Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Konspirasjon

  • Da Donald Trumps advokat Rudy Giuliani la fram sine nyeste påstander om valgfusk på en pressekonferanse torsdag, rant svarte striper av hårfarge nedover hans svette kinn. Bildene nådde raskt verdens digitale medieflater, til allmenn latter og forlystelse. Det er likevel ikke billig hårfarge vi bør legge oss på minnet fra seansen, og den var alt annet enn morsom. Den nesten to timer lange pressekonferansen var tvert imot en framvising av mørke konspirasjonsteorier, formidlet av advokatteamet til USAs sittende president og brakt ut i verden av Det republikanske partiet.
  • Hovedpoenget til Giuliani er at presidentvalget var rigget, og at Trump egentlig vant overlegent. Faktisk var det den overveldende valgseieren som avslørte jukset, supplerte en annen i advokatteamet, Sidney Powell. Hun forklarte det slik: Programvaren som brukes for å registrere stemmer, ble utviklet av venezuelanere med «kommunistpenger» for å sikre evig seier til Hugo Chávez. Datasystemets algoritmer var likeledes innstilt til fordel for Demokrat-kandidat Joe Biden, men ettersom de ikke hadde tatt høyde for det enorme antallet Trump-stemmer, måtte opptellingen stanses og jukset ble avslørt. Powell påsto dessuten at selskapet bak programvaren har tette bånd til milliardær George Soros, som har jødisk bakgrunn, og til Antifa og Clinton-stiftelsen.
  • Trumps advokater la selvfølgelig ikke fram fnugg av bevis. I stedet er taktikken å legge stadig mer trøkk og patos bak historien om en storstilt valgsvindel. Fortellingen minner etter hvert faretruende mye om dem vi kjenner fra mellomkrigsårene, hvor syndebukkene var de såkalte jødebolsjevikene. På pressekonferansen torsdag var de samfunnsundergravende elementene nok en gang en sammensvergelse av rike jøder, kommunister og antifascister. Dette er konspirasjonsteorier av reineste sort, frambrakt for å hausse opp stemningen slik at en udemokratisk maktovertakelse blir mulig. Så langt ser ikke forsøket ut til å lykkes. Pressekonferansen viser like fullt av det er nødvendig med et nytt oppgjør med høyreradikale konspirasjonsteorier.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production