Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Sjokkvideo av rasistisk politivold ryster FrankrikeMotstanden mot Macrons sikkerhetslov øker

Mørbanket av politiet

SLÅTT TIL BLODS: Musikkprodusenten Michel Zecler på sykehuset etter at han ble grovt banket opp og tåregasset av fransk politi. FOTO: HAFIDA EL ALI, AP/NTB

PÅ TEIP: Uten forvarsel ble Michel Zecler overfalt, banket og tåregasset av tre politimenn som tok seg inn i studioet hans i Paris.

– Jeg hørte «skitne neger» flere ganger.

Med armen i fatle og fortsatt i sjokk forteller musikkprodusenten Michel Zecler i et videointervju med det franske nyhetsmediet Loopsider hvordan han uten forvarsel ble overfalt av tre politimenn i Paris.

– Jeg sa til meg selv: Min siste dag er kommet, og jeg vet ikke hvorfor.

Det var lørdag 21. november. Klokka kvart på åtte om kvelden var Zecler på vei mot musikkstudioet sitt i Paris’ 17. arrondissement. Han hadde ikke på munnbind, slik Frankrikes koronalover krever, og skyndet seg derfor for å unngå en klekkelig bot.

Men idet Zecler skal låse seg inn, blir han omringet av tre politibetjenter – to i uniform og en i sivil – som dytter ham inn og lukker ytterdøra bak seg. Så begynner de å slå. De slår Zecler over tjue ganger, inkludert i hodet, gir ham flere spark og tar kvelertak på ham. Og de roper.

– De ropte «skitne neger» og «hold kjeft», sier Zecler i videoen til Loopsider.

– Et politi ute av kontroll

LOV OG UORDEN: President Emmanuel Macron. © FOTO: AP/NTB

Videoen var fredag ettermiddag sett over 12 millioner ganger på ett døgn. Intervjuet med Zecler er klippet sammen med et omfattende videomateriale, som viser politivolden minutt for minutt. Hendelsen ble nemlig fanget opp av et overvåkingskamera inne i studioet.

– Bildene er spektakulært uhyrlige. Politiet i Frankrike framstår som en ukontrollerbar institusjon, sier Fabien Jobar, sosiolog og en av Frankrikes fremste politiforskere, til Klassekampen på telefon.

I løpet av den 20 minutter lange sekvensen roper Zecler gjentatte ganger på hjelp og skriker «ring politiet!» fordi han trodde de tre mennene ikke var ekte betjenter. Zecler forteller til Loopsider at politiet aldri sa hvorfor de banket ham, og at han helt bevisst ikke tok igjen.

– Jeg måtte ikke løfte armene eller gjøre noe som kunne oppfattes som voldelig på noen måte, forklarer Zecler.

Gass og skarpladde våpen

Fem minutter inn i videoen ser man at en kjellerdør blir forsøkt åpnet. Politiet holder igjen, mens noen prøver å dytte døra opp fra andre sida. Det er ni ungdommer som har ventet på musikkprodusenten i innspillingsstudioet.

«Politiet har følt at oppførselen deres har vært legitimert»

FABIEN JOBAR, SOSIOLOG OG POLITIFORSKER

– Vi så at det var politiet som var i ferd med å slå Michel, mens Michel skrek, sier Wensly, en 21-åring som står fram uten å oppgi etternavn eller vise ansiktet sitt.

Musikerne, den yngste av dem 16 år, klarer å ta seg inn i rommet. Politiet trekker seg ut, men gir seg ikke. For mens ungdommene søker tilflukt i kjelleren og Zecler blir igjen og sperrer inngangsdøra, tilkaller politiet forsterkninger. Politiet roper, knuser ruter og kaster en tåregassgranat inn til Zecler – helt imot reglementet som sier politiet kun skal bruke gassen utendørs.

Granaten eksploderer og rommet fylles av tykk, grå røyk som omslutter Zecler.

– Da var jeg redd. Jeg tenkte: Min siste dag er kanskje her, sier Zecler til Loopsider.

Mobilvideoer tatt av naboer viser at et stort politioppbud omringer lokalet og trekker våpen. Zecler slepes ut og blir på ny sparket og slått. Ungdommene kommer ut, legger seg på bakken og blir også slått. Ifølge en av dem ropte en betjent plutselig «Kamera, kamera! Vi blir filmet!»

– Da sluttet de å slå, sier den anonyme ungdommen.

Krise for Macron-regjering

På politistasjonen ble Zecler satt i varetekt, anmeldt for «opprør» og for å ha forsøkt å ta politiets tjenestevåpen. Betjentene oppga at han hadde dratt dem inn i studioet og brukt vold. Overvåkingsfilmen viser derimot ingen tegn til noe av det de forklarer.

– Uten disse bildene hadde jeg vært i fengsel i dag, sier Zecler til Loopsider.

Nå er det derimot politiet som etterforskes. Saken har eksplodert i Frankrike, og ifølge Franceinfo har selv president Emmanuel Macron «blitt mer enn sjokkert» over videoen, ifølge kilder i «hans entourage». Innenriksminister Gérald Darmanin måtte svare for seg på direktesendt tv torsdag. Der sa han at om lovbrudd var begått, ville de tre politimennene miste jobben.

– Innenriksministeren kan ikke sparke dem, han kan suspendere. Men disse betjentene kommer nok til å miste jobben, og det vil akkompagneres med en storslått seremoni, sier politiforsker Jobard.

– Men problemet er ikke disse tre betjentene og hvordan de sanksjoneres. Problemet er at de har følt at oppførselen deres har vært legitimert av politiinstitusjonen.

Sjokkvideoen går rett inn de siste dagenes opprivende debatt der politivold står på agendaen parallelt med at en kontroversiell, ny sikkerhetslov fremmet av Macrons regjering er blitt vedtatt. Som Klassekampen har omtalt, vil lovens mest omstridte paragraf gjøre det ulovlig å spre bilder av politiet dersom det gjøres for å skade.

Loven har blitt godkjent av nasjonalforsamlingen og skal behandles av senatet i januar. Men på grunn av de siste dagenes debatt, har statsminister Jean Castex satt ned en kommisjon som skal se hva som kan gjøres med paragrafen før januar. Jobard mener det er en oppsiktsvekkende manøver, noe den Paris-baserte frilansjournalisten Cole Stangler sier seg enig i.

– Flere politikere i La République en Marche (Macrons parti, journ.anm.) er opprørte over at statsministeren setter ned en slik kommisjon etter at de har forsvart loven, og føler seg undergravd, sier Stangler.

Samtidig som Michel Zecler ble banket av politiet forrige lørdag, demonstrerte tusenvis mot Macron-regjeringens sikkerhetslov i franske byer. Nye demonstrasjoner mot loven og mot politivold er ventet i dag.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production