Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Arbeiderpartiet får kun 17,5 prosent i valgårets første stortingsmåling:

Skrekktall for Støre

I FRITT FALL: Ap-leder Jonas Gahr Støre leder Norges tredje største parti, ifølge en ny stortingsmåling. Her er Støre på Aps valgvake i 2019. FOTO: ODIN JÆGER

KOLLAPS: Tidenes dårligste måling til tross: Partisekretær Kjersti Stenseng avviser at det er krise for Ap og sier nei til å endre partiets strategi.

I dag skal Arbeiderpartiets toppkandidater til stortingsvalget samles i et digitalt møte med partileder Jonas Gahr Støre. Målet med samlingen er blant annet å motivere partitoppene rundt om i landet ved starten av det viktige stortingsvalgåret 2021.

Støre må imidlertid møte toppkandidatene med krisetall i bagasjen: Ni måneder før valget kollapser Ap fullstendig på Norfaktas stortingsmåling for Klassekampen og Nationen.

Oppslutningen på 17,5 prosent er med god margin den dårligste noteringen siden målingene startet i 2008. Den forrige rekorden, med negativt fortegn, ble satt i oktober 2020. Da fikk Ap en notering på 21 prosent.

Partisekretær Kjersti Stenseng innrømmer at det er vondt å se tallene på den ferske målingen.

– Det er en skikkelig drittmåling for Ap. Jeg ser ingen grunn til å legge skjul på den følelsen man får når man ser de tallene, sier Stenseng.

– Det er ganske tøft å få en måling med de tallene vi ser her nå. Det forteller oss at vi har et enormt stort arbeid foran oss i de viktige månedene før stortingsvalget.

Avviser at det er krise

På målingen inntar Ap posisjonen som Norges tredje største parti. Jonas Gahr Støre leder nå et parti som er over fem prosentpoeng mindre enn Trygve Slagsvold Vedums Senterparti.

Den historiske dårlige målingen til tross: Stenseng avviser å kalle situasjonen en krise for Ap.

Nei, jeg bruker ikke ordet krise fordi jeg vet at vi har et veldig stort potensial i at veldig mange av dem som har stemt på oss før, er veldig usikre nå og sitter på gjerdet. Jeg vet at det er stort potensial i å få tilbake mange av dem. Vi har stor tro på at vi skal klare å klatre opp noen prosentpoeng, og gjerne så mange som mulig, sier Stenseng.

Bakgrunnstallene til målingen viser at Ap sliter voldsomt med velgerlojaliteten. Kun 46 prosent av Aps 2017-velgere sier de ville stemt på partiet igjen.

16 prosent av Aps velgere går til Sp. Det tilsvarer 128.000 velgere. Én av fem har satt seg på gjerdet og sier de ikke vet ikke hva de skal stemme.

Skal ikke konfrontere Sp

Tross den enorme velgerlekkasjen til Sp, avviser Stenseng at det er aktuelt med hardere konfrontasjoner med Sp framover for å vinne tilbake tapte velgere.

– Først og fremst vil jeg si at Sp ikke er Aps motstander. Vi har et felles oppdrag, og det er å bytte ut dagens regjering. Jeg har ikke noe behov for å prate ned Sps opptur.

Hun sier at Aps strategi må være «å synliggjøre våre politiske løsninger og gjøre dem relevante for folk, uansett hvor de bor og hvilke ønsker de har for en bedre hverdag».

– Bør ikke dere ha en klar strategi og begynne å konfrontere Sp i større grad for å vinne tilbake velgerne dere har tapt til dem?

– Vi er først og fremst opptatt av at det er regjeringen som er vår motstander. Å konfrontere den mangelfulle politikken vi har sett gjennom koronakrisa, som ikke gjør nok for å få folk tilbake i arbeid eller sikre trygghet for folk. Så diskuterer vi med Sp der vi er uenige. Men vår jobb er heller å presentere politiske løsninger for hva Ap vil og hva som er Aps prosjekt.

– Når vi spør om hva Ap-ledelsen skal gjøre i møte med dårlige målinger, så er svaret å få fram egen politikk tydeligere. Men det ser jo ut som det kanskje må noen litt mer drastiske grep til for å endre kursen dere er inne i?

– Nå er vi inne i et valgkampår. Det viktigste for oss er å komme over i valgkampmodus. Vi har Norges beste og største partiorganisasjon. Å mobilisere alt dette er det viktigste nå, og å synliggjøre den politikken vi tror på.

– Men det er ikke aktuelt å endre noen strategi?

– Vi diskuterer det hver eneste dag: Hvorfor vi ikke gjør det godt nok, hvordan vi skal gjøre det bedre og om vi skal justere måten vi jobber på, sier Stenseng før hun understreker:

– Vi har tro på den strategien vi har lagt og kommer til å jobbe videre etter de linjene. Hovedstrategien står vi fast på.

Ledelsen har ansvaret

– Hvilket ansvar har ledelsen for disse tallene?

– Ledelsen har alltid et hovedansvar. Det er vi veldig bevisst, og det tar vi på største alvor, sier Stenseng.

– Under Støres ledelse har Ap gått fra å være et 40-prosentparti til å bli målt til 17,5 prosent. Hva tenker du om det?

– Vi har hatt veldig store svingninger på målingene i den perioden. Det viser at vi har et veldig stort potensial med dagens ledelse og Jonas som vår partileder. Jeg har tro på at vi skal klare å løfte oss fra nivået vi er i dag, med Jonas som leder.

– Har Ap et ledelsesproblem?

– Jeg opplever at det er stor tilslutning til Jonas som vår leder. Jeg opplever at det er en god stemning med det laget vi har, og vi skal gjøre så godt vi kan for å få et så godt valgresultat som mulig til høsten. Så er det slik at ledelsen i Ap blir valgt på landsmøtet.

– Er det riktig å sette spørsmålstegn ved ledelsen når Ap får så dårlige målinger?

– Altså, jeg tenker at nå er det en samla partiledelse som er veldig misfornøyd med målingene vi har. Vi bruker all tida vår på å jobbe for å bygge tillit og kjempe for å få velgerne våre tilbake. Så er det andre som må mene noe om ledelsen. I vårt parti og blant våre medlemmer står alle fritt til å diskutere både personer og politikk.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production