Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Forlag og forfattere fortviler over sprengt innkjøpsordningSkuffet over bevilgningene til nye skolebøker

Ingen hjelp til bokfolket

RIS OG ROS: – Helene Uri har skrevet en fantastisk bok, sier Abid Raja (V). Men han kunne ikke love økte midler til innkjøpsordningen da han la fram kulturbudsjettet på Bærum Kulturhus i går.

Forfatteres bønn ble ikke hørt i Abid Rajas første kulturbudsjett. – Forferdelig trist, sier Helene Uri.

– Dette er ikke et litteratur- og kunnskapsbudsjett, fastslår Heidi Austlid, direktør i Forleggerforeningen.

Først haglet gladmeldingene da Abid Q. Raja (V) la fram kulturbudsjettet i går: Kulturlivet får totalt 2,5 milliarder kroner i koronahjelp, hvorav 200 millioner går til museer, musikk- og scenekunstinstitusjoner og 100 millioner til kunstnerstipender.

Resten spyttes inn i en ny ordning som skal stimulere til mer kultur- og idrettsaktivitet under pandemien.

Men én hjørnestein på litteraturfeltet, som fra før sto under hardt press, blir ikke prioritert. Denne høsten får forlag og forfattere kuttet sine honorarer fra den såkalte innkjøpsordningen med henholdsvis 30 og 15 prosent.

Likevel øker ikke regjeringen tilskuddet til ordningen, utover å gi 0,8 millioner ekstra til drift og forvaltning.

Fikk 13.000 mindre

– Dette går særlig utover forfatterne og smale utgivelser. Tilskuddet bør økes permanent med minimum 20 millioner kroner for å reversere avkortingen, sier Austlid.

Kuttene i innkjøpsordningen, som går ut på at Kulturrådet kjøper inn nye bøker til landets biblioteker, skyldes en stor økning i antall påmeldte skjønnlitterære utgivelser.

I sommer rykket ti forfattere ut i Aftenposten med en bønn til kulturministeren om å reversere kuttene, deriblant Helene Uri.

Hun er en av forfatterne som i høst fikk 13.000 kroner mindre i honorar for sin nye roman «Katalog over mine menn».

– Dette er forferdelig trist og står i et ganske underlig lys med tanke på at forfattere er så hardt rammet av manglende arrangementer. Et kutt på 15 prosent betyr ganske mye i en forfatterøkonomi, sier Uri.

– Dårlig gjort

Uri sier at hun under koronakrisa har gått fra to foredrag i uka til nærmere to i måneden.

– Det er veldig rart at man ikke prioriterer en velfungerende ordning. Jeg forstår at det er et litt mindre sexy og synlig tiltak enn mange andre, men det er dårlig gjort overfor norske forfattere. Dette er inntekter vi hadde regnet med, men som ikke kom, sier forfatteren.

Heidi Austlid i Forleggerforeningen er også skuffet over at regjeringen bare har satt av til 180 millioner kroner til innkjøp av nye læremidler i 2021. I år startet Fagfornyelsen i grunnskolen og videregående skole med nye læreplaner i alle fag, som skal fullføres i skoleåret 2022–2023.

Ifølge Forleggerforeningen trengs det 600 millioner kroner årlig til innkjøp av nye læremidler over de tre årene fagfornyelsen skal innføres. Med årets og neste års bevilgning har regjeringen bevilget under en tredel av dette.

– Dette er ikke å satse på kunnskap og litteratur, sier Austlid.

«Sjokkerende svekkelse»

Freddy André Øvstegård, kulturpolitisk talsperson i SV, mener Raja leverer en «sjokkerende svekkelse» av Norsk kulturfond med neste års budsjett.

Fondet deler ut midler til det frie kulturfeltet og forvalter blant annet innkjøpsordningen. Neste år får fondet en økning på 2,3 prosent – godt under forventet pris- og lønnsvekst.

«Med dette budsjettet kan vi for eksempel bare glemme å endelig få utvida innkjøpsordningen for sakprosa som har vært etterlyst i mange år», skriver Øvstegård i en e-post til Klassekampen.

Raja: – Vent og se

Kulturrådet har bestilt en evaluering av innkjøpsordningen, som kommer nå i høst. På spørsmål om hvorfor han ikke øker støtta, viser Raja til stimuleringsordningen som er på trappene.

– Dere får avvente og se innretningen på den, sier han.

Kulturministeren bedyrer at han styrker litteraturen med neste års budsjett.

– Vi styrker bibliotekene, den kulturelle skolesekken, barne- og ungdomskulturen og litteraturhusene, altså infrastrukturen i hele litteraturfeltet. Innkjøpsordningen er ett virkemiddel, som vi kommer tilbake til når vi innretter stimuleringsordningen.

– Helene Uri mener det er dårlig gjort ikke å styrke ordningen?

– Helene Uri har skrevet en fantastisk bok. Enkelte av forfatterne har kommet inn under de ulike kompensasjonsordningene som er blitt laget for selvstendig næringsdrivende. De som er skattebetalende foretak, har kommet inn under kontantstøtteordningen. Andre har kunnet søke kompensasjonsordningen dersom det har vært bortfall av et arrangement, sier han.

Klassekampen fikk ikke svar fra kunnskapsminister Guri Melby (V) før avisa gikk i trykken i går.

Git: master, Env: production, Sanity: production