Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Bøker

Får føre bevis i norsk rett

Medieprofilen Cissi Wallin er stevnet for ærekrenkelser etter å ha beskyldt Fredrik Virtanen for voldtekt:

NY SJANSE: Cissi Wallin og forlaget Memo blir saksøkt av Fredrik Virtanen. Når saken kommer opp i norsk rett neste år, kan hun innkalle vitner fra Sverige – også andre kvinner som hevder å ha blitt trakassert av Virtanen. FOTO: FREDRIK PERSSON, NTB Fredrik Persson/TT

Ingen andre metoo-saker i Sverige har fått like mye medieoppmerksomhet som overgrepsanklagene mot Fredrik Virtanen. Det startet da Cissi Wallin i 2017 la ut en melding på Instagram: «Den mektige mediemannen som dopet og voldtok meg 2006, heter Fredrik Virtanen.»

Wallin ville advare andre mot det hun mente var en serieovergriper, men endte selv med å bli dømt til betinget fengsel og bøter for ærekrenkelser i Stockholm tingrett for ett år siden.

Da Wallin siden forsøkte å få utgitt sin selvbiografi «Allt som var mitt», var det ingen svenske forlag som tok sjansen på å utfordre tingrettens dom. 1. juli i år kunne imidlertid Klassekampen melde at det lille forlaget Memo hadde påtatt seg utgi Wallins bok i Norge.

Marie Lexow

Virtanen blir ikke navngitt i boka. Likevel truet hans norske advokat med søksmål dersom boka ikke ble trukket tilbake umiddelbart.

Først tre måneder seinere, i forrige uke, ble stevningen sendt til Asker og Bærum tingrett, hvor forlaget har forretningsadresse.

Kan innkalle svenske vitner

Dersom partene ikke kommer til enighet om et forlik, vil en rettssak trolig blir berammet til andre halvdel av 2021.

Jon Wessel-Aas er advokat for forlagssjef Marie Lexow i Memo. De to påpeker at det er store ulikheter mellom det svenske og det norske rettssystemet, og at dette kan få følger for saksgang og utfall.

Den norske skadeerstatningsloven åpner for at man kan gå fri for ansvar dersom påstandene man framfører, er sanne. Dermed åpnes det også for at eventuelle ærekrenkende påstander blir gjenstand for full bevisførsel i retten.

I så fall kan Wallin få anledning til å innkalle vitner fra Sverige, også andre kvinner som hevder å ha blitt utsatt for seksuell trakassering av Virtanen.

Avviser forlik

– Forlaget kan ikke bevise hva som har skjedd, men det vil Wallin gjøre, altså sannsynliggjøre hva som skjedde når hun blir gitt anledning til full bevisføring, sier Jon Wessel-Aas.

– Ja, hun får en helt annen mulighet til å føre vitner i en norsk sivilsak enn i en svensk straffesak, sier Lexow, som understreker at forlaget ikke tar stilling til selve skyldspørsmålet.

Hun hevder å stå «last og brast» med Wallin:

– Vi har ikke vurdert å trekke boka, og kommer ikke til å inngå noe forlik med Virtanen. For oss er dette en svært viktig bok reint prinsipielt. Det handler om ytringsfrihet.

I dommen som falt i tingretten i Sverige i fjor, og som omhandlet Wallins anklage fra 2017, understreker retten at den ikke har «vurdert om opplysningene var sanne eller om [Wallin] har hatt skjellig grunn for dem».

Svensk bok kan bli stoppet

Etter at andre forlag takket nei, valgte Wallin tidligere i år å utgi boka i hjemlandet på eget forlag.

Men også denne utgivelsen kan bli stanset.

I Sverige vurderer nå Justitiekanslern, som går til søksmål i ytringsfrihetssaker på vegne av staten, om Wallins bok skal rettsforfølges.

Samtidig er det varslet at Wallins anke av dommen i tingretten skal behandles i hovretten, som tilsvarer norsk lagmannsrett, på nyåret.

For forlegger Marie Lexow er det et viktig poeng at Virtanen selv har fortalt utførlig om voldtektsanklagene i sin egen bok, «Uten nåde».

– Blant annet har han gjengitt hele politianmeldelsen som Wallin leverte i 2011. Den er sitert helt ordrett og går over 18 sider i boka, altså en langt mer utførlig beskrivelse enn det Wallin gir i sin bok. Han har også uttalt seg villig til mediene. Da kan jeg ikke forstå at det skal være noe problem at Wallin kommer med en «motbok», sier Lexow.

Vil ikke gi innsyn

– Wallin fremmer påstander som tingretten i Sverige har funnet ulovlige. Er ikke dette en vesentlig forskjell på hennes og Virtanens bok?

– Jo, men i Wallins bok går det også klart fram at Virtanen er uenig i hennes beskrivelse av hva som hendte mellom de to. Dessuten er ikke dommen i tingretten i Sverige rettskraftig. Den ble anket av begge parter til en høyere rettsinstans, svarer advokat Jon Wessel-Aas.

Carl Bore, som er Fredrik Virtanens advokat i Norge, vil ikke svare på spørsmål om søksmålet han har varslet mot Memo forlag. Han vil heller ikke gi Klassekampen innsyn i stevningen.

– Vi prosederer ikke saken i mediene, sier Bore.

Det har ikke lyktes Klassekampen å få kommentar fra Cissi Wallin eller hennes advokater. Fredrik Virtanen ønsker ikke å kommentere saken.

Tror Virtanen har en god sak

Advokat Per Danielsen, som har spesialisert seg på injuriesaker, sier at Cissi Wallin i norsk rett står helt fritt til å føre bevis for at den påståtte voldtekten har skjedd.

– Det er opp til den som blir saksøkt, hvordan han eller hun vil forberede sitt forsvar. Hvis saksøkte kan føre sannhetsbevis for beskyldningen, er det et eget frifinnelsesgrunnlag. Men det er strenge beviskrav til en så alvorlig beskyldning, sier Danielsen.

Han viser til en høyesterettsdom fra 1988 der NRK ble dømt til å betale oppreisning til en advokat som ble beskyldt for skatteunndragelse.

Høyesterett la til grunn at en slik påstand skal ha samme bevisbyrde som i en eventuell straffesak.

– I denne saken gjelder nok også samme beviskrav som i en vanlig straffesak. Umiddelbart høres det ut som om saksøker har en god sak, sier Danielsen om stevningen av Cissi Wallin.

I Storbritannia tapte nylig filmstjerna Johnny Depp et sivilt søksmål mot avisa The Sun, som hadde omtalt ham som «konebanker».

Dommeren uttalte at avisa har bevist at det de publiserte var «vesentlig sant». Dommen er anket.

– Her ble det bevist at beskyldningene mot ham var sanne. Også i Norge kan man innhente alt av bevismateriale som kan støtte opp saken, sier advokat Danielsen.