Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Ap med dårligste måling noensinne:

Historisk nedtur

DÅRLIGSTE SIDEN 1924: Om Klassekampens ferske stortingsmåling hadde blitt valgresultatet, ville Ap-leder Jonas Gahr Støre tatt partiet til sitt dårligste stortingsvalg på 96 år. Her er Støre på framleggelsen av forslaget til nytt partiprogram 25. september. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

BUNNPUNKT: Ap mister over halvparten av velgerne fra 2017 i ny måling. Fylkeslederne skylder på bråket rundt Trond Giske og Jan Bøhler.

Arbeiderpartiet stuper og får bare støtte fra 21 prosent av velgerne på Klassekampens oktobermåling. Det er partiets dårligste resultat siden Norfakta begynte å ta opp månedlige stortingsmålinger for avisa i 2008.

– Dette er et resultat som er altfor dårlig for oss, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.

Bakgrunnstallene i målingen er hodepine for partileder Jonas Gahr Støre. Elleve måneder før stortingsvalget står det ekstremt dårlig til hos velgerne:

  • Kun 47 prosent av dem som stemte Ap ved stortingsvalget i 2017, sier de ville gjort det igjen. 20 prosent av Ap-velgerne er usikre og har satt seg på gjerdet.
  • Ap lekker som en sil til Senterpartiet. 13 prosent av Aps 2017-velgere går over til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums lag. Samtidig går 12 prosent av de gamle Ap-velgerne andre veien, til enten Rødt, SV eller MDG.
  • Ap sliter med lav oppslutning i gamle bastioner: I Trøndelag (17 prosent), i Nord-Norge (24 prosent) og på Østlandet (18 prosent). Her er imidlertid utvalgene i målingen små, så feilmarginene er store.

Skylder på internt bråk

Aps oppslutning på 21 prosent på denne målingen er nøyaktig det samme som snittet av de tre andre stortingsmålingene som har blitt publisert hittil i oktober, ifølge nettstedet Pollofpolls.no.

Klassekampen har snakket med 7 av Aps 13 fylkesledere om hva som er forklaringen bak den historisk lave oppslutningen. Samtlige peker på at intern uro og personkonflikter overskygger politikken og er ødeleggende for partiet.

– Dette er nok et resultat av en kombinasjon av intern uro og konflikter, i tillegg til at vi ikke har fått fram politikken vår. Politikken har druknet i konflikt- og personsaker, sier Mona Nilsen, leder av Nordland Ap.

– De siste par årene har det vært skrevet mer om konflikter og personer i Ap enn om politikken. Politikken har blitt borte. Det håper jeg vi får snudd, sier Anita Ihle Steen, leder av Innlandet Ap.

– Det er disse utenomsportslige tingene som har fått fokus i mediene. Det fører selvsagt ikke til bedre målinger, sier Stein Erik Lauvås, leder av Østfold Ap.

Svikter velgerne

I slutten av august ble det bråk rundt årsmøtet til Trøndelag Ap der Trond Giske først var innstilt som leder. Giske trakk seg som kandidat etter nye beskyldninger om seksuell trakassering.

I forrige uke ble det igjen uro da Oslo Aps Jan Bøhler meldte sjokkovergang og ble innstilt som toppkandidat for Sp i hovedstaden ved valget til neste år. Tidligere partifeller av Bøhler i Ap gikk hardt ut og kalte ham «sviker».

Trøndelag Aps ferske leder Ingvild Kjerkol sier at det er de negative assosiasjonene rundt Ap som har fått dominere den siste tida.

– Når saker om intern strid får dominere, svikter vi fundamentalt i oppdraget vårt. Grunnen til at jeg sitter på Stortinget, og at jeg er fylkesleder, er at velgerne i Trøndelag har stemt på Arbeiderpartiet. Deres forventning til oss er at vi løser problemene de opplever i hverdagen. Ikke at vi har nok med våre egne problemer, sier Kjerkol.

– Dere gjør det spesielt dårlig i Trøndelag. Hvorfor er det sånn?

– Det er ikke sånn at alle Aps politikere i Trøndelag plutselig har blitt dårligere. Det er lagprestasjonen som er for dårlig. I tida bak oss har det vært mye som har skapt dårlige assosiasjoner til Ap. Framover må fokuset være på det politiske arbeidet, sier Kjerkol.

Vil snakke politikk

Kristina Hansen, leder av Finnmark Ap, håper at det framover blir mindre personfokus og mer politikk.

– Vi må holde fred med hverandre. Det er det viktigste. Det som skal tas internt, skal tas internt. Når vi skal kommunisere utad, må vi framstå som ett parti.

Hansen trekker fram det nye partiprogram og Aps kommende alternative budsjett som ting som kan få fokuset tilbake på politikken.

– Er det noe partiledelsen bør gjøre annerledes?

– Nei. Jeg vil i hvert fall ikke si det til deg. Jeg kommuniserer ikke med partiledelsen gjennom mediene, sier Hansen.

Marte Mjøs Persen, leder av Vestland Ap, sier at partiet i større grad må vise seg fram som et alternativ til regjeringen.

«Dette er nok et resultat av en kombinasjon av intern uro og konflikter»

MONA NILSEN, LEDER AV NORDLAND AP

– Vi må ha fullt fokus på politikk. På å bygge opp nye arbeidsplasser, å redusere forskjellene og å bygge en sterkere velferdsstat. Regjeringen har doblet antall uføre og antall milliardærer. Vi har alternativet til det prosjektet. Nå må vi vise det for velgerne, sier Persen.

Nils-Ole Foshaug, leder av Troms Ap, tror vinden snart vil snu for Ap.

– Jeg er overbevist om at når Ap får et endelig spikra partiprogram, og når vi får formidlet budskapet i prosjektet vårt om å utvikle Norge, tror jeg det skal snu, sier Foshaug.

Troms Ap-lederen har følgende råd til partiledelsen og statsministerkandidat Støre:

– Partiledelsen må ut og være synlig. De må møte folket og grasrota. Det er budskap nummer én. De må lytte og være tydelige i hva man skal gjøre, sier Foshaug.

Git: master, Env: production, Sanity: production