Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Regjeringen vil ikke si om det kommer penger til midlertidig hovedscene i OsloTeatersjefen slår alarm

Teater kan stå uten scene

BEKYMRET: – Hvis vi ikke får en midlertidig hovedscene, vil driftssituasjonen bli svært vanskelig. Vi sitter igjen med en organisasjon i oppløsning, advarer nyslått teatersjef Kristian Seltun.

Nationaltheatret risikerer å stå uten hovedscene i minst fem år fra 2022. Arbeiderpartiet kritiserer regjeringen for å være lite samarbeidsvillig.

Om ett år, når teppet har gått ned for siste juleforestilling, vil ingeniører, arkitekter og bygningsarbeidere rykke inn i Nationaltheatret for å starte arbeidet med å gi det verneverdige bygget et sårt tiltrengt løft. Beslutningen om å rehabilitere ble tatt av regjeringen for tre år siden, og hvis alt går etter planen, vil bygget stå ferdig i 2027.

Men fortsatt venter Nationaltheatrets ledelse på en avklaring om hvordan de skal kunne gi Oslos befolkning et fullverdig teatertilbud mens oppussingen pågår.

Uten tilgang til en midlertidig hovedscene vil det ikke la seg gjøre, frykter Kristian Seltun, som overtok som teatersjef etter Hanne Tømta ved årsskiftet.

– Nesten all vår virksomhet er publikumsrettet, og mye av aktiviteten er knyttet til hovedscenen og det store formatet. Vårt mål er at vi fortsatt skal være en livskraftig scenekunstinstitusjon under perioden med oppussing, sier Seltun.

Venter fortsatt på svar

I september i fjor sendte Nationaltheatret tre ulike løsningsforslag til Kulturdepartementet, hvorav én er en midlertidig hovedscene som vil kreve en ekstrabevilgning på 22 millioner kroner i året.

Dersom Nationaltheatret får grønt lys for å opprette en slik scene nå, kan den åpne for publikum allerede i august i år, viser teaterets utredning.

Departementet har tidligere lovet svar før jul i fjor, men saken er fortsatt til vurdering, ifølge kommunikasjonsenheten.

Kulturminister Abid Q. Raja (V) skriver i en e-post til Klassekampen at han vil finne en god løsning for teatret.

«Nå har vi snudd alle steiner for å se etter de rimeligste alternativene»

KRISTIAN SELTUN,TEATERSJEF

«Jeg kan opplyse at saken er under arbeid, og fram til regjeringen har konkludert vil jeg avvente med ytterligere kommentarer».

I et innlegg i Aftenposten i høst skrev Raja: «Rehabiliteringen vil koste milliarder. Da må andre utgifter holdes lavest mulig».

Kan måtte si opp 60

På Stortinget er opposisjonen lite villige til å vente på en avklaring. Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, mener regjeringen har vært for lite samarbeidsvillige når det kommer til å finne en løsning.

– Nationaltheatret vil muligens gå rett ut av to år med koronapandemi og rett inn i en byggeperiode, og vi kan ikke sette dem på brems så lenge, sier Trettebergstuen, og legger til:

– Man må strekke seg langt for å opprettholde tilbudet. Noe annet vil være stusslig. I den store sammenhengen er 22 millioner kroner småpenger på et kulturbudsjett.

Konsekvensene av å stå uten hovedscene i fem år kan bli svært dramatiske for Nationaltheatret. Ifølge teatrets beregninger kan det bli nødvendig å nedbemanne med så mange som 40 til 60 av teaterets 240 ansatte.

Som om ikke dette var nok, vil teateret gå glipp av store inntekter. 70 prosent av teaterets egeninntekter, 55 millioner kroner, kommer fra hovedscenen.

Knallrød inspirasjon

Teaterets foretrukne løsning er å bygge en midlertidig hovedscene «som enkelt kan settes opp og deretter tas ned for gjenbruk et annet sted», står det i brevet til Kulturdepartementet.

Et utenlandsk forelegg er The Shed, et knallrødt bygg som ble reist for det britiske nasjonalteatret. Ifølge Seltun er slike modulbaserte byggverk ikke spesielt kostbare og kan dessuten gjenbrukes.

Da Statsbygg i 2018 forsøkte å beregne hvor mye det ville koste å få på plass en alternativ hovedscene, endte prislappen på et sted mellom 80 og 90 millioner kroner i året.

Teatret selv mener altså at 22 millioner er nok.

– Nå har vi utredet og utredet og snudd alle steiner for å se etter de rimeligste alternativene. Løsningen vi er kommet fram til, er så langt det desidert rimeligste, og det vil gjøre at de aller fleste av våre medarbeidere kan beholde jobbene sine, sier Seltun.

Frykter dårligere løsninger

Anette Trettebergstuen (Ap) tror det kan være samfunnsøkonomisk lønnsomt å sette av en ekstrabevilgning over fem år til en midlertidig hovedscene. Uten en slik løsning kan tapte billettinntekter, permittering av ansatte og leie av alternative scener fort overstige 22 millioner kroner årlig.

– Man risikerer at utgiftene blir de samme, men at løsningene blir dårligere, påpeker Trettebergstuen.

Alternative løsninger, der Nationaltheatret leier seg inn på Operaen eller Oslo Nye Teater, anser Trettebergstuen for å være for sporadiske.

– Det mangler ikke på kreative forslag, men man kan ikke spille teater i et hvilket som helst ledig lokale. Både av hensyn til publikumsopplevelsen og arbeidsvilkårene til de ansatte trengs det en fast scene.

Høyre-folk er utålmodige

Ikke bare opposisjonspartiene på Stortinget, men også Høyre mener at det nå haster å få på plass en løsning for Nationaltheatret.

– Vi kan ikke komme i en situasjon der vi har brukt enormt mye av fellesskapets midler for å ruste opp Nationaltheatret i krisetider, for så å risikere å miste kompetansen i løpet av de neste fem–seks årene, sier Høyres Tage Pettersen.

Han mener Kulturdepartementet må sørge for at teatret unngår unødvendig nedbemanning under oppussingen.

– Jeg skal vokte meg vel for å love, men det er viktig at kjernekompetansen består. Det er en lang periode med rehabilitering, og vi kan ikke ende opp med et flott bygg uten innhold, sier Pettersen.

Kristin Ørmen Johnsen

Partifelle og kulturkomité-kollega stemmer i:

– Vi er nødt til å finne en midlertidig scene til teatret. Rehabiliteringen vil ta tid – nøyaktig hvor lang, veit vi ikke. Det er i alles interesse at vi holder nasjonalarven i hevd, sier Johnsen.

Hun forteller at kulturkomiteen har hatt en jevn dialog med departementet om midlertidig hovedscene.

– Og jeg vet at de jobber med dette. Men nå begynner det å haste.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production