Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Bourdieu 90

  • En av bøkene til sosiologen Pierre Bourdieu (1930–2002), som ville fylt 90 år i dag, åpner med noen refleksjoner rundt trafikken i Paris. Tenk, oppfordrer franskmannen, «på den ekstraordinære samstemmighet mellom tusener av disposisjoner – eller viljesakter – som bare fem minutters biltrafikk på Bastilleplassen eller Concordeplassen krever». Hvorfor velger nesten alle bilister å respektere trafikkreglene? Hvorfor er det ikke flere som krangler, kolliderer eller tar en Michael Douglas i «Falling Down»? For Bourdieu er dette et paradoks som dypest sett handler om hvorfor «den etablerte orden», med alle sine skrikende urettferdigheter, «til syvende og sist består, og det med en slik letthet».
  • Venstresida har lenge hatt sine teorier om maktas ytre, objektive strukturer – lyskryss, forbudsskilt og veimerking, om vi skal holde oss til det trafikale. Men at både trafikken og samfunnet i det daglige «flyter» relativt friksjonsfritt, bare med et sjeldent uhell, har først og fremst sammenheng med at de sosiale påbudene har skrevet seg inn i kroppene våre. Det er dette Bourdieu vil vise oss med sitt begrep om «habitus» – kroppsliggjorte sosiale strukturer. Derfor er det heller ikke mulig å forandre verden med ideer og «bevisstgjøring» alene, hevder sosiologen: Ønsker man å drive undertrykkelsen ut av menneskenes kropper, er langvarig, systematisk «mot-dressur» – analog til en idrettsutøvers utrettelige tøying av sener og ledd – det eneste som duger. Lærdommen er verdt å ta med seg inn i vår tid, hvor det å være woke – bevisst – igjen er blitt et adelsmerke for progressive, og hvor mange føler seg berettiget til å opptre som offentlige storinkvisitorer overfor den som i tanke eller handling måtte ha «miskjent» det ene eller det andre.
  • «Når den etablerte orden er så godt forsvart», skriver Bourdieu et sted, «så er det fordi det er nok å være dum for å forsvare den.» Dessverre er det ikke nok å være smart for å forandre den. At vi ser dette klarere i dag enn for 50 år siden, kan vi blant andre takke Pierre Bourdieu for.
Git: master, Env: production, Sanity: production