Etter Bonniers oppkjøp av Strawberry kan Norge bli slagmark for det store oppgjøret mellom strømmegigantene Bookbeat og Storytel.
Torsdag denne uka ble det klart at svenske Bonnier Books kjøper 70 prosent av norske Strawberry for over 250 millioner kroner.
Bonnier Books står for Bonniers bokrelaterte aktiviteter som inkluderer forlag, bokhandlerkjeder og digitale abonnementstjenester for lyd og e-bøker. De omsetter for rundt sju milliarder svenske kroner årlig og har omtrent 2000 ansatte i sju land.
Forlagssjef Pelle Andersson i det svenske uavhengige forlaget Ordfront er ikke i tvil om at Bonnier har store planer om å ekspandere i Norge.
Han tror forlaget vil ta sin egen lydboktjeneste Bookbeat over landegrensa.
– I Sverige er Bonnier presset mot veggen og er nødt til å ekspandere. I forlagsbransjen handler alt nå om den digitale lydboka, det er der alle pengene befinner seg. Skal Bonnier lykkes, må de bli størst på strømming, sier han.

Tror på flere oppkjøp
I Sverige har Andersson markert seg som en skarp kritiker av de store forlagenes økende markedsdominans. Han mener bokmarkedet i Norden befinner seg i en brytningstid, hvor Bonniers oppkjøp av Strawberry bare er et forvarsel om det som kan komme.
– Jeg tror vi vil se at de nordiske forlagene i langt større grad kjøper opp forlag på tvers av landegrensene, sier Andersson.
Selv om Bonnier fortsatt er størst i Sverige, blir det tradisjonsrike forlaget truet fra flere kanter. I 2016 vakte det oppsikt da det danske forlaget Politiken gikk inn i Sverige med Polaris Forlag, som bare skulle satse på bestselgere.

Tidligere i år ble det kjent at Bonnier solgte seg ut av TV 4 og C More for å reindyrke forlagsvirksomheten.
Hva Bonnier vil gjøre med salgsgevinsten på 9,2 milliarder svenske kroner, vil vi snart få se, tror Andersson.
– Det som er sikkert, er at Bonnier ikke vil sitte stille i båten og se på mens Storytel erobrer strømmemarkedet i Norden. Bookbeat må bli størst, for Bonnier finnes det nå ingen annen måte å konkurrere på.
Kleint i styrerommet
«I Sverige er Bonnier presset mot veggen og er nødt til å ekspandere»
— PELLE ANDERSSON, FORLAGSSJEF I ORDFRONT
Et av flere spørsmål som nå åpner seg i den norske forlagsbransjen, er hva som vil skje med Bonniers eierskap i landets største forlag, Cappelen Damm.
I 2007 slo det Bonnier-eide forlaget Cappelen seg sammen med det Egmont-eide Damm. Damms Tom Harald Jenssen ble ansatt som ny konsernsjef og sitter fortsatt i sjefsstolen.
Andersson tror den danske forlagsgiganten Egmont ble tatt på senga av Bonniers oppkjøp av konkurrenten Strawberry, og at det vil få konsekvenser for samarbeidet om Cappelen Damm.
– Men for Bonnier spiller det liten rolle om det nå er så hyggelig stemning i styrerommet til Cappelen Damm. Bonnier er nødt til å handle for å overleve, sier Andersson.
Til tross for milliardgevinsten fra tv-salget, tror ikke Andersson at Bonnier har finansielle muskler til å kjøpe ut Egmont.
– Jeg tror heller ikke Bonnier er interessert i å kjøpe Storytel. En annen mulighet er at Storytel og Bookbeat går sammen på litt lengre sikt. Men det vil trolig få motstand fra konkurransemyndighetene i Sverige, fordi Storytel eier det store Norstedts forlag.
Økt konkurranse
Også medieviter Tore Slaatta tror at oppkjøpet av Strawberry kan utløse mer dynamikk idet norske forlagsbransjen.
– Bransjen har vært preget av stabilitet i mange år, men nå fører kampen om markedet for lydbøker og strømmetjenester til at vi får langt mer dynamikk og økt konkurranse, sier Slaatta.
I likhet med Pelle Andersson tror Slaatta at Bonnier snart vil rulle ut sin strømmetjeneste Bookbeat for det norske bokpublikummet.
– Bookbeat synes å være tiltenkt en mye større utfordrerrolle enn det som er tilfellet i dag. Jeg kan ikke se at Bonnier har lyktes med sin satsing i Storbritannia. For å lykkes må forlaget pumpe opp musklene mye mer enn det har gjort hittil, sier Slaatta.