Sykepleierne er helsesystemenes lunger, og vi sliter med å puste.
— Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, i Nordlys
Dårlig humør smitter definitivt raskere enn covid-19.
— Kommuneoverlege Merete Hvistendahl på NRK Ytring
Kan det være at Frp som ønsker å liberalisere arbeidsmiljøloven, egentlig ikke bryr seg om brudd, men ønsket seg [Lan Marie] Berg ut til jul?
— Ayat Saeid i Dagsavisen
Herregud, hva var det jeg tenkte på. Det skulle jo ikke vært meg som var gravid. Det skulle vært Kurt Nilsen.
— Aila Eckhoff Sinober i DN
Johaug må velge mellom Huawei og æren. Men det må sannelig vi andre også. Ser vi mellom fingrene med etnisk rensing og umenneskelige forbrytelser fordi det gir oss fete sponsorat og billige smarttelefoner?
— Snorre Valen i Nidaros
Koronaåret vert ein stresstest på kor mykje berekraft det liberale fellesskapet har i seg.
— Svein Erik Tuastad i Stavanger Aftenblad
Bøker
Får føre bevis i norsk rett
Medieprofilen Cissi Wallin er stevnet for ærekrenkelser etter å ha beskyldt Fredrik Virtanen for voldtekt:
NY SJANSE: Cissi Wallin og forlaget Memo blir saksøkt av Fredrik Virtanen. Når saken kommer opp i norsk rett neste år, kan hun innkalle vitner fra Sverige – også andre kvinner som hevder å ha blitt trakassert av Virtanen. FOTO: FREDRIK PERSSON, NTB Fredrik Persson/TT
Ingen andre metoo-saker i Sverige har fått like mye medieoppmerksomhet som overgrepsanklagene mot Fredrik Virtanen. Det startet da Cissi Wallin i 2017 la ut en melding på Instagram: «Den mektige mediemannen som dopet og voldtok meg 2006, heter Fredrik Virtanen.»
Wallin ville advare andre mot det hun mente var en serieovergriper, men endte selv med å bli dømt til betinget fengsel og bøter for ærekrenkelser i Stockholm tingrett for ett år siden.
Da Wallin siden forsøkte å få utgitt sin selvbiografi «Allt som var mitt», var det ingen svenske forlag som tok sjansen på å utfordre tingrettens dom. 1. juli i år kunne imidlertid Klassekampen melde at det lille forlaget Memo hadde påtatt seg utgi Wallins bok i Norge.
Marie Lexow
Virtanen blir ikke navngitt i boka. Likevel truet hans norske advokat med søksmål dersom boka ikke ble trukket tilbake umiddelbart.
Først tre måneder seinere, i forrige uke, ble stevningen sendt til Asker og Bærum tingrett, hvor forlaget har forretningsadresse.
Kan innkalle svenske vitner
Dersom partene ikke kommer til enighet om et forlik, vil en rettssak trolig blir berammet til andre halvdel av 2021.
Jon Wessel-Aas er advokat for forlagssjef Marie Lexow i Memo. De to påpeker at det er store ulikheter mellom det svenske og det norske rettssystemet, og at dette kan få følger for saksgang og utfall.
Den norske skadeerstatningsloven åpner for at man kan gå fri for ansvar dersom påstandene man framfører, er sanne. Dermed åpnes det også for at eventuelle ærekrenkende påstander blir gjenstand for full bevisførsel i retten.
I så fall kan Wallin få anledning til å innkalle vitner fra Sverige, også andre kvinner som hevder å ha blitt utsatt for seksuell trakassering av Virtanen.
Avviser forlik
– Forlaget kan ikke bevise hva som har skjedd, men det vil Wallin gjøre, altså sannsynliggjøre hva som skjedde når hun blir gitt anledning til full bevisføring, sier Jon Wessel-Aas.
– Ja, hun får en helt annen mulighet til å føre vitner i en norsk sivilsak enn i en svensk straffesak, sier Lexow, som understreker at forlaget ikke tar stilling til selve skyldspørsmålet.
Hun hevder å stå «last og brast» med Wallin:
– Vi har ikke vurdert å trekke boka, og kommer ikke til å inngå noe forlik med Virtanen. For oss er dette en svært viktig bok reint prinsipielt. Det handler om ytringsfrihet.
I dommen som falt i tingretten i Sverige i fjor, og som omhandlet Wallins anklage fra 2017, understreker retten at den ikke har «vurdert om opplysningene var sanne eller om [Wallin] har hatt skjellig grunn for dem».
Svensk bok kan bli stoppet
Etter at andre forlag takket nei, valgte Wallin tidligere i år å utgi boka i hjemlandet på eget forlag.
Men også denne utgivelsen kan bli stanset.
I Sverige vurderer nå Justitiekanslern, som går til søksmål i ytringsfrihetssaker på vegne av staten, om Wallins bok skal rettsforfølges.
Samtidig er det varslet at Wallins anke av dommen i tingretten skal behandles i hovretten, som tilsvarer norsk lagmannsrett, på nyåret.
For forlegger Marie Lexow er det et viktig poeng at Virtanen selv har fortalt utførlig om voldtektsanklagene i sin egen bok, «Uten nåde».
– Blant annet har han gjengitt hele politianmeldelsen som Wallin leverte i 2011. Den er sitert helt ordrett og går over 18 sider i boka, altså en langt mer utførlig beskrivelse enn det Wallin gir i sin bok. Han har også uttalt seg villig til mediene. Da kan jeg ikke forstå at det skal være noe problem at Wallin kommer med en «motbok», sier Lexow.
Vil ikke gi innsyn
– Wallin fremmer påstander som tingretten i Sverige har funnet ulovlige. Er ikke dette en vesentlig forskjell på hennes og Virtanens bok?
– Jo, men i Wallins bok går det også klart fram at Virtanen er uenig i hennes beskrivelse av hva som hendte mellom de to. Dessuten er ikke dommen i tingretten i Sverige rettskraftig. Den ble anket av begge parter til en høyere rettsinstans, svarer advokat Jon Wessel-Aas.
Carl Bore, som er Fredrik Virtanens advokat i Norge, vil ikke svare på spørsmål om søksmålet han har varslet mot Memo forlag. Han vil heller ikke gi Klassekampen innsyn i stevningen.
– Vi prosederer ikke saken i mediene, sier Bore.
Det har ikke lyktes Klassekampen å få kommentar fra Cissi Wallin eller hennes advokater. Fredrik Virtanen ønsker ikke å kommentere saken.
Tror Virtanen har en god sak
Advokat Per Danielsen, som har spesialisert seg på injuriesaker, sier at Cissi Wallin i norsk rett står helt fritt til å føre bevis for at den påståtte voldtekten har skjedd.
– Det er opp til den som blir saksøkt, hvordan han eller hun vil forberede sitt forsvar. Hvis saksøkte kan føre sannhetsbevis for beskyldningen, er det et eget frifinnelsesgrunnlag. Men det er strenge beviskrav til en så alvorlig beskyldning, sier Danielsen.
Han viser til en høyesterettsdom fra 1988 der NRK ble dømt til å betale oppreisning til en advokat som ble beskyldt for skatteunndragelse.
Høyesterett la til grunn at en slik påstand skal ha samme bevisbyrde som i en eventuell straffesak.
– I denne saken gjelder nok også samme beviskrav som i en vanlig straffesak. Umiddelbart høres det ut som om saksøker har en god sak, sier Danielsen om stevningen av Cissi Wallin.
I Storbritannia tapte nylig filmstjerna Johnny Depp et sivilt søksmål mot avisa The Sun, som hadde omtalt ham som «konebanker».
Dommeren uttalte at avisa har bevist at det de publiserte var «vesentlig sant». Dommen er anket.
– Her ble det bevist at beskyldningene mot ham var sanne. Også i Norge kan man innhente alt av bevismateriale som kan støtte opp saken, sier advokat Danielsen.
MÅ SATSE STORT: «Jeg ser på sløseri som en bra greie», sa teaterregissør Vegard Vinge (i gravemaskinen) da Klassekampen traff ham og Ida Müller (til venstre) på Flø på Hareidlandet i mars. Året begynte med debatt om deres oppsetning av «John Gabriel Borkman» i 2012 – etter at Sløseriombudsmannen hadde postet et klipp hvor Vinge sprutet maling ut av rumpa. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
Man burde sett det komme allerede under Festspillene i Bergen i 2009, da teaterduoen Vinge/Müller skal ha fått flere publikummere til å storme ut av Skatehallen og kaste opp. Synet av Vegard Vinge som tisset i sin egen munn falt ikke i smak hos alle, og allerede den gang kunne man høre det rasle i sablene merket «skattepenger», «eldreomsorg» og «sykehuskø». Særlig etter at Bergensavisen kunne «avsløre» at Vinge/Müllers versjon av «Vildanden» hadde kostet 8443 kroner per tilskuer.
Men det var først i desember i fjor, drøye ti år seinere, at opprøret mot kunstnerduoen og deres kolleger på det frie scenekunstfeltet for alvor tok plass i norsk offentlighet – og fant veien inn på Stortinget. Det skjedde etter at den anonyme Facebook-kontoen Sløseriombudsmannen publiserte et 44 sekunder langt klipp fra den tolv timer lange Vinge/Müller-oppsetningen «John Gabriel Borkman» (2012). I klippet ser vi Vinge sprute maling ut av rumpa og ned på et lerret – «Jackass» møter Jackson Pollock – og reaksjonene lot selvsagt ikke vente på seg.
Nettavisen leverte overskriften «Spruter maling ut rumpa – får 37 millioner i kunststøtte», med henvisning til at duoen har vært tildelt Kulturrådets basisstøtte for frie scenekunstgrupper siden 2011. Snart ilte Senterpartiets Ola Borten Moe til og kalte tildelingen et sykdomstegn, og flere klipp fra det frie scenekunstfeltet gikk viralt. Henriette Pedersen fikk en av sine forestillinger beskrevet som å «plaske i en pøl av sæd», mens koreograf Mia Habib anmeldte nettstedet Resett etter at kommentarfeltet der rant over av rasistisk hets.
2019 ble til 2020, men debatten om Kulturrådets sløseri ble med oss inn i det nye året. I januar stilte Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Silje Hjemdal skriftlig spørsmål til den nykronede kulturministeren Abid Raja (V) om hva han vil gjøre for å sikre at Kulturrådet forvalter offentlige midler på en forsvarlig måte. Og ikke overraskende rykket Odd Nerdrum ut i Dagbladet og krevde millionbeløpet overført til ham i stedet.
At Fremskrittspartiet og Nerdrum ikke bejubler nybrottsarbeid på scenekunstfeltet, er knapt noe å heve øyenbryn over. Og det skal sies at jeg selv, i øyeblikk av irritasjon og klaustrofobi i teatersalen, har tenkt om et titall forestillinger at de har vært tid og penger ut av vinduet for absolutt alle involverte – Kulturrådet inkludert. Men som Vegard Vinge sa til Klassekampen i mars: «Jeg ser på sløseri som en bra greie. Vigelandsparken er sløseri, Kölnerdomen var 650 år med byggesløseri, pyramidene var sløseri.»
For det kan synesselvsagt, men det høye konfliktnivået gjør det nødvendig å minne om følgende: Man er nødt til å kaste bort penger på dårlig, ja faktisk helt elendig kunst som ingen ser og ingen liker. Om man skal ha bevegelse i kunstfeltet, trenger man rom – både fysiske rom og handlingsrom – der kunsten kan foraktes og forkastes av både dem som ser den og dem som bare hører rykter om den, og det uten at kunstneren risikerer å gå konkurs.
For selv om unntaksåret 2020 har vist oss det motsatte, trenger sjelden kulturen som allerede elskes av folket, drahjelp. Og selv om en julekonsert med Kurt Nilsen kan sette dype spor i et enkeltmenneske, vil den neppe sette dype spor i vår kulturhistorie.
La oss ta Vinge/Müller. 37 millioner kroner har teaterduoen fått for å lønne sine skuespillere og produsere sine forseggjorte forestillinger over snart ti år. Til sammenlikning mottar norske scenekunstinstitusjoner, operaer og symfoniorkestre til sammen 2,6 milliarder kroner bare i neste års statsbudsjett. At også dette er velinvesterte skattekroner som gir hele Norge minneverdige (og forglemmelige) kunstopplevelser, er åpenbart. Og selv om det tas stor kunstnerisk risiko også der, er det, med respekt å melde, sjelden innenfor institusjonens trygge vegger at de helt store omveltningene skjer – selv om deres omfavnelse og videreutvikling er nøkkelen til et faktisk paradigmeskifte.
Nå er det selvsagt for arrogant å bastant hevde Vinge/Müllers status som høne eller egg, eller hvordan dette nå var, men én ting er sikkert: Mye norsk teater har etter Vinge/Müller ofte sett påfallende vinge/müllersk ut. Og det er kanskje ikke så rart, med tanke på at få norske kompanier har høstet så stor anerkjennelse internasjonalt som dem. I Tyskland, der duoen har holdt til de siste 18 årene, er de bredt anerkjent som et av Europas mest toneangivende kompanier. I en påfallende kontrast til påstandene om sykelig sløseri er Vinge/Müller her blitt omtalt som en «sensasjon».
Så er det neppe alle som ønsker denne akselererte arven fra tysk regiteater inn i våre hellige teatersaler. Men alternativet til å ha et fritt, eksperimentelt felt å hente impulser (og talenter!) fra, kan i ytterste konsekvens bli å la teatret stå på stedet hvil, å spille «John Gabriel Borkman» på en titteskapsscene der den fjerde veggen står støtt. Og jo da, når man ser Kai Remlov vifte med tissen i tyske Sebastian Hartmanns «Ibsenmaskin», eller man må lide seg gjennom den n’te forestillingen der det radikale grepet ligger i at en Ibsen-karakter har byttet kjønn eller legning, kunne vi alle ønske oss en adapsjon der tekst og sceneanvisninger er fulgt slavisk.
Men enn så lenge må vi ikke velge mellom klassiske oppføringer av «Hedda Gabler» og Vinge/Müllers eksplosive Ibsen-tolkninger. Man kan faktisk få i pose og sekk – gitt at det er flere deilige skattekroner igjen å sløse etter at både store og små kulturaktører har fått intravenøs næring fra statskassa gjennom store deler av koronaåret 2020. Men det kommer nok noe godt ut av det også, skal dere se. Kanskje de rike må betale mer skatt.
Januar 2020
Tårevåt start
Norges pressekorps, og i sin tur det norske folk, ble vitne til en tårevåt seanse da Abid Raja (V) overtok kulturminister-stolen etter sin daværende partileder Trine Skei Grande. Raja skulle snart få enda mer å gråte over, da hans første år som kulturminister må sies å ha vært av det krevende slaget. ■ Rettssaken mot tidligere Natt&Dag-redaktør Gaute Drevdal begynte i Oslo tingrett. I juni ble han dømt til 13 år og seks måneders fengsel for ni voldtekter og ett tilfelle av seksuell omgang med en mindreårig. Saken ble av mange ansett som symptomatisk for ukultur i deler av hovedstadens kultur- og utelivsmiljø. Drevdal har anket dommen. ■ Daværende finansminister Siv Jensen sa til Klassekampen at dersom internasjonale organisasjoner ikke finner løsninger for å få IT-giganter som Google og Facebook til å betale skatt i løpet av 2020, ville hun innføre en norsk digitalskatt.
Viktige verk
Terror på tv
Dette kunståret åpnet med et brak, om det er en passende beskrivelse av den omfangsrike utstillingen «Picasso 347» på Henie Onstad Kunstsenter. Pablo Picassos fabelaktige suite av 347 tegninger ble i alle fall vist i sin helhet, først på Høvikodden og deretter på Kode i Bergen.
Den seks episoder lange dramaserien «22. juli» ble vist på NRK. Serieskaper og manusforfatter Sara Johnsen vant flere nasjonale og internasjonale priser for den kritikerroste serien.
Trondheim Calling gikk av stabelen med konserter av blant andre Cora Sandel, This Daze og Combos. I 2021 feirer festivalen ti år.
80-årsjubilanten Einar Økland utga diktsamlingen «Oss imellom?».
Sitatet
«Lederen, som sjanger, har utspilt sin rolle. Den er en etterlevning fra partiavisenes tid»