsker en diskusjon om partiledelsen.

– Jeg har vært med i partiet siden 1969 og har vært med på mang en opp- og nedtur. Men aldri dette. Det er ikke morsomt å spørre: Har Ap riktig ledelse i dag? Men i en så alvorlig krise som Ap står i nå, er en verre forsømmelse å la være.

– Må Ap få ny leder?

– Det vet jeg ikke, men vi må tåle å ta den debatten nå. Men den må ikke pågå for lenge.

– Kunne Raymond Johansen vært en god Ap-leder?

– Vi mangler ikke kandidater til å bekle viktige verv. Jeg ser at Raymond Johansen trekkes fram som kandidat, og han har gjort en glimrende jobb i Oslo. Han framstår for meg som en solid Ap-mann som representerer mange av de verdiene folk forbinder med Ap, sier Saghaug.

Saghaug slutter seg dermed til Ap-veteran Thorbjørn Berntsen som lørdag uttalte til Klassekampen at han tror det vil komme en lederdebatt i partiet før valget. Berntsen pekte også på Raymond Johansen, som for øvrig er hans nevø.

Misnøye i Fellesforbundet

Også blant flere ledende tillitsvalgte i Fellesforbundet er det en misnøye over situasjonen og jobben ledelsen gjør.

Steffen Høiland, leder av LO i Nord-Rogaland og avdelingsleder i Fellesforbundet avdeling 57, mener det er naturlig med en lederdebatt.

– Når man har forsøkt helt siden kommunevalget på å knekke koden på hvordan man skal komme seg opp av dumpa man befinner seg i, og ikke har greid det, så tenker jeg det er naturlig at man tar den vurderingen, sier han.

Han legger til at man må se på ledelsen som en helhet, og ikke kun partilederen. Han vil ikke uttale seg om hvorvidt Johansen er en egnet kandidat.

Terje Berghagen, leder av LO i Hallingdal og Ringerike og avdelingsleder for Fellesforbundets avdeling 43 sier at også han hilser en debatt om ny partileder velkommen.

– Jeg forholder meg til Jonas Gahr Støre som partileder, men det er klart at når han har sittet såpass lenge som han har, og når resultatene er som de er, så må han ta konsekvensene av det, sier Berghagen.

Heller ikke han vil kommentere Johansen som lederkandidat, men sier han gjerne kunne tenkt seg LO-leder Hans Christian Gabrielsen i rollen som Ap-sjef.

– Men det tror jeg ikke kommer til å skje, sier Berghagen.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production