- Så godt som alle partier som ønsker et regjeringsskifte neste år, har tatt til orde for å stanse den galopperende bruken av konsulenter i offentlig sektor. Det siste året har særlig utviklingen av det nye, offentlige journalprosjektet Akson fått mye negativ oppmerksomhet. Prosjektet har en svimlende totalprislapp på 22 milliarder kroner, og nesten halvparten av landets kommuner avventer fortsatt om de vil ta det nye journalsystemet i bruk. Forrige måned gikk sjefen i Direktoratet for e-helse, Christine Bergland, av etter Aftenpostens avsløringer av etatens tette bånd til konsulentselskapet PWC. Deleier i PWC, Arne Muri, fikk i flere år opptre som statens mann i prosjektarbeidet. Samtidig som staten har betalt flere hundre millioner til PWC for tjenester som del av Akson-prosjektet, har Muri mottatt 35 millioner kroner i utbytte fra PWC.
- Oslo kommune har sagt nei til Akson, som byrådet frykter kan ende som en ny it-skandale. I steder ønsker hovedstadskommunen å utvikle sitt eget journalsystem. Ansvaret for utviklingen er lagt til Origo, kommunens egen etat for digital utvikling. I løpet av de siste årene har Oslo bygget opp etaten, som i dag har rundt 100 ansatte. Det er finansbyråd Robert Steen (Ap) som har frontet arbeidet med Origo i offentligheten. Han anslår at kommunen kan spare så mye som 1,5 milliarder kroner bare på arbeidet med et digitalt journalsystem. Dessuten vil kommunen etter implementering sitte med verdifull kunnskap når systemene må oppdateres og videreutvikles, slik alle datasystemer må.
- Steens tanker om å bygge opp egne offentlige miljøer for it-utvikling kan i beste fall spare stat og kommune for milliarder. Dessuten kan politikere også forhindre at offentlige midler havner i konsulentbransjens dype lommer. Ideen om at it-anskaffelser er éngangsinvesteringer for en offentlig sektor i konstant utvikling, er det uansett på høy tid å gravlegge. Vi håper Oslo finner gode løsninger offentlig sektor før øvrig kan lære av. Det vil også gi sunn konkurranse til en konsulentbransje som lenge har fått være enerådende på området.
Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Nato definerer seg som en global militær aktør.
Vender seg mot Kina
Fokus
Den nordatlantiske forsvarsalliansen, Nato, er i ferd med å vende våpnene mot Kina. I strategidokumentet Nato 2030, som ble offentliggjort i forrige uke, slås det fast at alliansen må bruke mer ressurser på å møte den sikkerhetspolitiske trusselen fra Kina. USA har lenge presset på for at europeiske land skulle definere Midtens rike som en strategisk fiende. Berlin, Paris og London har lenge slept føttene etter seg, men nå har stemningen snudd. Kina er i ferd med bli omdefinert fra å være en viktig økonomisk samarbeidspartner, til å være en sikkerhetspolitisk trussel.