Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Anne B. Ragde er blant forfatterne som går fra Lydbokforlaget til Petter Stordalens forlagshus:

Jubler for lydbok-kupp

FEIRING: Forlegger Jonas Forsang bød på sjampanje da det ble kjent at fem av fjorårets 15 mest solgte bøker kom fra Strawberry-forlagene. Nå har Forsang og hans kolleger igjen grunn til å feire. FOTO: HANNE MARIE LENTH SOLBØ

Strawberry har satt kloa i 82 av de mest attraktive lydbøkene i Norge. Nå vil forlaget kjøre dem ut i strømmetjenesten Ebok Pluss – til tross for at opphavsretten er omstridt.

De siste årene har strømmetjenestene Fabel og Storytel mottatt kritikk fra flere hold for ikke å inkludere lydbøker fra hverandres eierforlag.

Men i forrige uke skjedde det noe som kan få fart på saken. I en VG-kronikk ga sju bestselgerforfattere uttrykk for at de føler seg brukt som brikker i en kamp om strømmemarkedet.

De sju forfatterne – Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Anne B. Ragde, Vetle Lid Larssen, Thomas Enger, Tom Kristensen og Tom Egeland – har sagt opp lydbokkontraktene sine fordi de hevder at forlagene ikke har overholdt sin aktivitetsplikt.

«Forlagene eier derfor ikke våre strømmerettigheter. Tvert imot eier vi dem selv», skreiv forfatterne i VG og fortalte videre at de nå forsøker å få disse lydbøkene inn hos Storytel.

At forfatterne eier disse strømmerettighetene, er imidlertid ikke helt presist. Det er forlagsfamilien Strawberry som har satt kloa i rettighetene, og som nå vil ta forlagets andel hvis disse lydbøkene finner veien til strømmetjenester. Det bekrefter Strawberry-forlegger Magnus Rønningen.

– De spurte om vi var interessert. Og det var vi selvfølgelig, sier Rønningen, som legger til at det er snakk om til sammen 82 utgivelser.

Horst på strømmetoppen

Rønningen forteller at forfatternes lydbøker er nyinnspilt til en kostnad på mellom 40.000 og 70.000 kroner per bok.

Til gjengjeld får forlaget inn forfattere som er kjent for å tjene mye penger på lydbok-strømming. Eksempelvis sto Jørn Lier Horst bak fire av de ti mest avspilte bøkene i lydboktjenesten Fabel i 2019.

Magnus Rønningen

Klassekampen kjenner til at Strawberry i snitt satt igjen med cirka 22 kroner per avspilling i Storytel i 2019. Dersom forlaget nå får sine 82 nye titler inn hos den samme strømmetjenesten, er det gode grunner til å tro at regnestykket fort vil gå i pluss.

Likevel er ikke Rønningen spesielt opptatt av å snakke om den potensielle økonomiske gevinsten.

– Jeg skjønner ikke det fokuset. Vi er opptatt av at lytterne skal få tilgang til flest mulig lydbøker, enten de er abonnenter på den ene eller andre strømmetjenesten. Og så skal forfatterne selvfølgelig ikke bli låst til én tjeneste.

– Dere er vel opptatt av å tjene litt penger også?

– Det er i så fall en hyggelig bieffekt.

– Ragde kjenner sin verdi

Mens fem av de sju forfatterne bak VG-kronikken har meldt overgang til Strawberry på permanent basis, hører Anne B. Ragde og Vetle Lid Larssen til andre forlag. Rønningen avviser at det jobbes aktivt med en overgang for de to sistnevnte.

– Når Ragde gir ut sin neste bok på Oktober, kommer hun da til å holde igjen lydbokkontrakten og sende den videre til dere?

– Ragde kjenner sin egen verdi, og det ville overraske meg om hun signerer en ny lydbokkontrakt med Oktober uten å være sikker på at boka kommer ut i samtlige strømmetjenester, sier han.

Anne B. Ragde ville ikke kommentere saken da Klassekampen kontaktet henne i går.

Foreløpig har Storytel nektet å ta imot de 82 nyinnspilte lydbøkene. I VG kommer det fram at strømmetjenesten frykter et eventuelt erstatningskrav dersom de tar inn åndsverk det viser seg at utgiveren ikke har rettigheter til.

I samme avis bekrefter Lydbokforlaget at de fortsatt mener de har rettigheter til lydbøkene.

Ebok.no takker ja

Til tross for dette er lydbøkene til de sju forfatterne nå på vei ut i strømmetjenesten Ebok Pluss, som eies av forlaget Vigmostad & Bjørke.

– 23. oktober kommer Thomas Engers bøker, 29. oktober kommer Jørn Lier Horsts bøker, og 20. oktober kommer resten, sier Rønningen, som mener Lydbokforlaget ikke har gode argumenter å komme med.

Lene Røren, som er leder for Ebok.no, har ingen betenkeligheter med å ta imot bøkene.

– Vi likebehandler alle, og selvfølgelig skal våre abonnenter få tilbud om å lytte til også disse bøkene, sier hun.

– Mener du forfatternes avtaler ga dem rett til å si opp kontraktene?

– Vi mener disse standardavtalene er helt tydelige på forfatterne har rett til å si dem opp.

Git: master, Env: production, Sanity: production