Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Hviterussland

Lukasjenkos folk

Klassekampen har dratt til landsbygda for å finne president Aleksandr Lukasjenkos tilhengere:

AVMÅLT: En mann roter i jorda i en landsby nord for Minsk. Han støtter ikke Aleksandr Lukasjenko, men har ikke tro på at opprøret vil forandre noen stor forandring. Piotr Markielau

Det står et sovjetisk militærfly i en rundkjøring en drøy times kjøring nord for Minsk. Vi tar til høyre innover en smal grusvei og stanser mellom noen få værbitte trehus, som til sammen utgjør landsbyen Bradok.

En gammel dame som har hørt bilen, kommer ut av porten i et høyt gjerde. Før vi har rukket å presentere oss ordentlig, peker hun på et lite, umalt skjul som står og forfaller i veikanten.

– Jeg bodde i dette skuret i de første to årene etter krigen, sier hun.

Nadzieja er 78 år gammel. Mannen sin har hun begravet for mange år siden. Nå bor hun alene her, tvers over veien for skuret der mora holdt liv i henne og søsknene de første etterkrigsårene.

– Faren min ble invalid etter Finlandskrigen. De unge har ikke sett noe av dette. De protesterer, men de vet ikke hva de gjør, fortsetter hun.

Mens vi snakker, kommer en annen kvinne ut av et av de andre husene. Hun er giftet inn i samme familie, men har også vært enke noen år.

En stund står de to og fyrer hverandre opp med historier om krigens redsler og trekker paralleller til alt som har skjedd i Ukraina de siste årene for å forklare hvordan de unge, som demonstrerer mot diktaturet, ikke aner hva slags krefter de risikerer å sette i sving.

– De kaster stein og molotovcocktails. Minsk som pleide å være en så fin by. Nå er den ødelagt, hevder den ene av dem.

– La oss dra til Minsk og rydde opp i disse protestene, sier den andre.

– Vi trenger ikke gummikuler. Vi bruker bare varmt vann.

Lukasjenkos folk

Det er en av de første dagene i september. Snart en måned har gått siden den hviterussiske befolkningen tok til gatene i protest mot president Aleksandr Lukasjenko, som har styrt landet med jernhånd siden han kom til makta i 1994. I noen dager har vi befunnet oss der, midt i begivenhetenes sentrum, blant dissidenter og opposisjonelle, folk som har sagt opp jobbene sine for å dedikere seg til aktivisme, som bor på hemmelige adresser, stadig bytter sim-kort i telefonene sine, og nesten utelukkende får nyhetene sine gjennom den krypterte meldingstjenesten Telegram.

Statlige medier har framstilt dette opprøret som en voldelig, utenlandskstøttet konspirasjon, men vi har sett verken steinkasting eller molotovcocktails, bare en fredelig protestbevegelse mot valgfusk og politivold som virker å ha massiv støtte: Gamle damer heiet demonstrantene fram fra vinduspostene, sjåførene tutet i sympati fra de forbipasserende bilene, noen ganger stoppet folk også for å gi dem flasker med vann og klaser med bananer.

HUSKER KRIGEN: 78-årige Nadzieja og nabokona er enige om dagens hviterussiske ungdom ikke aner hvor godt de har det. Under krigen var alt mye verre. Piotr Markielau

Samtidig har vi vært omgitt av taust politi og maskerte sikkerhetsagenter, som ikke virket å sky noen midler for å kvele opptøyene. «Unge gutter fra landsbyene» var som regel svaret når folk skulle forklare hvem som skjulte seg bak de svarte finlandshettene. «De har valget mellom å slave i fattigdom eller å få en god lønn og være hevet over loven».

Vi har også hørt hvordan folk raser mot rektorer, redaktører, fabrikkeiere og parlamentarikere, alle som har fått sin posisjon takket være samarbeid med myndighetene.

«Hvis jeg gir fra meg makta, kommer de til å drepe støttespillerne mine», sa Lukasjenko selv i sitt første store intervju med russiske medier denne uka. Nå har vi dratt fra Minsk med en uklar plan om å finne disse tilhengerne, for å høre hva folk på landsbygda tenker om det som foregår.

Et hus på landet

– I denne skogen pleide de å gjemme seg for fascistene, sier Ludmilla og peker over et stort jorde.

Hun er i slutten av sekstiårene og har akkurat vendt hjem fra sin daglige formiddagstur. I hånda bærer hun en vaskebøtte breddfull av kantareller og fåresopp.

– Hvem skal vi gjemme oss for nå?

Vi har stoppet i landsbyen Vuskramje, som bare har tre fastboende. Under andre verdenskrig rullet hundretusenvis av tropper gjennom disse egnene, først østover, så vestover. Det er vanlig å estimere at en tredjedel av den hviterussiske befolkningen ble drept. Det er som om landet fortsatt ikke har kommet over dette vanvittige traumet. Selv for dem som bare har vokst opp med historiene, som Ludmilla, er det viktigste fortsatt å unngå en ny krig.

– Vi vil ha fred og ro, som her i landsbyen, sier hun og inviterer på kaffe.

Vi følger etter henne inn i et koselig innredet hus, på veggene i stua henger bilder av Jesus sammen innfløkte broderier hun underholder seg med gjennom den lange vinteren. På kjøleskapsdøra: en turistmagnet fra Danmark, som hun hadde fått av den ene av de to sønnene.

– Selv har jeg aldri vært lenger enn til Moskva. Jeg gråter bare jeg må dra til Minsk. Jeg elsker å være her ute.

Vi setter oss ved kjøkkenbordet. Hun skjærer opp brødskiver, finner fram en tallerken med kald, hermetisk skinke og begynner uoppfordret å fortelle om sin generasjons store traume, de vanskelige årene etter Sovjetunionens kollaps: Da verdenen de kjente, gikk i oppløsning, og alle over natta mistet sitt sosiale sikkerhetsnett. Lukasjenko kom til makta i denne perioden. Han sørget for at industri forble på statlige hender og snudde nedgangen.

STØVER NED: Biblioteket i landsbyen Mosar fylte 100 år i fjor. Det er få som låner bøker, men noen av de gamle bruker det fortsatt som en møteplass. Piotr Markielau

– De unge skjønner ikke hvordan ting var på 1990-tallet. Vi hadde ingenting. Nå har vi alt. Hva mer trenger de?

Mannen hennes har vært død i et år. Det står et portrett av ham i en bokhylle i stua. Nå bor hun med en senil bror som løser kryssord inne på et av de trange soverommene. Sønnene bor i Moskva og har fått egne barn. Hun har ikke fått besøke dem på lenge på grunn av koronapandemien.

– Nå må jeg også bekymre meg for alle ungdommene som går på gatene og demonstrerer og pådrar seg smitte. Og så kommer de hit og smitter oss, sier Ludmilla.

Vi ser nervøst på hverandre. Det er kanskje på tide å komme seg videre.

– Vær så snill og skriv i avisa di at alt er normalt her, sier hun til avskjed.

– Ikke lyv. Dere har vel vanlige folk i Norge også. Rike og fattige. Det er det samme overalt. Jeg går til skogen hver dag, selv om ingen ber meg om det. Folk sier at det er to bjørner der, men det er bare rykter, sier hun.

– Når du ser all bærene, glemmer du helt å tenke på bjørn.

Dør før pensjonen

Veien fortsetter nordover, gjennom et flatt landskap av barskog og høyballer. På mobilen tikker det stadig inn nyhetsmeldinger fra Minsk. Det er nye demonstrasjoner, nye arrestasjoner, og hastig felte dommer i rettssakene mot dem som ble arrestert dagen i forveien.

Samtidig, på hver side av veien: Små, fraflytningstruede bygder der sommeren sleper seg langsomt mot høst, ubesmittet av begivenhetene i hovedstaden.

Vi stanser i Lepiel, et større tettsted med drøyt 17.000 innbyggere. Tre av dem er i sving med å reparere en kum. En mann i militæruniform står utenfor kommunehuset med en printer i armene. Nede i parken som strekker seg ut mot en stor innsjø, er en gruppe kvinner fra administrasjonen opptatt med forberedelsene til en slags høstmarkering. Fortauskanter som skal males, og bed som skal lukes; de er for travle og viktige til å svare på spørsmålene våre.

Utenfor landbrukshøgskolen, tvers over veien for lokalene til sikkerhetstjenesten KGB, sitter to 15 år gamle gutter og sløver på en benk. De har pensumbøkene liggende i en stabel ved siden av seg og framtidsplanene klare.

«De som tilhører min generasjon, det vil si de som er litt over 40, støtter et stabilt Hviterussland. Vi ønsker ikke å ha det som på 1990-tallet»

SVETLANA

– Vi skal ta en god utdannelse, deretter skal vi dra fra dette landet. Kanskje til Norge, sier den ene.

Ingen av dem tror det finnes noen framtid i Hviterussland. Selv har de ikke deltatt på noen demonstrasjoner, men de støtter alt som skjer, og følger nyhetene på Telegram, uten at det har gitt dem større tro på forandring.

– Folk ropte at de håpet presidenten skulle dø på bursdagen hans, men ingenting skjer. Han poserer bare med våpen og viser at han ikke kommer til å dra noe sted, sier en av dem.

Resignasjonen deler de med en furet mann i femtiårene som står i et kryss nede i veien og lener seg på en krykke. Han forteller at han er uføretrygdet, står bare der og ser dagen passere i skyggen av et tre.

– Det var noen folk her som skrek slagord en stund. Hva de skrek, vet jeg ikke. Hvis jeg drar på en demonstrasjon, vil det ikke spille noen rolle. Jeg vet at presidenten kommer til å bli sittende uansett, sier han.

Mannen bryr seg ikke større om politikk, men hvis han skulle protestere mot noe, må det være at de har hevet pensjonsalderen fra 60 til 65 år.

– Folk dør når de er 60. De fleste av vennene mine er allerede døde, sier han.:

– I det minste er det ikke krig, legger han til.

Et taust kollektiv

Den gangen det fortsatt het Sovjetunionen, var Lukasjenko sjef for et jordbrukskollektiv.

Lenge lyktes han også som president i å framstille seg som en mann av folket, en som forsto bekymringene til den store arbeidende majoriteten. Nok en gang tar vi av fra hovedveien, parkerer på et gårdstun der slåttonna er i full sving, og går mot en mann som akkurat har parkert sykkelen sin foran en låve.

Han åpner en dør inn til et slags fjøs og blir umiddelbart omsluttet av fluer, men gjør ikke mine til å anerkjenne verken deres eller vår tilstedeværelse.

– Vi lurte på om vi kunne få snakke med deg?

– Jeg har noe veldig presserende å gjøre her inne, sier han og forsvinner.

To andre menn, en ung og en gammel, kommer gående mot oss over tunet. Da vi presenterer vårt ærend, begynner den eldste bare å le, den yngre avviser oss med en litt kryptisk beskjed.

– Etter direktøren snakker jeg ikke med noen, sier han.

På et jorde nedenfor veien driver en mann i langstøvler og setter opp en innhegning.

– Det er noe dritt som vises på tv-en, sier han avvisende.

Et stykke lenger inne i skogen finner vi til slutt en mann som sitter og henger i en døråpning. Han har dårlige tenner, og i innhegningen bak huset ligger en bøling vietnamesiske hengebuksvin.

– Vi driver jordbrukskollektiv, svarer han da vi spør hva han mener om den siste tidas begivenheter.

Da vi spør hva dette betyr, ser han forundret på oss.

– Vi er for Hviterussland. Vi er for Lukasjenko.

Vi spisser ørene. Men da vi ber ham utdype, virker han plutselig å ombestemme seg.

– Prøv neste hus, sier han og snur ryggen til.

SOVJET: En stridsvogn fra sovjettida står utstilt. Mange av Lukasjenkos støttespillere fryter at de harde 1990-åra skal komme tilbake. Piotr Markielau

En holdeplass

Nå har sjåføren begynt å bli utålmodig. Han er en langhåret aktivist, som så vidt unnslapp arrestasjon under en demonstrasjon i Minsk dagen i forveien. Denne unge mannen har levd hele livet sitt under Lukasjenkos styre og sett seg lei av at folk i nabolandene nyter friheter han ikke får ta del i. Han ser opprøret som ledd i verdensomspennende kamp mellom liberalt demokrati og autoritære krefter.

For første gang har han denne sommeren kunnet være stolt av landet sitt. Derfor forstår han ikke hvorfor vi skulle snakke med alle disse andre menneskene, som bare vil at ting skal forbli som de er.

Det er nok derfor han bestemmer seg for å kjøre oss til Mosar. Det en vakker katolsk by, forklarer han, der alkoholismen er utryddet. Han vil at vi skal få se en bedre side av landet enn all denne alminnelige elendigheten.

Vi følger veibeskrivelsen til Google Maps, snirkler oss fram mellom myrer og åkrer, og stopper til slutt bilen i et veikryss. To fulle menn sjangler rundt i veikanten. Stedet heter ganske riktig Mosar, kan vi lese på busskuret, men det er en annen landsby enn han hadde tenkt på, og representerer det motsatte av alt han ønsket å vise oss.

Midt i dette øde veiskillet ligger det et lite bibliotek. Døra er åpen, i gangen innenfor henger tidene for distriktslegens besøk. Innenfor enda en dør, helt innerst mellom rekkene av nedstøvede bokreoler, sitter en ordknapp kvinne bak en pult og ser ut som hun har ventet på at noen skulle komme helt siden 1984, da hun ble sendt hit etter å ha fullført utdannelsen sin.

– Snart vil også dette være historie. Barna bruker bare internett og datamaskiner. Men det er jo heller ingen barn her, sier hun stille.

Utenfor, i et busskur av murstein, sitter det en ung kvinne og ser en film eller tv-serie på mobiltelefonen. Rundt føttene hennes flyter det av søppel og tomflasker. Hun ser ikke ut til å være så mye over tjue, men vender ansiktet bort når hun snakker for å skjule den råtne tanngarden.

– Du kan vel selv se hva som skjer her, sier hun og nikker mot krysset foran seg.

– Ingen skole. Ingen barnehage. Ikke noe arbeid.

Hun bor sammen med foreldrene sine, mumler hun motvillig, står opp tidlig hver dag for å melke kuer i en av nabolandsbyene. Nå sitter hun bare her i en sky av fluer og venter på sønnen sin, som skal komme med skolebussen.

– Alle drar herfra. Ingenting blir bedre. Det er denne dritten vi har nå, sier hun.

SKOLESKYSS: De seks barna som bor i landsbyen Mosar, blir kjørt med buss til og fra skolen i en av nabobygdene. Nesten alle unge drar fra bygdene. Piotr Markielau

– Har du drømmer om at noe kan forandre seg?

– Jeg har mange drømmer, men ingen av dem blir virkelighet.

Det siste huset

På en måte er konfliktlinjene forutsigbare: Mens den yngre generasjoner ønsker seg noe mer enn dette, skuer de gamle bakover, søker å verne om de framskrittene som tross alt har vært.

Blant dem imellom har vi hørt litt av begge deler. Det er mange som ønsker forandring, men også noen som fortsatt støtter Lukasjenko, uten at det virker som det er presidenten selv de bryr seg om. Det er heller det han representerer: en sterk leder som verner dem mot et truende eller ukjent alternativ.

Flere av skillelinjene handler om hvor man får nyhetene sine fra. Kanskje er det ikke så rart at de som er mest skeptiske til opprøret, ikke vil snakke med oss: Vi dukker opp som representanter for de internasjonale mediene Lukasjenko åpent har beskyldt for å hausse opp og heie fram hele opprøret. Som et siste forsøk banker vi på porten til huset som ligger midt krysset. En mann åpner, men da vi presenterer vårt ærend, forsvinner han inn i hagen igjen og sender kona ut, åpenbart familiens talsperson.

– Handler dette om disse begivenhetene på nyhetene? spør hun.

Et øyeblikk forventer vi å få porten slengt i ansiktet, men isteden inviterer hun oss inn i hagen. Hun heter Svetlana, har kort hår, våkne øyne, og virker langt mer snakkesalig enn de fleste vi har møtt til nå.

– De som tilhører min generasjon, det vil si de som er litt over 40, støtter fortsatt et stabilt Hviterussland. Vi ønsker ikke å ha det som på 1990-tallet, sier hun.

Dermed begynner også hun å fortelle historien om sin egen ungdomstid i Minsk, hvordan det manglet strøm i byene, og hun var redd for å gå ut om kveldene og ikke turte å sette seg inn i en drosje.

– Har vi noe sånt nå? Nå kan en ung kvinne gå trygt i gatene. Jeg liker livet mitt. Jeg liker Hviterussland slik det har utviklet seg de siste 20 årene, sier hun.

Mens vi snakker, viser hun oss rundt i hagen. De har akkurat bygget en ny badstue, i drivhuset gror tomater og paprika, trærne er fulle av epler.

Hun bor her i sommerhalvåret sammen med mannen sin, som er pensjonist. De har et funksjonshemmet barn og lever på penger de får av staten.

– Selvsagt vil ungdommen ha noe bedre. Jeg forstår det. Men det må skje fredelig, gjennom forhandlinger.

Hun ber oss forsyne oss av eplene.

– Kanskje ved det neste valget vil det komme en ny president, som er yngre og mer progressiv. Så kan man selvsagt diskutere hva som er best, progressiv eller konservativ, sier hun.

– Den som setter pris på stabilitet, kan nyte livet slik det er.

HARDT PRESSET: Da Klassekampen møtte Lizavieta Merliak i august, hadde hun akkurat sluppet ut etter 20 timer i fengsel. Her sammen med Andreij Khanevitsj på kontoret til den uavhengige fagforeningen Bitu. FOTO: PIOTR MARKIELAU
MAKTDEMONSTRASJON: En ung kvinne med et barn på armen viser v-tegnet foran en rad med opprørspoliti i hovedstaden Minsk. Kvinner har fått en fremtredende plass i opprørsbevegelsen, både blant lederskapet og på gatenivå. FOTO: MAXIM SARYCHAU
AVMÅLT: En mann roter i jorda i en landsby nord for Minsk. Han støtter ikke Aleksandr Lukasjenko, men har ikke tro på at opprøret vil forandre noen stor forandring.
UAKKREDITERT: Den hviterussiske journalisten Katarina Andreeva har til sammen blitt arrestert fem ganger i jobben i hjemlandet. Nylig ga hun også ut en bok om hvite­russere som kjemper i krigen Øst-Ukraina.

Klasse­kam­pen i Hvite­russ­land

Aleksandr Lukasjenko, som har sittet med makta i Hviterussland de siste 26 årene, hevder å ha vunnet valget 9. august med rundt 80 prosent av stemmene. I en reportasjeserie fra Hviterussland ser Klassekampen nærmere på opprøret etter valget.

6 artikler